• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

6 vinuri italiene din Benevento și Toscana

Jan 24, 2013 costachel Băuturi, Vinuri 0


Vinuri italiene

Aseară a avut loc, la Good Point, o foarte interesantă degustare ce a cuprins 6 vinuri italiene din Benevento și Toscana. O experiență inedită, mai ales că în „program” au fost incluse vinuri obținute din soiuri de struguri mai puțin cunoscute, precum Fiano, Greco, Falanghina sau Aglianico. Și, cu precizarea că, la fel ca-ntotdeauna, Ana Maria Nazarie și Răzvan Avram au fost niște gazde impecabile, să dăm drumul la narațiune.

Fiano di Avellino DOCG 2011, Terre del Principato, Cantine di Tufo (100% Fiano)

Culoare galben pai cu timide inflexiuni verzui. Un buchet cu flori albe, o idee de măr verde și ceva drojdie (pâine?). La gust e delicat, are o aciditate destul de bună și o ușoară onctuozitate (seamănă întrucâtva cu o Fetească Albă). Dacă apucă să se încălzească în pahar, alcoolul iese un pic din corp. Finalul destul de scurt, dar plăcut.

Greco di Tufo DOCG 2011, Terre del Principato, Cantine di Tufo (100% Greco)

O culoare galben-pai, un nas delicat, cu fructe albe (piersici, un pic de măr). Gustul vine bine în prelungire, e rotund și echilibrat, cu o aciditate care îi conferă o prospețime plăcută. Postgustul e destul de lung, cu o ușoară amărală plăcută (migdale?) pe final.

Beneventano Falanghina IGT 2011, Terre del Principato, Cantine di Tufo (100% Falanghina)

Galben-pai deschis. O aromă delicată, persistentă, cu o notă minerală care ține piept cu succes fructelor albe. Gustul, rotund, confirmă primele impresii, iar aciditatea, susținută și de corpul destul de „light”, vine cu o prospețime foarte plăcută. Un final lung și plăcut completează optim ansamblul. Medalie de aur la Premiile de Excelență Vinul.ro, secțiunea vinuri albe seci, non-retail.

Chardonnay Villa Manin, DOP 2011, Cantina Produttori di Codroipo (100% Chardonnay)

Poate cel mai controversat vin al serii. În timp ce unii (deloc fani ai Chardonnay-urilor „normale”) s-au declarat încântați, alții (printre care mă număr și eu) nu și-au ascuns rezervele. În ce mă privește, fără să spun că vinul ar fi vreunul prost, cred totuși că a existat, cel puțin la sticla în discuție, o îmbătrânire accelerată, dezvăluită de aromele de caramel și de buchetul „de sticlă”, inadmisibil la un vin atât de tânăr. Dar poate a fost doar cazul sticlei din care am gustat…

Aglianico IGT 2011, Terre del Principato, Cantine di Tufo (100% Aglianico)

Dacă vizual ne întâmpină un roșu-porfiriu destul de banal (chiar un pic plat), senzațiile olfactive sunt deja mai complexe: vișine, fructe de pădure, ceva condimente. La gust, în ciuda unor tanini destul de numeroși, vinul e rotund și plăcut, chiar un pic catifelat. Postgustul e destul de scurt, invers proporțional cu dorința (mare!) de a mai lua o gură.

Brunello di Montalcino Bartoli Giusti – Tenuta Comunali, 2007 (100% Sangiovese)

Vedeta serii s-a prezentat la înălțime: o robă porfirie aproape deloc atinsă de vârstă, un nas complex, intens și frumos, cu fructe roșii, ceva prune, un strop de cacao și încă altele. Corpolența e medie, gustul e fin și elegant, cu un „ducă-s-ar pe gât” foarte pronunțat. Postgustul nu excelează prin lungime, dar e plăcut și întărește dorința unui alt pahar.

Stefan si Marian Timofti

Și o ultimă precizare: prezentarea a fost una „în familie”, un fel de simbolică predare de ștafetă, dacă vreți. Pentru că vinurile au fost prezentate de Ștefan Timofti, în timp ce Marian Timofti s-a mulțumit, părintește, cu poziția de „vioara a doua”. Dar nu cred că l-a deranjat prea tare; dimpotrivă, zic că a avut (și are) de ce să fie mândru!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

6 vinuri italiene in avanpremiera Trebianno d'Abruzzo ValentiniȘtiți care sunt cele mai bune 50 de vinuri italiene? Vinuri VitalyDouă spumante, două albe și două roșii. Adică șase vinuri italiene de la Vitaly Cele mai bune vinuri italieneCare sunt cele mai bune vinuri italiene ale anului 2013?

  • Brunello, degustari, Good Point, Italia, Marian Timofti, Razvan Avram

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved