Presupun că știți deja (aminteam, de altfel, mai demult aici) că votca este tăria preferată a americanilor. Totuși, asta nu înseamnă că este și foarte bine cunoscută și înțeleasă peste Ocean. Iar marketingul își are, firește, partea lui de vină în apariția unor credințe mai mult sau mai puțin greșite. Pornind de la aceste idei, liquor.com l-a rugat pe celebrul barman Tony Abou-Ganim, autorul recent apărutei cărți Vodka Distilled: The Modern Mixologist on Vodka and Vodka Cocktails, să explice unele dintre miturile referitoare la votcă.
Toate votcile sunt la fel
Nici pe departe. În votcă se simte atât materia primă, cât și stilul de distilare. „Votcile tradiționale, mai ales cele din estul Europei, sunt mai directe, mai robuste și mai cinstite cu ingredientul de bază”, în timp ce votca produsă în Occident „e mai moale și mai prietenoasă”.
Mai multe distilări = o votcă mai bună
E o idee indusă de producători, pe care au preluat-o și consumatorii. Dar, spune Abou-Ganim, acest lucru nu este adevărat. În primul rând, fiecare companie are propria sa definiție despre ce-i aia o singură distilare. Pe deasupra, fiecare distilerie are modul său propriu de configurare. Și oricum, dacă o votcă este distilată prea mult, există riscul să dispară orice „gust, aromă și caracter al ingredientelor de bază”. Până la urmă, prin supra-distilare obții alcool pur.
Votca se face din cartofi
Da, există și votcă făcută din cartofi (precum Luksusowa ori Vestal Podlasie, ca să referim doar la cele mai bune mărci de votcă), dar această tărie se poate face din aproape orice. Franțuzeasca Ciroc, de pildă, se obține din struguri și există chiar și o marcă (Vermont White Vodka) a cărei materie primă este zerul. Totuși, cele mai multe votci din lume au ca materie primă cerealele (grâu, porumb, secară etc.)
Pentru cocktailuri n-ai nevoie de cea mai bună votcă
„Nu pot să vă garantez că veți putea întotdeauna să simmțiți vreo diferență în produsul final”, spune Abou-Ganim. „Dar, mai ales dacă beți mai mult, veți simți cu siguranță diferența a doua zi. Viața e prea scurtă ca s-o umplem cu votcă proastă!”
Preț mare = calitate mai bună
Cât de mult ar trebui să cheltuiți pe o sticlă de votcă? E o întrebarea grea, pentru că nu întotdeauna calitatea se reflectă în preț. Așa că „trebuie să-ți faci temele. Să guști cât mai multe tipuri de votcă, situate pe toate palierele de preț posibile”, spune Abou-Ganim. „Am găsit votcă minunată și în sticle de $12, și în sticle de $50.”
Draga Costachel, cineva din trustul domnului Dan te plagiaza “inteligent”: http://a1.ro/news/inedit/5-mituri-despre-vodca.html.
Hai c-a rescris un pic, a scos și diacriticile… 🙂