Daca tot am vorbit zilele astea despre produsele chimizate si industrializate, iaca si o veste ceva mai optimista: Romania va fi prezenta cu 17 firme la cel mai mare targ de produse ecologice din lume – Biofach 2011, care se va desfasura in Germania, la Nürenberg, in perioada 16-19 februarie 2011, participarea fiind sustinuta de Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica – “Bio Romania”, impreuna cu Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri – Departamentul de Comert Exterior. Este cea mai importanta prezenta de pana acum, pavilionul national avand cea mai mare suprafata comparativ cu editiile anterioare, cea mai numeroasa participare a firmelor exportatoare expozante si cea mai mare diversitate de produse ecologice oferite.
Vor fi expuse produse ecologice precum fructe de padure, cereale ecologice, miere, faguri de miere, propolis, polen, ceara de albine, seminte de floarea soarelui ecologice si ulei ecologic, derivate ale acestora, mazare ecologica, faina ecologica integrala, ulei de canepa presat la rece, faina de canepa, paine si produse de panificatie ecologice, seminte de plante aromatice si mirodenii, nuci, ulei de nuca, furaje, branza, tuica, vinuri din struguri ecologici, precum si in premiera absoluta obiecte de arta si artizanat traditionale romanesti certificate ecologic.
Daca tot veni vorba ma uitam azi la preturi pe rafturi, ce e drept noi consumam in general, exceptad mancarea facuta, ca pe vremuri, pe o saptamana, portii mici din altele, deci imi permit, dar tot ce e “bio” (chestie neverificabila, zic eu) costa cel putin dublu decat ne-bio.
Amu desigur ca depinde de posibilitati si interese personale cu ce ne aprovizionam camara, am zis numai ca idee.
La un targ asta toamna un borcanel de dulceata de cirese, din ala mic, era 25 de lei, ca idee.
Aprovizionarea cu produse bio veritabile e inca o problema. Multi care vand produse indoielnice si mai multi cei care le vand la preturi foarte mari, toti fara certificari. Expeditie in tara (vezi Suceava) si cumparat direct de la taran. Exista deja “retele de amici” care aduc produse bio adevarate,de prin tara. De exemplu eu mi-am facut plinul cu carne de vita si pastrama din Neamt. Totul e sa te interesezi.
Tot ce este in galantarele super marketurilor sunt produse aproape necomestibile, cat sunt de chimizate si procesate. Pentru prima oara anul acesta am incercat sa fac babic cu carne din supermarket. ei bine, a fost bun de aruncat la gunoi. in primul rand carnea de porc in momentul cand am framantat compozitia s-a desfacut incat a devenit o pasta. apoi intreaga compozitie a devenit apoasa. va inchipuiti ce s-a intamplat? pe vremuri uscam babicul in cel mult 5-7 zile si-l puneam la fum. acuum după doua saptamani inca era moale incat nu-si mentinea forma si s-a scurs in josul matului luand forma de picatura.
a doua intamplare am patit-o cand am vrut sa fac o tochitura moldoveneasca si am folosit pulpa de porc degresata. dupa cinci minute de pus la prajit s-a umplut vasul de lichid incat nu mai vedeam bucatile de carne…
am jurat ca nu voi mai cumpara nimic carnarie din supermarketuri… de la targul de vite…iau un vitelus, un purcelus, ii sacrific si-i pun la congelator…
apropo, de producatorii eco. am vrut sa cumpar de la targul saptamanal de la agronomie ceva produse din preparate de carne. nu mare mi-a fost mirarea cand pe un cotlet afumat, care se vedea ca-i industrial i-am aratat vanzatorului eticheta de aldis… s-a iscat o scurta discutie, care s-a aprins cand unii cumparatori au aflat de facatura… asta-i situatia daca inca nu avem o institutie care sa certifice ca-s bio…
Daca tot veni vorba ma uitam azi la preturi pe rafturi, ce e drept noi consumam in general, exceptad mancarea facuta, ca pe vremuri, pe o saptamana, portii mici din altele, deci imi permit, dar tot ce e “bio” (chestie neverificabila, zic eu) costa cel putin dublu decat ne-bio.
Amu desigur ca depinde de posibilitati si interese personale cu ce ne aprovizionam camara, am zis numai ca idee.
La un targ asta toamna un borcanel de dulceata de cirese, din ala mic, era 25 de lei, ca idee.
Aprovizionarea cu produse bio veritabile e inca o problema. Multi care vand produse indoielnice si mai multi cei care le vand la preturi foarte mari, toti fara certificari. Expeditie in tara (vezi Suceava) si cumparat direct de la taran. Exista deja “retele de amici” care aduc produse bio adevarate,de prin tara. De exemplu eu mi-am facut plinul cu carne de vita si pastrama din Neamt. Totul e sa te interesezi.
Tot ce este in galantarele super marketurilor sunt produse aproape necomestibile, cat sunt de chimizate si procesate. Pentru prima oara anul acesta am incercat sa fac babic cu carne din supermarket. ei bine, a fost bun de aruncat la gunoi. in primul rand carnea de porc in momentul cand am framantat compozitia s-a desfacut incat a devenit o pasta. apoi intreaga compozitie a devenit apoasa. va inchipuiti ce s-a intamplat? pe vremuri uscam babicul in cel mult 5-7 zile si-l puneam la fum. acuum după doua saptamani inca era moale incat nu-si mentinea forma si s-a scurs in josul matului luand forma de picatura.
a doua intamplare am patit-o cand am vrut sa fac o tochitura moldoveneasca si am folosit pulpa de porc degresata. dupa cinci minute de pus la prajit s-a umplut vasul de lichid incat nu mai vedeam bucatile de carne…
am jurat ca nu voi mai cumpara nimic carnarie din supermarketuri… de la targul de vite…iau un vitelus, un purcelus, ii sacrific si-i pun la congelator…
apropo, de producatorii eco. am vrut sa cumpar de la targul saptamanal de la agronomie ceva produse din preparate de carne. nu mare mi-a fost mirarea cand pe un cotlet afumat, care se vedea ca-i industrial i-am aratat vanzatorului eticheta de aldis… s-a iscat o scurta discutie, care s-a aprins cand unii cumparatori au aflat de facatura… asta-i situatia daca inca nu avem o institutie care sa certifice ca-s bio…