Feb 25, 2011 costachel Mozaic, Nutritie 1
Prietenul ovidiucro mi-a trimis ieri un link (multumesc!) ce contine textul de mai jos. O lista foarte interesanta de alimente si ale lor efecte benefice asupra sanatatii. Singura problema este ca nu am reusit sa identific textul original (aparut, se pare, in Bild). Si nici n-am descoperit „furorile” pe care le-a facut aceasta lista „in intreaga lume” (ca asa sustine anonimul traducator roman). Oricum, fata de cotidianul german am serioase rezerve, fie si pentru faptul ca, deseori, tabloidele noastre par niste ziare de pension pe langa el. Plus ca, in materie de nutritie, nu l-as lua ca sursa absoluta, nu de alta, dar inca din 2004 a semnat o intelegere multipla cu McDonalds, care cuprinde inclusiv publicitate mascata sub forma de „stiri”.
Pe de alta parte insa, este foarte posibil ca, la un moment dat, un redactor care n-avea treaba s-o fi apucat sa preia lista din vreo carte serioasa (poate de aici), asa ca n-ar trebui s-o dispretuiesc din principiu. Mai ales ca punctul 42 spune „carne de pasare de curte”, ceea ce, cu siguranta, e un semn bun! Drept pentru care, cu rezervele de mai sus, si cu precizarea ca textul e preluat din Libertatea (care pare a fi sursa romaneasca a acestei liste), iaca, vi-l ofer si dumneavoastra.
1. Pepenele. Are foarte putine calorii si e un fruct excelent pentru mentinerea fermitatii pielii.
2. Iaurtul degresat. Are o concentratie ridicata de vitamina A, iar bacteriile sale imbunatatesc aspectul pielii.
3. Graul. Are calciu, acizi grasi, dioxid de siliciu – provizii de sanatate pentru piele, par si unghii.
4. Orzul. Contine substante bioactive, infrumuseteaza si revitalizeaza.
5. Cimbrul. Curata organismul si reda stralucirea pielii.
6. Hreanul. Regenereaza parul, pielea si unghiile, multumita substantelor active continute.
7. Mustarul. Regleaza fluxul sangvin la nivelul pielii.
8. Sfecla rosie. Stimuleaza arderile celulare.
9. Visinele. Contin potasiu, substanta pe care rinichii “se lupta” sa o elimine din sange, cand e in exces.
10. Castravetele. Are multa apa si stimuleaza activitatea rinichilor.
11. Ţelina. Protejeaza rinichii de virusi.
12. Varza rosie. Aminoacizii si proteinele sale actioneaza ca un filtru pentru rinichi.
13. Gulia. Vitamina C protejeaza celulele renale, iar fierul si fosforul energizeaza.
14. Ridichea neagra. Are proprietati de antibiotice naturale.
15. Varza murata. Detoxifica intregul organism.
16. Hrisca. In medicina complementara, e folosita ca produs dietetic in cazul bolilor de rinichi si in diabet. E eficienta daca suferiti de hipertensiune arteriala.
17. Patrunjelul. Detine combinatia ideala de minerale pentru a curata rinichii.
18. Migdalele. Contin magneziu, care ajuta oasele sa ramana sanatoase.
19. Spanacul. Aduce in organism necesarul de calciu pentru rezistenta oaselor si functionarea muschilor.
20. Meiul. Deosebit de bun pentru copii, carora le intareste dintii, oasele si le stimuleaza cresterea.
21. Secara. Benefica pentru dinti, oase si muschi. E o sursa ideala de oligoelemente, cum ar fi B-vitamine, potasiu, magneziu, mangan, fier si zinc.
22. Branza. Este o sursa de calciu, contribuind la intarirea oaselor.
23. Tinctura de fenicul. Protejeaza mucoasele intestinale.
24. Pastarnacul. Stimuleaza digestia.
25. Mango. Are vitamina A si antioxidanti ce apara mucoasa intestinala.
26. Arpacasul. Aduce in organism necesarul de fibre, magneziu si fosfor pentru o digestie sanatoasa.
27. Mararul. Amelioreaza indigestia.
28. Soia. Are proprietati anti-cancerigene.
29. Nucile. Contin o forma purificata de Omega 3, care ajuta la reducerea riscului de cancer al intestinelor.
30. Anghinarea. Are proteine regenerative, iar acidul folic si antioxidantii sai previn bolile hepatice.
31. Sucul de ridiche. Stimuleaza secretia bilei.
32. Conopida. Contribuie la protejarea si imbunatatirea activitatii ficatului.
33. Drojdia de bere. E o importanta sursa de vitamina B, detoxifica ficatul.
34. Nasturelul (Nasturtium Officinale). E folosit la producerea mustarului si a uleiurilor bune pentru metabolismul bilei si al ficatului.
35. Papadia. Reduce colesterolul si ajuta la buna functionare a ficatului.
36. Laptele. Apara ficatul de diferite afectiuni frecvente.
37. Menta. Uleiurile sale esentiale stimuleaza secretia biliara si ajuta la calmarea crampelor.
38. Carnea de iepure. Degreseaza ficatul.
39. Carnea de vita si de manzat. Contine vitamina B, fier si proteine de buna calitate.
40. Lintea. Contine proteine, glucide si lecitina de care au nevoie celulele creierului.
41. Quinoa. Bogat in fier, intareste memoria si incetineste procesul de imbatranire.
42. Carnea de pasare de curte. Are grasimi si uleiuri care ofera energie celulelor nervoase.
43. Fasolea. Creste puterea de concentrare.
44. Oul. E o sursa grozava de proteine, iar galbenusul contine colina, care ajuta la dezvoltarea memoriei.
45. Avocado. E un fruct care combate stresul, nervozitatea si insomnia.
46. Bananele. Contin substante benefice pentru creier. Glucoza, vitaminele si mineralele fructelor il energizeaza.
47. Caisele. Un amestec ideal de minerale ce stimuleaza neuronii.
48. Stafidele. Au mult zahar (75%), resursa energetica pentru creier.
49. Perele. Ajuta circulatia sangvina, iar zaharul si substantele asemanatoare hormonilor intensifica puterea “de lucru” a creierului.
50. Mazarea. E bogata in proteine bune pentru memorie si concentrare.
51. Salata verde. Substantele opiacee calmeaza sistemul nervos.
52. Castanul salbatic. Substantele sale active calmeaza iritatiile si senzatia de usturime.
53. Arnica. Uleiurile esentiale calmeaza inflamatiile oculare.
54. Mesteacanul alb. Vitamina C, potasiul si calciul continute intaresc imunitatea ochilor.
55. Limba de miel. Are o multime de taninuri si saponine ce reduc inflamarea vaselor conjunctivale.
56. Rostopasca. Este eficienta impotriva virusilor, in special pentru ochii uscati.
57. Gutuia. Cu pectina si calciu, e buna pentru alergii si febra fanului.
58. Iarba de silur (Euphrasia Officinalis). Calmeaza ochii in cazul persoanele tensionate, care stau mult in fata calculatorului.
59. Grasimea de gaina. Impreuna cu iarba de silur, face minuni daca e aplicata ca unguent pe ochi.
60. Strugurii. Aceste fructe ajuta cu precadere ochiul in timpul vederii nocturne.
61. Patlagina. Taninurile sale trateaza infectiile oculare.
62. Capsunele. Ajuta ochiul in timpul vederii nocturne.
63. Centaurium minus. Tinctura acestei plante vindeca afectiunile oculare.
64. Ananasul. Contine numeroase enzime ce relaxeaza ochii celor care stau mult la calculator.
65. Rozmarin. Purifica ochii si protejeaza vasele de sange oculare.
66. Varza. Are mult potasiu si fier, necesare inimii si circulatiei sangvine.
67. Broccoli. Previne ateroscleroza si atacurile de cord, prin continutul de calciu, fier si caroten.
68. Ridichea. Apara impotriva atacurilor de inima.
69. Portocalele. Contin vitamina C, care scade valoarea colesterolului din sange, In plus, are si putine calorii.
70. Morcovul. Acidul folic si bioflavonoidele radacinoasei protejeaza inima.
71. Pestele. Acizii grasi Omega 3 apara sistemul vascular de inflamatii si de calcifieri.
72. Ceapa. Scade presiunea sangelui, imbunatateste activitatea inimii si circulatia.
73. Usturoiul. Alicina continuta previne accidentele vasculare cerebrale.
74. Usturoiul salbatic. Substantele sale curata sangele de toxine.
75. Sparanghelul. Asparagina curata cordul si vasele mari de sange.
76. Cicoarea. Scade tensiunea arteriala si colesterolul, curata sangele cu ajutorul unor minerale specifice.
77. Uleiul de masline. Energizeaza cordul si reduce colesterolul.
78. Somonul. Acest peste e o sursa buna de acizi grasi Omega 3, care reusesc sa scada din nivelul trigliceridelor din sange.
79. Dovleacul. Are efect benefic in cazul hipertensiunii arteriale si in bolile de inima.
80. Cartofii. Protejeaza contra accidentelor cerebro- vasculare, oferind o cantitate mare de vitamina C pentru sistemul vascular.
81. Paprika. Protejeaza inima si vasele de sange.
82. Rosiile. Diuretice eficiente, normalizeaza tensiunea arteriala.
83. Maslinele. Reduc colesterolul nociv si tensiunea arteriala.
84. Merele. Contin 300 de substante esentiale pentru protectia intregului sistem vascular.
85. Fasolea neagra. O cana din acest aliment furnizeaza intre 120 si 320 miligrame de magneziu, mineral ce previne aparitia tulburarilor de ritm cardiac.
86. Coacazele. Cu cea mai mare concentratie de minerale si de vitamine C, B, D si E, sunt bune pentru circulatia sangelui.
87. Zmeura. Actioneaza ca o aspirina naturala, intarind sistemul imunitar.
88. Murele. Sunt considerate de specialistii germani fructe cardio-active, ajutand la functionarea optima a cordului.
89. Socul. Imbunatateste circulatia sangelui.
90. Piersicile. Au multe vitamine si oligoelemente care protejeaza inima.
91. Ciresele. Improspateaza resursele de potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor si siliciu.
92. Rubarba. Fortifica inima si scade tensiunea arteriala.
93. Grepfrutul. Are o enzima speciala, care previne obstructiile vasculare si tromboza.
94. Ciuperca Shiitake. Reduce colesterolul.
95. Prunele. Previn tromboza.
96. Curmalele. Sunt bogate in fier, calciu si potasiu. Reduc tensiunea arteriala, protejeaza impotriva aterosclerozei.
97. Afinele. Pigmentul lor albastru ajuta la elasticitatea vaselor sangvine.
98. Ovazul. Are acizi grasi, benefici in bolile cardiovasculare.
99. Porumbul. Are vitamina D si vitamina K.
100. Ardeiul iute. Previne cresterea zaharului din sange, care poate duce la formarea colesterolului pe vasele inimii.
Iar daca vreti sa vedeti si alte astfel de liste (ma limitez doar la cele de „100”), aveti una aici, una special pentru doamne aici, iar pentru viitoarele mame s-a facut o carte de sine statatoare.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Ce pot zice…din perspectiva mea este super ca poti afla mult mai usor la ce te ajuta legumele/fructele. Doar sper ca oamenii sa inteleaga ca exista multa informatie falsa pe internet si asta numai datorita “reclamei ascunse” sau a persoanelor incapabile sa testeze un lucru inainte sa il publice la milioane de oameni, nu mai zic de faptul ca nu se gandesc ca le poate face rau unora cu asemenea informatii false! Oricum e frumos articolul si am incredere ca dumneavoastra Domnule Costachel sigur stiti despre ce e vorba si aveti grija de noi,asta se poate observa si din retetele delicioase pe care sa stiti ca le-am recomandat impreuna cu site-ul la multi dintre prietenii mei, dar asta e alta poveste! Si pan’ la urma hai sa fim seriosi, nu cred ca stiu vreo leguma/vreun fruct (consumat(a) cu atentie “nu in exces”) care iti poate face rau si asta ar fi un motiv ca atunci cand prindem o economie in plus sa nu ii mai dam pe tigari sau stiu eu pe ce alte prostii. Oricum e mai greu la noi dar sunt sigur ca daca vrei se poate sa ai timp si bani ca sa iti permiti un plus de sanatate!