Potrivit lui Viorel Matei, președintele Federației Naționale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), lauda unora cum că în România ar fi supraproducție de grâu a condus la scăderea prețurilor cu 10-15 la sută.
„Este un an în care ne-am lăudat cu supraproducție, dar aceste declarații au avut un efect psihologic, care a dus la scăderea prețurilor cu care au vândut producătorii”, a spus Matei, la seminarul Mediafax Talks about Agriculture.
Câteva declarații întâmplătoare ale unor producători poate mai optimiști au devenit „materie primă”, folosită de traderi în achizițiile de cereale. Mai departe, afirmațiile fermierilor au fost preluate și „prelucrate” de către comercianți, evident în favoarea lor. Efectul a fost că prețurile cerealelor au scăzut, de la caz la caz, cu până la 15 la sută.
Față de astfel de zvonuri, fermierii ar trebui să reacționeze primii. Cum? În primul rând prin luările de poziție ale liderilor de asociații de producători. Apoi, sigur că și Ministerul Agriculturii ar fi trebuit să dezmintă astfel de zvonuri care fac rău producătorilor, în primul rând celor mici, fără potență financiară și fără spații de depozitare, care sunt nevoiți să vândă cât mai repede, arată agroinfo.ro.
Ceea ce n-a spus Viorel Matei (sau poate n-a consemnat sursa citată) este că MADR nu avea cum să dezmintă afirmațiile, atâta vreme cât principalul emițător de știri triumfaliste a fost chiar Ministrul Agriculturii.
„Este cert acum că producția de grâu a României a depășit bine 7 milioane de tone, chiar dacă scriptic, ce avem noi acum după raportările fermierilor și ale direcțiilor agricole, producția este de aproape 6,8 milioane tone. Cred că avem peste 1,5 milioane de tone de grâu în plus față de producția anului trecut”, declara Valeriu Tabără, pentru Agerpres, la începutul lunii august.