• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Zrazi

Mar 02, 2009 costachel Rețete, Retete cu carne de vită, Rețetele lui Păstorel 0


Ieri mi-au venit ceva invitati la masa si, cautand zdravan prin memorie in cautare de idei nascatoare de meniu, mi-am adus aminte de reteta de zrazi a lui Pastorel. O mancare grozava, descoperita acum mai bine de douazeci de ani in „Gastronomice“ si numai buna de pus comesenilor in farfurie. Originalul suna cam asa:

Pentru a obtine gustoasa mancare indicata de titlul de mai sus, e nevoie:
De-un kilogram si chiar ceva mai mult, carne de vaca, de preferinta muschi (fileu). In lipsa de muschi, putem intrebuinta acea parte a pulpei pe care macelarii o numesc capac.
Taiem carnea, dandu-i forma dreptunghiulara, de latimea unei palme. Subtiem apoi carnea cu ciocanul de lemn. Cu cat o batem mai mult, cu atat e mai bine. In cazul ca nu avem muschi, o batem pana devine stravezie, Odata sarata si piperata, ungem bucatile de carne cu una din urmatoarele doua tocaturi:
1. Pesmet amestecat cu ceapa si marar tocat si putin rumenit in unt, sau
2. Ciuperci tocate marunt, rumenite si ele in unt.
Stratul de tocatura nu trebuie sa depaseasca in grosime un centimetru.
Se ruleaza bucatile de carne unsa si se leaga cu sfoara, dandu-li-se forma unui mititel, ceva mai maricel. Ruladele se rumenesc bine pe toata suprafata lor, in unt topit, la tigaie. Dupa asta se aseaza intr-o cratita, se acopera cu un pahar de smantana, un pahar de supa de carne si un pahar de vin bun (supa de carne poate fi inlocuita cu sos de rosii). Se pune la cuptor, unde se lasa un ceas, la foc molcolm.

Recunosc ca n-am respectat in totalitate reteta. Carnea a fost ceea ce hypermarket-urile denumesc snitel (si dracu’ stie din ce parte a bovinei provine, ca producatorii-s obligati sa scrie pe eticheta toate prostiile, dar informatiile cu adevarat utile nu). Umplutura am facut-o din ciuperci maruntite, calite in unt cu o ceapa tocata si cu 4 catei de usturoi idem. M-am grabit si n-am mai stat sa leg zrazii, ci i-am prins cu scobitori, ceea ce n-a generat niste forme la fel de regulate si imbietoare ale produsului finit (dar s-ar putea ca digitatia mea deficitara sa fie de vina!).

In ceea ce priveste sosul pentru zrazi, mi s-a confirmat o banuiala mai veche, si anume ca doar smantana e obligatorie, pentru celelalte doua locuri putand sa facem permutari intre celelalte trei cum poftim. Si inca un lucru mai trebuie precizat: daca nu folosim muschi, atunci timpul de fierbere la cuptor se duce spre doua ore, drept pentru care acoperiti tava si puneti smantana doar in ultima jumatate de ora de fierbere (si tot atunci puteti elimina capacul, ca sa se rumeneasca zrazii frumos).

In ce priveste garnitura, i-am maritat pe domnii zrazi cu un piure de cartofi si o salata de varza cu putin ardei gras rosu si mult marar. Iar in pahare nu va mai spun ce-am turnat; e suficient sa va zic doar c-am visat la o Feteasca Neagra de Dealul Mare

S-ar putea să vă intereseze și:

Mușchi soté Stroganoff Mușchi de vită cu sos de piper verde Mușchi de vită cu ciuperci pe canapeaMușchi de vită cu ciuperci pe canapea Mușchi Wellington

  • ciuperci, cuptor, muschi, muschi de vita, Pastorel, pesmet, pulpa, rosii, rulouri, Rusia, smantana, sos, umplut, vita

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved