• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Zghihara de Averești-Huși își face debutul oficial la Provino

Oct 27, 2011 costachel Eveniment, Mozaic 2


La Festivalul PROVINO, Crama Averești, Huși lansează pe piață colecția sa proaspătă de vinuri albe, naturale de la un capăt la altul, colecție denumita „Locurile”. Este vorba despre 6 vinuri alese: Zghihară – Povestești, Fetească Regală (sec) – Cinstești, Fetească Regală (demidulce) – Dăruiești, Feteasca Regală (demisec) – Muncești, Aligoté – Îndrăznești, Cuvée – Drăgostești.

„Toate cele 6 vinuri cu care Crama Averești, Huși se înfățișează la PROVINO sunt băuturi spectaculoase, dar rare și solicitante. Datorita cruzimii și faptului ca nu conțin absolut nimic artificial, ele trebuie încercate la degustările din cadrul evenimentului sau în maximum 2-3 săptămâni de la cumpărare. Vedeta festivalului va fi Zghihara, numita nu întâmplător Povestești. Este un vin crescut pe lângă Huși, în unicul ținut care produce acest soi nobil, cunoscut drept a fi cel mai acid vin al neamului romanesc”, au precizat reprezentanții Cramei Averești.

Zghihara este, cu siguranță, vinul definitoriu pentru podgoria Huși. Se produce din soiul cu același nume, de origine locală, care a reușit să reziste filoxerei. Una dintre calitățile recunoscute ale acestui vin vioi este prospețimea de lunga durată – data de aciditatea ridicată, de voioșia la care binedispune sau luciditatea pe care o păstrează.

„Festivalul PROVINO este un prilej inedit de cunoaștere și comunicare între consumatori și maeștrii vinurilor autohtone, un cadru în care publicul învață să aprecieze și să distingă un vin bun. Pentru vinurile de Averești, Provino înseamnă prima filă din povestea aproape scrisă a vinurilor sale și unul dintre cele mai potrivite momente în care ieșenii pot cunoaște unul dintre cele mai surprinzătoare și mai puțin cunoscute vinuri, create la numai 6 poște distanță”, au adăugat reprezentanții Cramei Averești.

În ce mă privește, am gustat deja, în avanpremieră, două dintre vinurile cramei hușene, Zghihara (la conferința din primăvară de la Iași a PNVV-ului) și Aligoté-ul (aciditate 9, încă o dată mulțumesc, Traian!). Cum impresiile au fost dintre cele mai plăcute, evident că sunt foarte curios să văd cum arată vinurile de anul acesta. Așa că nu pot decât să vă recomand, cu toată căldura, să nu ratați standul lor. Eu unul, cu siguranță, voi fi acolo!

S-ar putea să vă intereseze și:

Zghihara de Averesti Husi DOC-CMDZghihară de Averești-Huși 2011 A început prima ediție a Festivalului Provino Desant de vinuri basarabene la festivalul PROVINO Astăzi începe prima ediție a festivalului PROVINO

  • Averesti, Husi, Provino, vin, Zghihara

2 thoughts on “Zghihara de Averești-Huși își face debutul oficial la Provino”

  1. Gurmandel 09/12/2011 at 13:05

    Unde gasim Povestesti? Ca eu cu toate scocioririle mele inca nu am dibuit-o… 🙁

    Reply ↓
    1. costachel Post author09/12/2011 at 13:29

      Ce știu sigur e ca la Provino au venit doar cu niște „semnale”, vinul mai avea de stat un pic în budane. Nu știu dacă au început îmbutelierea definitivă, nici unde vor fi de găsit sticlele (după preț, bănui că în supermarket). Cum aflu, cum dau un semn 🙂

      Reply ↓

Leave a Reply to Gurmandel Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved