Recunosc, m-a cam nedumerit întotdeauna denumirea asta de zacuscă de ciuperci. Fiindcă, în fond, extraordinara preparație despre care tocmai am început să vorbim nu-i altceva decât o zacuscă normală, de vinete și gogoșari, căreia i se adaugă, întru desăvârșire, și niscaiva ciupercuțe (și se mai reduce puțin cantitatea de vinete). Acestea fiind zise, n-are rost, zic eu, să prelungim prezentarea, mai bine să cădem de acord că urmează cea mai iubită formă de conservare a legumelor din spațiul carpato-danubiano-pontic (cui nu-i place zacusca de ciuperci, făcută-n casă?) și să dăm repede drumul la narațiune, că avem oleacă de muncit.
3 kg gogoșari, 2 kg vinete, 2 kg ciuperci, 1 kg ardei capia, 1 kg ceapă, 1 l suc gros de roșii, 1 l ulei, foi de dafin, sare, piper (și boabe, și măcinat).
Începeți prin a spala, coace, curăța și mărunți vinetele, ardeii și gogoșarii (dacă vă enervează să-i curățați pe ăștia din urma, puteți să-i tăiați în felii, să-i prăjiți în ulei, să-i scurgeți bine și să-i dați prin mașina de tocat cu sita mare).
Curățați și tocați ceapa, puneți-o la călit în uleiul încins. Când se înmoaie puțin, adăugați ciupercile spălate, curățate și tăiate bucățele (în acest moment, dacă doriți, puteți adăuga și un pahar de vin alb), ceva sare și lăsați să scadă bine.
Urmează în oală ardeii, gogoșarii și vinetele, plus foile de dafin și piperul boabe. Amestecați bine, puneți și sucul de roșii, mai adăugați ceva sare, puneți ceva piperul măcinat și lăsați totul sa fiarbă, amestecând des.
Când s-a legat suficient zacusca, mai adăugați ceva sare dacă mai e nevoie (gustați!) și începeți s-o puneți în borcane. Nu-i rău deloc, mai ales dacă n-aveți un loc foarte răcoros unde să le țineți, să sterilizați borcanele 20 minute.
Variantele de zacuscă de ciuperci sunt, firește, nenumărate (găsiți câteva excelente mai jos, dar și alte versiuni de zacuscă, în secțiunea „S-ar putea să vă intereseze și:”). Un singur lucru, doar: nu folosiți roșii crude, transformați-le în suc gros (sau chiar în bulion) înainte, fiindcă altfel o să fierbeți zacusca de o să vi se urască și, pe de altă parte, va fi cam greu să scăpați de spuma rezultată din fierberea lor.
am incercat reteta, cu mici diferente : am scazut nitel pe ici (mai putini gogosari, mai multi ardei kapia, functie de ce/ cat am avut), am adaugat nitel pe dincolo (adicatelea si ceva ardei iuti, rosii, intai copti si apoi maruntiti, pentru o usoara idee de picant). Dafinul i-a dat o aroma…. nebunie….
La final, cam dezamagita 🙁 A iesit prea putin pentru cata migaleala si munca a fost si deja 1 borcan s-a dus….
Deh… pentru prima mea zacusca cu ciuperci…. a iesit delicioasa.
Of, asta-i marea problema la zacusca, indiferent cat de mult muncesti si de cat de multa ti se pare ca faci, tot prea putina iese in cele din urma 🙁 Altminteri, tare ma bucur ca a iesit delicioasa 🙂
am incercat reteta, cu mici diferente : am scazut nitel pe ici (mai putini gogosari, mai multi ardei kapia, functie de ce/ cat am avut), am adaugat nitel pe dincolo (adicatelea si ceva ardei iuti, rosii, intai copti si apoi maruntiti, pentru o usoara idee de picant). Dafinul i-a dat o aroma…. nebunie….
La final, cam dezamagita 🙁 A iesit prea putin pentru cata migaleala si munca a fost si deja 1 borcan s-a dus….
Deh… pentru prima mea zacusca cu ciuperci…. a iesit delicioasa.
Of, asta-i marea problema la zacusca, indiferent cat de mult muncesti si de cat de multa ti se pare ca faci, tot prea putina iese in cele din urma 🙁 Altminteri, tare ma bucur ca a iesit delicioasa 🙂