• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Zacuscă de ciuperci, în două variante, iar ca bonus o zacuscă de ghebe!

Sep 17, 2011 costachel Conserve și murături, Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete cu legume, Rețete de post, Rețete de zacuscă, Rețete tradiționale românești 6


Zacuscă de ciuperci

Despre varianta mea de zacuscă de ciuperci v-am povestit mai demult, astăzi e rândul domnului Marian Rădulescu să ne propună versiunile sale, inspirate, după cum ne-a mărturisit, din caietele doamnei Mirenia a lui nea Costică Lilă. Poftiți de citiți!

Zacuscă de ciuperci I

Cu un cuțit inoxidabil se curăță bine ciupercile de pământ și pielița albă, fără a fi nevoie să mai fie spălate cu apă, apoi se taie în bucăți mici și se pun la călit, calculând o jumătate de ulei la două kg. de ciuperci. Operația de călire se face într-un ceaun mare emailat, ținut pe foc mic și amestecându-se în continuu cu o lingură de lemn. Separat se toacă pentru fiecare kg. de ciuperci 5-6 cepe mari, 1 kg. de gogoșari roșii, care au fost curățați de vinișoare și semințe. Se adaugă pentru aromă 3-4 căpățâni de usturoi tocate foarte fin. Compoziția se fierbe în sucul pe care îl lasă legumele aproximativ o oră , continuând amestecarea pentru a nu se prinde de vas. Se adaugă pătrunjel și frunze de țelină tocate foarte mărunt, foi de dafin, sare, piper și când uleiul se ridică deasupra zacusca este gata. O punem imediat în borcane mici bine opărite, care se leagă apoi cu celofan dublu sau se căpăcesc. Se pun la sterilizat, iar când s-au răcit, borcanele cu zacuscă se pun la rece în cămară sau pivniță.

Zacuscă de ciuperci II

Aceasta diferă puțin față de rețeta anterioara prin cantități, însă savoarea este tot cam așa de delicată. Se folosesc la 1 kg de ciuperci, 2,5 kg de gogoșari, 1 kg de ceapă, 2 kg de roșii, 1 litru de ulei, sare, piper și foi de dafin. Căliți ceapa tocată solzișori cu ciupercile curățate ca în rețeta anterioară, tăiate mărunt, potriviți din sare și piper și adăugați foile de dafin. Când ciupercile s-au înmuiat, adăugați gogoșarii copți separat și curățați de arsură și semințe cu mare atenție, fără să folosiți apă. Adăugați roșiile date prin separator și lăsați zacusca să fiarbă la foc mic până se separă uleiul. Puneți-o în borcane mici, calde și sterilizați-le și căpăciți-le după tipicul arhicunoscut.

Zacuscă de ghebe

Ghebele trebuie să fie foarte proaspete și cât mai întregi, ele având tendința de a se altera foarte repede dacă sunt ținute în saci sau cutii închise. La 2 kilograme de ghebe se folosesc 1 kg de ceapă, 2 kg de ardei kapia, 2 kg de gogoșari, 2 kg de roșii, 1 l de ulei, sare, coriandru și piper boabe. Curățați ghebele, spălați-le sub jet de apă în mai multe rânduri Se pun în vas cu apă cât să le acopere. Lăsați-le să dea în clocot 4-5 minute, spălați-le sub jet de apă rece cât mai mult și puneți-le din nou la fiert pentru 4-5 minute. Separat căliți ceapa în ulei și când sticlește spre auriu puneți ardeii copți, curățați și tocați cu cuțitul. Adăugați gogoșarii copți peste ceapă, lăsați să fiarbă încet 30 de minute, după care adăugați ghebele date prin mașină. De asemenea, puneți bulionul pregătit din roșii, potriviți de sare, condimentați după gust și, când zacusca a scăzut, separându-se uleiul, puneți-o fierbinte în borcane. Lăsați-le la sterilizat în cuptorul cald 20 de minute.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Zacuscă de fasole, în două variante Zacuscă de ciuperci De două ori zacuscă de gogoșari și de încă două ori zacuscă de vinete cu gogoșari Rețete de zacuscă mai puțin obișnuite

  • ardei kapia, ceapa, ciuperci, ghebe, gogosari, zacusca

6 thoughts on “Zacuscă de ciuperci, în două variante, iar ca bonus o zacuscă de ghebe!”

  1. cornel 29/08/2014 at 10:51

    La reteta de zacusca de ghebe, in descriere, pe langa ardei apar si niste gogosari insa in lista de ingrediente nu sunt. Care ar fi cantitatea de gogosari?

    Reply ↓
    1. costachel Post author29/08/2014 at 11:38

      Nefiind rețeta mea, ci a domnului Rădulescu, firește că n-aș putea băga mâna în foc. În ce mă privește, aș pune 2 kg. 🙂 Și am făcut modificarea și în rețetă, mulțumesc!

      Reply ↓
  2. Claudiu 11/09/2015 at 15:18

    Am o intrebare. Cand se ridia uleiul deasupra inseamna ca zacusca ii gata. Iar acel ulei se scoate?

    Reply ↓
    1. costachel Post author11/09/2015 at 16:39

      Păi depinde. Dacă-i excesiv de mult, n-ar fi rău să eliminăm o parte din el. Dar e foarte indicat să avem deasupra, în fiecare borcănel, un strat subțire de ulei, care va avea un rol protector. Și, pe de altă parte, nimic nu ne împiedică să ne debarasăm de uleiul în exces atunci când deschidem borcanul. Așa că, din punctul meu de vedere, mai degrabă nu! 🙂

      Reply ↓
  3. icristina 08/09/2016 at 00:25

    In reteta spuneti sa adaugam ardeii copti peste ceapa, apoi gogosarii. Gogosarii copti sau cruzi?

    Reply ↓
    1. costachel Post author08/09/2016 at 08:42

      Tot copți, a uitat domnul Rădulescu să precizeze. Am corectat și în text, mulțumesc!

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved