• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

UE vrea să adauge insecte în meniul nostru zilnic

Sep 05, 2011 costachel Mozaic, Nutritie 0


Experții de la Bruxelles par să creadă că insectele ar putea constitui o sursă esențială de hrană, care nu doar că ar putea contribui la rezolvarea crizei alimentare dar, în același timp, ar ajuta la salvarea mediului înconjurător. O dovadă în acest sens o reprezintă alocarea unui buget de trei milioane de euro pentru finanțarea unui proiect de cercetare intitulat, în limba birocrației oficiale, KBBE.2012.2.3-05 Insects as novel sources of proteins – SICA.

Ideea, desigur, nu este nouă. Pe de o parte, există destule popoare ale căror gastronomii includ rețete pe bază de insecte și, pe de altă parte, există deja un curent ai cărui membri (entomofagii) susțin că gâzele astea reprezintă o excelentă sursă de proteine (low-fat, low-cholesterol!). De altfel, asemenea tendințe sunt documentate încă din 1885, când un oarecare Vincent M. Holt a publicat o carte intitulată Why Not Eat Insects, în care propunea, printre altele, și o rețetă intitulată woodlouse sauce (în traducere directă, sos de molii).

Ce spun studiile deja efectuate

Nu ar fi, desigur, primul studiu de acest gen. Au mai fost deja făcute și altele, care susțin că, de pildă, lăcustele mici oferă 20% proteine și doar 6 procente de grăsime, în timp ce la carnea de vită macră avem 24% proteine și 18 la sută grăsimi. Iar greierii ar fi bogați în calciu, termitele în fier, iar o porție de larve tinere ale viermilor de mătase ne-ar putea asigura necesarul zilnic de cupru și riboflavină.

Și, după cum spuneam, un argument ar fi și protecția mediului. Insectele emit mult mai puține gaze cu efect de seră decât bovinele și necesită mai puțin hrană, așa că ar fi, nu-i așa?, ecologice. Iar partizanii acestui tip de alimentație susțin că insectele sunt atât de abundente încât chiar ar reuși să hrănească pe toată lumea, atâta vreme cât ele ar putea să asigure cel puțin 200 kilograme de biomasă pe cap de locuitor al Terrei.

Creveții zburători de pe rafturile hypermarket-urilor

Există, desigur, opinii pro și contra. Profesorul Marcel Dicke, conducătorul unei echipe de cercetători de la Universitatea Wageningen (Olanda), care a aplicat deja pentru obținerea grant-ului de cercetare a declarat, pentru The Telegraph, că „până în 2020, insectele vor ajunge pe rafturile hypermarket-urilor. Vom fi uimiți când ne vom aduce aminte că, în 2011, nimeni nu credea că așa ceva va fi posibil.”

„Deja mâncăm vinete sau sushi, adică alimente pe care europenii nu le-au consumat dintotdeauna. Și cred că se va începe cu insecte tocate, care vor intra în componența sosurilor și burgerilor. Tocarea le va face mai prezentabile”

Și tot el a mai spus că, în fond, multe insecte sunt similare biologic cu unele fructe de mare, așa că n-ar fi greșit ca ele să fie considerate ca un fel de creveți zburători.

Dacă nu insecte, poate niște râme?

Entuziasmul său nu este împărtășit însă și de Stuart Hine, entomolog la Natural History Museum din Londra, care a declarat că insectele nu pot rezolva toate problemele. Ar fi necesare sume prea mari pentru a încălzi, de pildă, o hală de creștere a lăcustelor, iar bolile se răspândesc la insecte atât de repede încât ar putea distruge într-o singură zi toată producția unei asemenea ferme.

„Insectele sunt fantastice, dar ele nu reprezintă soluția optimă în cazul în care omenirea are nevoie disperată de hrană. Dacă vorbim de spectrul foametei, ne-ar trebui ceva mai eficient, cum ar fi viermii cilindrici (nematodele).”

UE risipește banii contribuabililor

Aparent paradoxal, dar hotărât împotriva proiectului se pronunță Todd Dalton, de la Edible, o firmă care furnizează insecte pentru consumul uman:

„UE risipește banii contribuabililor. Oamenii nu vor începe brusc să mănânce insecte doar pentru că Uniunea Europeană finanțează niște cercetări. Ar fi minunat, dar obiceiurile noastre alimentare nu se vor schimba până când nu vor dispărea mentalitățile negative legate de consumarea insectelor.”

Oricum deja mâncăm insecte

Și nu, nu e vorba despre diversele emisiuni de televiziune, mai mult sau mai puțin tâmpite, în care concurenții sunt puși să mănânce varii gâze. Ci de faptul că, dacă ar fi să ne luăm după unele studii, fragmentele de insecte care ajung accidental pe mâncarea noastră însumează un total de 500 g de persoană, pe an.

Dacă totuși vă interesează…

Adică dacă doriți să vă înscrieți în cursa pentru acești bani (repet, 3 milioane de euro), sau doar vreți să vă convingeți că știrea nu este doar o nouă năzbâtie a presei britanice, găsiți aici mai multe informații.

În fotografia de mai sus, insecte comestibile pe o tarabă din Thailanda (foto: Pattaya Times)

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Insecte comestibileONU a găsit soluția împotriva foametei: vom mânca insecte! ChiantiChianti Clasico vrea să-și adauge o nouă treaptă de clasificare. Superioară, desigur Scandal carne de calUE vrea un control mai strict asupra calității alimentelor UE vrea să știm dacă vinul pe care-l bem conține lapte sau ouă

  • cercetare, insecte, Nutritie, sanatate, UE

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved