• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Friptură de vițel cu sos de șofran și coniac

Mar 02, 2012 costachel Fripturi la cuptor, Rețete, Retete cu carne de vită, Rețete de fripturi 0


Friptură de vițel cu sos de șofran și coniac

O friptură de vițel la cuptor teribil de simplă, spectaculoasă și foarte gustoasă, cam asta urmează în povestea de mai la vale. O mâncare cumva mai  fusion (fiindcă, dacă iaurtul și șofranul ne trimit în Orient, coniacul ne trage îndărăt spre Occident), care poate poposi pe masă atât într-o zi ca oricare alta, cât și cu prilejul vreunei ocazii speciale, doar cu o minimă împopoțonare. Sau, mă rog, dumneavoastră știți cât de pretențioși sunt musafirii pe care i-ați invitat și cât de mult trebuie să munciți pentru decor.

Necesarul?

800 g carne de vițel, tăiată cubulețe mici,
1 pahar de coniac,
500 ml iaurt gras,
1 hașmă (sau 1 ceapă mică),
1 pliculeț de șofran,
unt,
verdeață,
sare și piper (alb, de preferință, să nu sară în ochi).

Sărați ușor carnea, puneți-o într-un vas care merge la cuptor, uns cu unt, adăugați hașma curățată și tocată cât de mărunt, turnați uniform coniacul și băgați totul în cuptorul încins dinainte, la 220ºC.

Apucați-vă de sos: puneți șofranul într-un castron, turnați peste el o lingură de apă fierbinte, lăsați-l un pic să se răcească, adăugați iaurtul, sărați, piperați și bateți totul cu un tel până se omogenizează.

După vreo 15 minute scoateți carnea, turnați sosul peste ea, amestecați și băgați la loc în cuptor. Micșorați temperatura (150ºC) și lăsați să se coacă încă vreo jumătate de oră, amestecând de vreo două ori, pentru ca fiecare bucățică de carne să fie bine unsă.

Serviți friptura de vițel fierbinte, presărând și puțină verdeață; vă recomand arpagicul verde, dar o să fie bun și pătrunjelul.

Firește că pentru mâncarea asta puteți folosi și alte feluri de carne fragedă (mânzat, vită, porc slab, piept de pui), cu condiția să ajustați corespunzător timpii de coacere. Și că veni vorba: cei de mai sus sunt orientativi, fiindcă depind atât de dimensiunile cubulețelor, cât și de frăgezimea cărnii.

Vinul? Pinot Noir aș zice prima dată, dar parcă vițelul ăsta fusion merită și o atingere românească, așa că o Fetească Neagră s-ar putea să fie chiar mai nimerită.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Friptură de vițel, simplă și à la Matignon, explicată de Julia Child Veau Sylvie, adică friptură de vițel cu șuncă și șvaițer, explicată de Julia Child Friptura de vitel impanata cu morcovi si fisticFriptură de vițel împănată cu morcovi și fistic Friptura de vita cu sos de portocaleFriptură de vițel cu sos de portocale

  • coniac, cuptor, friptura, iaurt, sofran, sos, vitel

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved