• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Vițel cu ciuperci, sos de smântână și capere

Dec 11, 2011 costachel Rețete, Retete cu carne de vită 0


O rețetă foc de simplă și tare gustoasă, potrivită atât pentru o masă normală, în familie, dar care poate fi, la o adică, inclusă și într-un meniu ceva mai simandicos (asta e, caperele au încă o sonoritate mai exotică, pică bine la iubitorii de fițe!).

Ce-avem nevoie?

1 kg carne de vițel,
50 g unt,
2 linguri ulei de măsline,
50 g costiță afumată (bacon, pancetta etc.),
200 g ciuperci,
200 ml supă,
150 ml vin alb sec,
400 ml smântână,
1 lingură de capere, bine scurse,
puțină făină (facultativ),
sare și piper.

Mai întâi, desigur, preparațiile preliminare: tăiați carnea cubulețe (pe care, dacă vreți, le puteți tăvăli prin făină), ciupercile felii și costița mărunt.

Încingeți, într-o tigaie încăpătoare, cu pereții înalți (sau într-o cratiță) untul amestecat cu uleiul. Sotați carnea și costița, până se rumenesc frumos, adăugați ciupercile, continuați călirea și, după vreo cinci minute, stingeți cu supa și vinul. Acoperiți și lăsați totul să fiarbă bine, la foc potolit, până când e fragedă carnea (jumătate de oră, poate un pic mai mult).

Dați jos capacul, lăsați sosul să mai scadă, dacă-i cazul, adăugați smântâna și caperele. Amestecați, lăsați să mai fiarbă vreo cinci minute, să se cunoască mai bine, și serviți imediat. Cu orez, cu piure, cu orice doriți dumneavoastră.

Acuma sigur că nu-i musai să fie de vițel carnea noastră, la fel de bine ar putea fi mânzat, vită, ba chiar porc slab, totul e să aveți grijă la timpii de fierbere (și s-ar putea să fie nevoie și de niște lichid suplimentar). Costița ați putea s-o căliți separat (ca să nu-și lase toată grăsimea în cratița noastră), după cum și ciupercile ar fi mai bune călite separat, eventual și cu un pic de usturoi. Iar la final desigur că un pic de pătrunjel, pentru prospețime și culoare, n-ar ce să strice, dimpotrivă.

Ce bem? Roșu, cu siguranță. Parcă Pinot Noir aș spune, la prima strigare, dar s-ar putea să mă răzgândesc.

S-ar putea să vă intereseze și:

Escalop de vitel cu ciuperci si smantanaEscalop de vițel cu ciuperci și smântână Escalop de vițel cu ciuperci Rulouri de vițel umplute cu ciuperci Medalioane de vitel cu smantana

  • capere, ciuperci, smantana, sos, tigaie, vitel

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved