• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Vinurile românești devin populare la New York

Aug 18, 2012 costachel Mapamond, Mozaic 6


Vinuri Grand Wine&Liquor New York

Într-un articol apărut ieri în Wall Street Journal, jurnalista de vin Lettie Teague a realizat o prezentare a magazinului Grand Wine & Liquor din Astoria, Queens. Un magazin deloc obișnuit, spune ea, făcînd precizarea că nu a găsit niciodată și nicăieri în New York o selecție de vinuri mai mare decât acolo.

„Dacă Națiunile Unite ar avea un wine shop, atunci el ar arăta probabil ca Grand Wine & Liquor”.

O „listă scurtă” a țărilor reprezentate pe rafturile magazinului include Brazilia, Olanda, România, Moldova, Maroc, Slovenia, Tunisia, Georgia și Grecia, pe lângă mai „obișnuitele” Italia, Germania, Australia, Austria, SUA și Franța.

Lettie Teague a fost ghidată printre vinuri de cehoaica Milada Casnochova, pe care patronul Tin Tao i-a prezentat-o ca fiind cea care știe „absolut totul” despre vinurile expuse.

Ce spune Milada despre vinurile românești de la Grand Wine & Liquor? „Multe dintre ele sunt demi-dulci, chiar dacă pe ele scrie că sunt seci.” Dar sunt populare și se vând mai bine decât cele din Slovenia și Croația, care se află chiar pe rafturile alăturate. În special cele din Slovenia au devenit „prea scumpe pentru cartierul nostru”. Chiar și cele ale cunoscutului producător Movia se vând acum foarte greu. Iar Milada a încheiat referirile la vinurile românești precizănd că unul dintre sortimentele ei preferate este „un Pinot Noir de $6, cu note cărnoase. Dar stocul tocmai s-a epuizat.”

Din păcate, n-am putut afla ce vinuri românești se găsesc la Grand Wine&Liquor. De două zile site-ul lor zice, invariabil și monoton, „This website is temporarily unavailable, please try again later”. Ce chestie, să pățești o treabă ca asta taman când scrie despre tine Wall Street Journal…

Dar vă promit un update când se rezolvă problema!

S-ar putea să vă intereseze și:

Pinot Noir Recas Marea BritanieVinurile românești încep să fie apreciate de presa britanică Vinurile românești se bucură de mare succes la Săptămâna Verde de la Berlin Vinuri românești în Marea BritanieVinurile românești încep să facă revoluție în Marea Britanie Medalii pentru vinurile românești la Interwine 2011

  • Romania, SUA, vin

6 thoughts on “Vinurile românești devin populare la New York”

  1. aphextwinz 19/08/2012 at 10:23

    Eu stiam ca sunt mai de mult populare, oare ma insel? Populare in multe tari de peste hotare vreau sa zic.

    Reply ↓
    1. costachel Post author20/08/2012 at 09:27

      Of, răspunsul e atât de vast încât mă sperie. Dar hai să-l scurtez (cu scuze pentru inerentele imperfecțiuni induse de schematizare): am avut înainte de ’89 piețele noastre, le-am pierdut, încercăm să le recăpătăm (și să câștigăm și altele), dar prezența „externă” a vinurilor noastre e încă subțire, mai ales raportat la posibilități. Încă un lucru: nu trebuie confundate nicidecum diversele medalii la concursurile internaționale cu prezența efectivă pe rafturi și în preferințele consumatorilor străini.
      Și, făcând o comparație nu chiar forțată, e, dacă vrei, cam ca la muzică: dacă te duci afară doar ca să-i bucuri pe cei plecați din România, n-ai făcut mare lucru… 🙂

      Reply ↓
  2. aphextwinz 21/08/2012 at 09:55

    Inteleg si va cred, ca aici sunteti specialist, dar la un moment dat (sa ma taiati daca mai stiu unde) era o calificare la raft, sa fi fost prin 91-92 cam asa: locul 1 vinurile frantuzesti, 2 romanesti (pe bune), 3, californiene. Italia era undeva departe (desi am baut si acolo niste vinuri de exceptie, dar la preturi de nu se poate).

    Va mai zic ceva, am baut recent vinuri, le zic deja “din zid” adica din butoaie care trec prin teava in zid, in “Multaflar” si chiar pe malul marii. Stiu ca nu sunt de specialitate, dar mi s-au parut excelente la pret mic, nu stiu ce le fac si din ce sunt, dar ies din zid reci, nu sunt foarte tari si, cum eu iau numai alb sec, mi se parura bune. Spre foarte bune. Si nici nu m-a durut capul ca dupa unele etichetate cu ceva dar care contineau, bag mana in foc, altceva.

    Reiterez, nu-s de meserie, e numai ce cred eu, de meserie mesean.

    Reply ↓
    1. costachel Post author21/08/2012 at 15:09

      Cam optimistă ierarhizarea, chiar și pentru pentru perioada aia, dar s-ar putea (n-am date exacte la îndemână). Cert e că acum italienele și californienele le-au depășit sigur pe ale noastre, dar și spaniolele, plus așa numită „lume nouă a vinului”: Chile, Africa de Sud, Australia etc. Și n-am vorbit nimic de Portugalia, Germania, Austria, Ungaria, Croația, Slovenia… Ba chiar și bulgăreștile sunt, din ce știu, la ora asta peste (e drept, ei au avut guverne care au sprijinit exportul și promovarea, dar asta e o altă discuție. Tristă.)

      Așa că da, raportat la alte vremuri, s-ar putea ca știrea de mai sus să pară cam subțire. Dar, la momentul de față, e îmbucurătoare, ca și altele de același gen. Din păcate…

      Reply ↓
  3. aphextwinz 21/08/2012 at 19:12

    Nu ma bag, informatia in materie ma depaseste, sincer, pana si la “tzuikomicina” mi s-au parut multe produse alcoolice cu tarie mare extraordinar de bine puse la punct in Slovenia sau Bulgaria, la noi mi se pare neomogena productia pana si la produsele imbuteliate.

    Dar repet, nu ma pricep astfel incat sa am chiar o opinie, numai o parere din exterior.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved