May 04, 2015 costachel Băuturi, Vinuri 0
Miercuri a avut loc, la Restaurantul Expo din dealul Copoului, o nouă ediție a Degustărilor Costăchel&Expo. În excelenta prezentare a lui Eugen Taras (atât „în plen”, cât și „pe secțiuni”), au defilat în paharele noastre vinurile Cramei Gîrboiu, în ordinea Bacanta Sauvignon Blanc 2013, Tectonic Șarbă 2014, Epicentrum Roze 2013, Tectonic Fetească Neagră 2013 și Bacanta Merlot 2009.
Au răspuns prezent vreo 50 de iubitori ai vinului (mai mulți, din păcate, nici n-ar fi încăput în sală), care l-au asaltat pe Eugen cu întrebări și au primit cu aplauze concluziile domnului inginer Gh. Crăciunescu.
Ca de fiecare dată, cei prezenți au fost rugați să dea note (de la 1 la 10) vinurilor prezentate. Au fost 38 de voturi „valabil exprimate”, iar clasamentul final este următorul:
1. Bacanta Merlot 2009 – 8,86
2. Tectonic Șarbă 2014 – 8,45
3. Epicentrum Roze 2013 – 8,35
4. Tectonic Fetească Neagră 2013 – 7,78
5. Bacanta Sauvignon Blanc 2013 – 7,69
Că Merlot-ul Bacanta din 2009 a câștigat „întrecerea”, evident că nu reprezintă nicio surpriză. Aromele bogate și elegant împletite (vișine, tutun, cafea, condimente…), corpul frumos și rotund, taninii fini și aciditatea optimă, plus finalul aproape interminabil au cucerit pe mai toată lumea. Și, ca detalii suplimentare pentru cei care vor să-l ia acasă, vă mai spun că a stat în decantor cam două ore, iar vinul e încă departe de panta descendentă a existenței sale.
Oarecum surprinzător, pe locul al doilea s-a plasat Șarba Tectonic, ceea ce demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că ar trebui să avem mai multă grijă de soiurile autohtone. Și zic surprinzător deoarece, după reacțiile din sală (dar și în opinia mea proprie și personală), m-aș fi așteptat ca pe cea de-a doua treaptă a podiumului să urce Rozé-ul. Dar se pare că aromele florale (cu, desigur, trandafiri în prim-plan), corpul plin și ușoara onctuozitate au avut câștig de cauză. Dar despre Șarbă, promit să vă povestesc, în curând, mai multe.
Rozé-ul Epicentrum, obținut din Cabernet Sauvignon, este cumva atipic (poate de asta a și pierdut în fața Șarbei), în sensul că nu explodează cu mii de fructe, nici nu are vreo aciditate amețitoare. Dimpotrivă, e un vin deja așezat, elegant, fin și rafinat, cu o complexitate olfactivă ce aduce inclusiv discrete adieri de brânzeturi maturate. Cu siguranță, o alegere foarte potrivită pentru cei care s-au săturat de rozé-urile cu prea multe fructe, prea multă aciditate și prea puțin vin.
Recunosc, mi-a plăcut Feteasca Neagră Tectonic, tipică și frumoasă, cu arome de cireșe negre, prune, fructe roșii, cu un corp rotund, plin și catifelat. Probabil însă că ușoara amărală din postgust a determinat plasarea abia pe poziția a patra.
În fine, Bacanta Sauvignon Blanc 2013 merită o discuție mai aprofundată. Pentru că, indiscutabil, poziționarea pe ultimul loc reprezintă o mică surpriză. Personal, i-am reproșat dezechilibrul între „nasul” absolut somptuos (soc, „pisică”, fructe albe, condimente, ba chiar și un mic buchet de sticlă) și gustul care nu se ridică la înălțimea promisă de senzațiile olfactive.
Însă, grație bunei inspirații a lui Tudor Bălan (care a venit „înarmat” cu varianta 2014) am putut să fac o mini-verticală din care fratele mai tânăr a ieșit incomparabil mai bine la aproape toate capitolele, mai ales la cele privind echilibrul, prospețimea și rotunjimea. Sunt ferm convins că ar fi fost cu totul alta poziția în clasament a Sauvignon-ului Blanc, dacă în degustare ar fi fost prezentată varianta 2014 în loc de 2013.
Ca de obicei, țin să fac precizarea că acest clasament (ca oricare altul, de altfel) nu reflectă, firește, niciun adevăr absolut. În ce mă privește, am precizat deja că am văzut Rozé-ul pe treapta a doua și recunosc că, pe cea de-a treia, am plasat, la egalitate, Șarba și Feteasca Neagră (ar fi sărit pe locul al II-lea Sauvignon-ul Blanc 2014? Aproape sigur da).
Dar, până la urmă, ca de obicei în ceea ce privește vinurile, e o chestiune de gust absolut personal. Așa că închei aici, nu înainte de a vă promite că, în curând, vă voi povesti mai multe despre gama Tectonic a Cramei Gîrboiu.
Mai multe fotografii de la eveniment găsiți pe pagina de facebook