• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Vinul la pahar își face loc pe mesele de lux

Jan 22, 2012 costachel Știri 0


Multă vreme destinată doar vinurilor tinere și nepretențioase, de băut prin cârciumioare, vânzarea la pahar începe să fie din ce în ce mai des prezentă și în restaurantele de prestigiu, deținătoare de multe stele. Și asta datorită atât schimbărilor de mentalitate, cât și progreselor tehnologice, care permit vinurilor de soi să nu-și piardă din calități după ce sticla a fost destupată.

Astfel, pe lista de vinuri la pahar a restaurantului Loiseau des vignes din Beaune, Côte-d’Or (1 stea Michelin)  și-au făcut loc mari vinuri precum Pommard 1er cru, Chablis grand cru, Puligny-Montrachet 1er cru.

„80% din vânzările noastre de vin se fac la pahar. Dar mașina singură nu ajunge, trebuie să mai fie cineva lângă ea. De aceea avem doi somelieri care selecționează vinurile și povestesc clienților despre ele”, a explicat pentru AFP directorul restaurantului menționat, Christophe Gines.

Vinurile sunt expuse în vitrine care acoperă în întregime unul dintre pereții restaurantului, iar zecile de sticle își păstrează neschimbate calitățile „până la trei săptămâni” după deschiderea lor, grație unui sistem care înlocuiește aerul cu azot. Iar un pahar de vin costă între 3 și 45 de euro.

Restaurantele de lux au disprețuit multă vreme acest sistem, din diverse considerente. Dar evoluția tehnologiei, combinată cu presiunea clienților (determinată atât de criză, cât și de frica de controalele rutiere) a determinat această schimbare, de neconceput acum doar câțiva ani.

„Vânzările noastre cresc cu 20 până la 30% în fiecare an. Tendința «mai puțin, dar mai bun» este foarte clară, iar sistemul nostru permite practic oricui să descopere marile vinuri” spune Christophe Gines, directorul pentru Franța al firmei italiene Enomatic, liderul mondial în domeniul producției de mașini care distribuie vin la pahar.

După cum spune Joëlle Brouard, directoarea Institutului de management al vinului de la „Ecole supérieure de commerce” din Dijon, înainte era absolut de neconceput ca, în marile restaurante, „să nu cumperi o sticlă întreagă de vin”.

„Acest sistem permite recuperarea consumatorilor”, precizează ea, mai ales în condițiile în care sistemele de tipul „wine bag” (care permit să iei acasă o sticlă neterminată) nu au prins niciodată în Franța, fiindcă „dau impresia că ești zgârciob”.

„Cu 25 de euro paharul, poți să bei la restaurant, fără să te ruinezi, vinuri absolut superbe” este concluzia trasă de Joëlle Brouard.

S-ar putea să vă intereseze și:

Vinul de ciocolată face ravagii în SUA și Marea Britanie Femeile care beau un pahar de vin pe zi îmbătrânesc mai frumos Default ThumbnailVinurile româneşti, dincolo de pahar Chateau Miraval Pink FloydLa nunta lui, Brad Pitt va veni cu vinul de-acasă

  • Franta, restaurante, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved