• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Vinete marinate sârbești

Jul 19, 2011 costachel Conserve și murături, De-ale gurii din bătrâni, Mozaic, Rețete, Rețete de la cititori, Rețete de post 2


Ați auzit de volumul Istorioare cu miroazne și crustă? Trebuie să recunosc, spre rușinea mea, că eu unul nu. În schimb, am avut norocul ca, recent și pe cale virtuală, să intru în contact cu autorul cărții, domnul Marian Rădulescu. Așa am aflat, de pildă, că rețeta Ciorbei de burta ca la Gică Chioru, care circulă de ceva vreme pe net și am publicat-o și eu, este luată taman din volumul ăsta (despre care găsiți o recenzie aici). Ei bine, domnul Rădulescu a avut deosebita amabilitate să ne trimită și nouă niște rețete fabuloase, una mai bună și mai interesantă decât alta, din volumul Bucate tradiţionale buzoiene şi de prin ţară adunate. Și mă opresc aici cu introducerea (că poate vă interesează doar rețeta), promițându-vă că vor mai fi și alte mâncăruri, și alte informații, și alte povești.

Să nu vă ducă gândul la sârbii de pe valea Timocului sau Marei, ci la sârbii noștri buzoieni, de fapt bulgari pripășiți pe aici de câteva secole bune. La anumite festivități ei fac vinete marinate ca garnitură la o friptură de ceafă de purcel sau pulpă de batal, că n-au uitat că odată și odată au fost vecini cu turcii.

Pentru această rețetă ne trebuie 10 vinete mici și lunguiețe așa, cam cât palma unui copilaș, două căni de oțet de prune, dar merge și de vin sau mere, de două ori pe atâta apă, 10 căței de usturoi, o cană de ulei, preferabil din cel nerafinat, sau de măsline dacă vă ține punga, sare, piper, cimbru, foaie de dafin, coriandru măcinat, tarhon.

Se amestecă apa cu oțetul și cu o lingură zdravănă de sare și se pune la fiert. Se spală vinetele și se taie în lung în patru, ca pentru vinete împănate, fără să se separe de coadă și se scufundă în amestecul de apă și oțet taman când dă bine în clocot. Se scot cu spumiera după 10-15 minute în funcție de mărimea vinetelor și se pun la scurs.

Se înfierbântă uleiul, la foc domol, fără să fumege, se pune usturoiul tăiat în felii și mirodeniile să infuzeze în timp ce se rânduiesc vinetele într-un vas de marmură sau sticlă termorezistentă, se toarnă un polonic-două de marinată deasupra, după care se acoperă cu uleiul fierbinte. Se lasă să se răcească sub capac și se dă la rece pentru cel puțin 24 de ore.

Se servesc reci la orice fel fripturi, așa cum vă mai spuneam, sau ca aperitiv cu cremă de urdă.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Vinete marinate, pentru iarnă Vinete marinate libaneze Vinete pentru iarnă, în bulion și în ulei 3 variațiuni pe tema salată de vinete pentru iarnă

  • Buzau, condimente, Marian Radulescu, marinare, otet, vinete

2 thoughts on “Vinete marinate sârbești”

  1. Nicusor Cazan 19/07/2011 at 15:18

    Interesant. Din pacate obiceiurile sarbilor din Buzau se pierd usor-usor. Deja suprafetele cu gradini s-au micsorat foarte mult, in locul lor construindu-se case sau, pur si simplu, au disparut din cauza lipsei apei. Canalele de irigatii au devenit instrumente electorale si de santaj. Bunicul meu din Maracineni, de langa Buzau, alta data cu o gradina imensa unde isi petrecea fiecare zi, din primavara pana toamna tarziu, acum e nevoit s-o cultive cu porumb. Trist.

    Dar macar, datorita tie, ne mai aducem aminte.

    Reply ↓
  2. costachel Post author19/07/2011 at 15:23

    Ei, meritele sunt ale domnului Radulescu, prea putin ale mele 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved