• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Vinete marinate libaneze

Sep 30, 2011 costachel Conserve și murături, Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de garnituri, Rețete de la cititori, Rețete de post 14


Tare interesante mai sunt, măcar la simpla lectură, și vinetele marinate libaneze pe care ni le-a trimis întru delectare domnul Marian Rădulescu. Am citit, am înghițit în sec și mi-am programat pe mâine un drum în piață pentru achiziționarea celor necesare. Ceea ce vă doresc și dumneavoastră.

Prietenul meu, ing. Gelu Barac (nu-i rudă cu Barack Obama), a stat câțiva ani în țări arabe. A venit cu o mulțime de rețete, el fiind, ca și mine, un împătimit colecționar de rețete dar și „bun bucătar amator”, cum îi place să se laude.

Uitați o rețetă simpla dar tare delicioasă:

Vinetele, micuțe și din cele mai decolorate, se spală, se curață de codițe, se crestează longitudinal și se freacă bine cu sare. Se lasă să se scurgă până a doua zi.
Apoi se opăresc în apa fiartă, cu puțină sare, se scurg și se răcesc.
Se umplu cu câte o linguriță din următoarea compoziție: nuci, ardei iute, după gust, usturoi frecat cu sare și toate tocate foarte mărunt cu cuțitul. Se așează în borcane și se presează ușor cu mâna. Se acoperă cu ulei de floarea soarelui. În 3- 4 zile sunt bune de consumat.

Sunt delicioase, picante și merg ca garnitura la orice friptură.

S-ar putea să vă intereseze și:

Vinete marinate, pentru iarnă Vinete marinate sârbești Vinete pentru iarnă, împănate, umplute și murate 3 variațiuni pe tema salată de vinete pentru iarnă

  • Marian Radulescu, marinare, nuci, usturoi, vinete

14 thoughts on “Vinete marinate libaneze”

  1. Andreea 30/09/2011 at 15:47

    Prezent! :))
    Suna minunat! Sunt o mare amatoare de vinete, sub orice forma, iar reteta de azi este iarasi inedita. Merci tare mult pt idee!

    Reply ↓
  2. pansy 01/10/2011 at 00:57

    si reteta asta imi place,fiind o impatimita a vinetelor.am mancat ceva asemanator,din borcan,cumparate,dar fara ardei iute si fara nuci.daca gasesc niste vinete micute sigur pun un borcan.

    Reply ↓
  3. costachel Post author01/10/2011 at 12:50

    Ca un făcut, acum nu mai găsesc decât vinete mari 🙂

    Reply ↓
  4. Marian Radulescu-sibiprod 01/10/2011 at 23:04

    Draga Costachel, daca ai sa faci ca mine ai sa gasesti; am fost la un producator si „l-am ajutat sa culeaga vinetele mici” pe care le considera rebut…
    Succes!

    Reply ↓
    1. costachel Post author02/10/2011 at 08:40

      Asta-mi aduce aminte de cei mai buni pepenași murați pe care i-am mâncat vreodată, era imediat după ce-și recuperaseră oamenii pământurile din Balta Brăilei și recoltaseră de bucurie absolut tot, inclusiv pepenii mici cât lămâile! 🙂

      Reply ↓
  5. sofia 29/08/2013 at 20:37

    as vrea sa fac si eu reteta insa nu vad cind se pune otetul?

    Reply ↓
    1. costachel Post author30/08/2013 at 08:09

      Păi, din ce deduc din rețeta domnului Rădulescu (mă rog, a domnului Barac), oțet nu se pune.

      Reply ↓
  6. chivu mihaela 03/11/2013 at 20:52

    eu fac in fiecare an vinete murate in saramura ,reteta e foarte simpla : ex din 3 kg vinete micute “curatate de codite” nu taiate cu cutitul , apoi scaldate in apa clocotita lasate sa fiarba atat cat sa le schimbe unpic culoarea ,devin unpic mai inchise la culoare ,le las cam 10 min la fiert intorcandu-le pe toate partile , dupa aceea bagate la saramura facuta cu apa rece si sare :2 linguri mari de sare la 1 kg apa ,controlate zilnic daca mai e nevoie de sare mai adaugam ,daca vinetele nu sunt bine patrunse de saramura vor ramane unpic amare

    Reply ↓
  7. Cornelia 10/11/2013 at 13:23

    Salut. Trebuie sa e puna si ceva acru. Eu am mancat asa ceva din conserva, erau intr-adevar in ulei, dar aveau un gust un pic acru 🙂

    Reply ↓
  8. LIBANEZ ORIGINAL 25/03/2014 at 09:54

    sa stii ca acel amestec se numeste MAKDUS sau MAQDUS si se face cu nuca ,ardei, fasole , toate tocate si bagate in vinete mici cu coaja subtire. totul se pune in ULEI DE MASLINE cateva luni , tine minte arabii nu mananca ulei de floarea soarelui are colesterol. in lumea araba se fol grasime vegetala sau ulei de palmier , orice altceva.numai bine PREPARATUL ESTE INTRADEVAR EXTRAORDINAR

    Reply ↓
    1. Otilia 14/10/2020 at 16:59

      Colesterol se gaseste EXCLUSIV in grasimile animale, nicidecum in cele vegetale. Cu tot respectul, ce spuneti dvs despre uleiul de floarea-soarelui este total gresit, nu va suparati. Mi-e greu sa accept ca arabii chiar cred asa ceva … sincer.

      Reply ↓
  9. alina 27/09/2014 at 00:12

    De unde cumparam acest soi de vinete in Romania? Recunosc ca este delicioasa si nu m-am gandit niciodata ca as putea sa’mi fac si acasa.

    Reply ↓
    1. costachel Post author28/09/2014 at 20:00

      Păi ultima oară le-am văzut chiar și la aprozarul meu din colț. De unde deduc că ar trebui să fie și prin hypermarketuri.

      Reply ↓
  10. Norica Mihaela Ioniță 22/06/2020 at 16:37

    Makdus eu Am mincat in Siria, dar in loc de nuci au folosit seminte de Pin (pinoli) iar acreala vine de la lămâie.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved