• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Vinete gratinate la cuptor cu brânză și cu sos de roșii

Sep 09, 2015 costachel Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete cu legume 0


Vinete gratinate la cuptor cu brânză și cu sos de roșii

Dacă mă-ntrebați cam de unde ar putea veni aceste vinete gratinate la cuptor cu brânză și sos de roșii, am să vă răspund cinstit că habar n-am. Sigur, dacă o luăm la răsfoit pe Sanda Marin, găsim la ea niște vinete portugheze, foarte asemănătoare, însă fără sos alb, dar și niște vinete gratinate, fără vreun indiciu de proveniență și fără sos de roșii (dacă le combinăm pe cele două ne iese!). Din punctul meu de vedere, miroase a mâncare pur și simplu mediteraneeană, cu rădăcini mai curând orientale și cu un eventual parfum italian (că așa ne-am obișnuit să credem că-i al lor sosul de roșii).

Ei, dar asta v-am spus-o doar așa, în introducere, că să știți ce să-i răspundeți vreunui eventual comesean curios. E clar că-i greu pentru cineva să-și asume explicit mâncarea asta (nu că nu s-ar mai fi văzut cazuri de însușire abuzivă), așa că, din punctul meu de vedere, jucați-vă, doamnă, cu brânza, condimentele și sosul de roșii până vă găsiți exact versiunea preferată. Din punctul meu de vedere, veți putea spune, fără probleme, că rețeta-i a dumneavoastră și numai a dumneavoastră!

Bun, acestea fiind zise, e clar că variantele-s destule, dar trebuie să începem de undeva. Drept pentru care înarmați-vă cu

4-5 vinete (depinde de mărime),
1 kg de roșii,
2 căței de usturoi (sau și mai mult, e după gust),
200 g cașcaval (șvaițer, caș de oaie etc.)
cam 200 g făină,
1 l de lapte,
1 pachet de unt (cu oarecare aproximație),
verdeață după plac,
puțină nucșoară, proaspăt rasă,
ulei,
sare și piper.

Spălați vinetele, tăiați-le felii nu prea subțiri, presărați-le cu sare și lăsați-le la scurs (de la 20 de minute în sus). Tamponați-le cu hârtie absorbantă, dați-le prin făină, scuturați excesul și prăjiți-le în ulei încins. Dați-le deoparte (tot pe hârtie absorbantă, să-și lepede excesul de grăsime) și lăsați-le în pace, până le vine iar rândul.

Opăriți roșiile, eliminați pielițele, tăiați-le bucățele. Căliți ușor în ulei usturoiul, stingeți cu roșiile, sărați, piperați și fierbeți sosul vreo 10 minute. Dacă vreți să scăpați de semințe (și preferați un sos mai fluid), dați-l prin sită. Parfumați-l cu ce verdețuri vă plac (cimbru, măghiran, oregano, pătrunjel etc.)

Din 100 g unt, 80 g făină și lapte faceți un sos alb (detalii aici). Sărați, piperați și condimentați cu nucșoară.

Ungeți bine cu unt o formă care merge la cuptor. Puneți pe fund un strat subțire de sos alb, continuați cu puțin sos de roșii și așezați primul nivel de vinete (puteți să le și suprapuneți oleacă). Presărați ceva brânză rasă (prin răzătoarea cu găuri mari), urmează iar sos alb, apoi sos de roșii, vinete, din nou sos alb, sos de roșii și, în fine, restul de brânză rasă. Tăiați untul rămas bucățele mici, repartizați-l uniform pe deasupra.

Băgați vasul în cuptorul încins dinainte, la 200ºC, unde trebuie să stea cam 15 minute, ba și mai mult (dumneavoastră știți cam cât de rumenită vă place mâncarea).

Serviți aceste vinete gratinate la cuptor în formă calde, sau chiar abia călduțe (numai nu reci).

Despre variante am vorbit și mai sus, dar hai să aprofundăm nițel. Firește că brânza ar fi primul suspect, e loc de joacă suficient, eu n-am dat mai sus decât vreo trei sugestii. Apoi ați putea eventual înlocui sosul alb cu smântână bătută cu ou. Cât despre sosul de roșii, și el ar putea fi de mai multe feluri. Gustul se schimbă semnificativ în funcție de verdețurile folosite (sau de combinația dintre ele), s-ar putea să vă surâdă o eventuala stropire cu un păhărel de vin, desigur că un morcov i-ar adăuga ceva dulceață (și gust)… Nu mai insist, sunt ferm convins c-ați prins ideea.

Cât despre vinul pentru ale noastre vinete gratinate, cu siguranță că trebuie să fie unul alb și sec. De obicei, înclin spre Pinot Gris la vinete, dar nu cred că-i musai și obligatoriu de data asta.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Paste cu vinete, dovlecei si rosii la cuptorPaste cu vinete, dovlecei și roșii gratinate la cuptor Vinete cu sos bologneseVinete cu sos bolognese, gratinate la cuptor Mâncărică de vinete, dovlecei și roșii la cuptorMâncărică de vinete, dovlecei și roșii la cuptor Vinete, dovlecei și roșii la cuptor

  • branza, cuptor, gratinare, rosii, sos, sos alb, vinete

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved