Nebunia asta cu vinete, dovlecei și roșii de mai jos seamănă pe undeva cu un tradițional ghiveci românesc (firește că găsim ghiveci cam peste tot în Balcani, dar lăsați-mă să scriu asa!). Numai că e o mâncare mai ușoară, fiindcă nu există prăjeli la tot pasul, numai oleacă de călire la ardei și usturoi, ca să-și scoată mai bine năravul la suprafață. Acuma, sigur, rețeta asta e, poate mai mult decât altele, un punct de plecare, fiindcă puteți să-i adaugați, de pildă, feliuțe subțiri de cartofi și/sau de ceapă (da, ceapa trebuie călită puțin înainte). Oricum, meritele ei principale, care o diferențiază de ghiveci (adică aspectul deosebit și mai buna conviețuire cu stomacurile mai sensibile) rămân aceleași.
Așadar, pentru 6 persoane înarmați-vă cu
6 roșii coapte și tari, 2 vinete măricele (din acelea lungi și nu prea groase), 2 dovlecei, câțiva ardei mici, dar dulci (aia care aduc cu niște kapia în miniatură), 10-12 măsline (din acelea mari, cu reflexe maronii), 3 căței babani de usturoi, 100 ml ulei de masline, cimbru, sare și piper.
Spălați și uscați toate legumele, tăiați calota roșiilor, eliminați extremitățile dovleceilor și vinetelor. Scoateți cotorul ardeilor și cât de mulți sâmburi puteți.
Curățați usturoiul, tăiați-l feliuțe (nu prea subțiri) și căliți-l într-o tigaie, cu puțin ulei, împreună cu ardeii, câteva minute, la foc viu. Tăiați restul legumelor în felii groase de 1/2 cm (mai întâi vinetele, pe care trebuie să le presărați cu sare și să le scurgeti de zeama amară).
Feliile astea trebuie să le puneți, alternativ și în picioare (adică nu culcate, ca la musaca) într-o formă dreptunghiulară, cu pereții suficient de înalți, pe care ați uns-o în prealabil cu ulei (dacă n-aveți decât o forma rotundă, faceți cercuri concentrice). Deasupra așezați măslinele și ardeii căliți împreună cu usturoiul (ei, și dac-o să puneți fâșii de ardei normali, însă copți, credeți c-o să fie rău?).
Sărați, piperați, presărați ceva cimbru (și usturoi suplimentar hăcuit mai mare, dacă va place), stropiți cu uleiul rămas și băgați vasul în cuptorul preîncălzit, la foc mijlociu, unde trebuie să stea măcar 3/4 de oră (zeama legumelor trebuie să scadă, iar ele trebuie să fie puțin rumenite).
Puteți să serviți mâncarea asta grozavă călduță, la temperatura camerei sau chiar rece, cum vă place mai mult.
Vinul? Ei bine, tot un alb ușor și sec am să vă recomand. Poate o Crâmpoșie, poate (dacă ați pus mai mult usturoi) o Zghihară…
Seamana cu Ratatouille 🙂 Altceva voiam sa spun, super faina poza!
Am facut ceva asemanator (fara prajeala dar pe aragaz) de curand si s-a cerut bis in aceeasi zi, faina mancare de vara. CU cuptorul m-am certat zilele astea, nu mai face fata nici aerul conditionat.
Seamana cu Ratatouille 🙂 Altceva voiam sa spun, super faina poza!
Am facut ceva asemanator (fara prajeala dar pe aragaz) de curand si s-a cerut bis in aceeasi zi, faina mancare de vara. CU cuptorul m-am certat zilele astea, nu mai face fata nici aerul conditionat.
Sanatate!
Daca puneai si poze era excelent, dar asa nu interesezi pe nimeni. Pacat
Delicios! Am facut aseara pentru ca suna bine reteta, dar nu imi imaginam sa fie atat de bun…mmm…urmeaza bis 🙂
Meritele aparțin în totalitate executantei 🙂 Și sper să nu fie doar un bis…