• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Vinete cu sos bolognese, gratinate la cuptor

Sep 19, 2013 costachel Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete cu legume, Rețete de tocături 8


Vinete cu sos bolognese gratinate la cuptor

Nu prea știu cum să botez altfel această rețetă de vinete cu sos bolognese. Că seamănă și a musaca (dar nu până la capăt) și a lasagna (dar n-are aluat, și nici sos alb, ci doar vinete). Însă cred că asta n-are prea mare importanță, principalul e că-i vorba de o rețetă absolut delicioasă. Și care ilustrează cât se poate de bine avantajele unei întregi categorii de mâncăruri făcute la cuptor. Fiindcă ce poate fi mai simplu decât să umpli un vas termorezistent cu o grămadă de lucruri bune, să pui totul la copt/gratinat și, în timp ce-ți vezi mai departe de treburile tale, minunăția se coace singură.

500 g carne tocată (de vită sau, și mai bine, porc plus vită),
4 vinete potrivite,
1 kg de roșii,
2 cepe, tocate mărunt
1 morcov ras,
2 bule de mozzarella,
3 linguri de parmezan ras,
100 ml vin alb sec,
1 linguriță de oregano uscat,
1 lingură de busuioc proaspăt (sau tot 1 linguriță, dacă n-aveți decât uscat),
ulei,
sare și piper.

Opăriți scurt roșiile, eliminați pielițele și sâmburii, tocați-le mărunt.

Spălați vinetele, tăiați-le felii subțiri (pe lung), presărați-le cu sare și trimiteți-le la scurs într-o strecurătoare (1 oră, să zicem).

Încingeți o lingură de ulei într-o cratiță, căliți ceapa și morcovul până se-nmoaie. Adăugați carnea, sotați-o și pe ea până își schimbă culoarea (apăsați mereu cu dosul lingurii de lemn, să ne se formeze cocoloașe). Stingeți cu vinul, lăsați-l un pic să se evapore, adăugați roșiile, verdețurile, sarea și piperul. Fierbeți sosul măcar o oră (cum vă spuneam la sos bolognese, cu cât mai mult, cu-atât mai bine) amestecând din când în când. Adăugați, dacă și când e cazul, ceva lichid (de preferință vin) să obțineți la final un sos dens, dar mai curând cremos decât uscat.

Spre finalul fierberii, dați drumul cuptorului, să se încălzească (200ºC)

Ștergeți feliile de vânătă, prăjiți-le, scurt și pe rând, în ulei (cât să se aurească un pic) pe ambele fețe. Scoateți-le pe hârtie absorbantă.

Ungeți cu ulei o formă care merge la cuptor. Puneți straturi alternative de vinete și sos (primul și ultimul trebuie să fie de vinete). Deasupra puneți mozzarella tăiată în rondele, presărați parmezanul și băgați la cuptor, unde trebuie să stea cam trei sferturi de oră.

Că e destul loc de joacă și de improvizație cred că v-ați prins deja (usturoi în sos, cașcaval în loc de mozzarella, alte cărnuri tocate etc). Așa că nu vă mai spun decât că morcovul îl puteți înlocui cu 1 linguriță de zahăr, iar când prăjiți vinetele puneți pe rând câte puțin ulei în tigaie (că dacă turnați mai mult de la început, primele vinete o să-l absoarbă cu totul).

Ce bem la aceste vinete cu sos bolognese? Apoi cu siguranță un vin roșu, sec, proaspăt și sprințar, să combată prăjeala inițială așa cum se cuvine. C-o fi Merlot, c-o fi vreo Fetească Neagră, contează ceva mai puțin.

S-ar putea să vă intereseze și:

Paste cu vinete, dovlecei si rosii la cuptorPaste cu vinete, dovlecei și roșii gratinate la cuptor Vinete, dovlecei și roșii la cuptor Mâncărică de vinete, dovlecei și roșii la cuptorMâncărică de vinete, dovlecei și roșii la cuptor Paste cu carne gratinatePaste cu carne gratinate la cuptor

  • cuptor, gratinare, lasagna, musaca, rosii, sos bolognese, tocatura, vinete

8 thoughts on “Vinete cu sos bolognese, gratinate la cuptor”

  1. alex 19/09/2013 at 11:18

    Am facut de doua ori in ultimul timp reteta asta, cu mici variatiuni. E excelenta, insa, nu stiu altii cum sint, dar eu unul trebuie sa stau acasa si sa iau si un Imodium dupa ce maninc o portie. 🙂 Cu toate astea, cred c-am sa mai fac o data reteta! :p

    Reply ↓
    1. costachel Post author19/09/2013 at 12:09

      Ce să zic, n-am avut reclamații de genul ăsta 🙂

      Reply ↓
      1. alex 19/09/2013 at 14:19

        Eu am presupuns ca ori nu am tenia sanatoasa, ori o fi de la semintele sau de la coaja vinetelor. In fine… 😀

        Reply ↓
        1. costachel Post author19/09/2013 at 15:57

          Eu aș interoga mai ales prospețimea. A roșiilor, a vinetelor, a cărnii…

          Reply ↓
  2. aphextwinz 19/09/2013 at 11:32

    Dom’le, ma derutati teribil cu “boloniezul”. Deci nu puneti lapte in sos?

    Reply ↓
    1. costachel Post author19/09/2013 at 12:09

      Niciun strop! Doar vin 🙂

      Reply ↓
  3. irina 28/10/2014 at 15:32

    Fffff buna!!! Am facut-o in weekend si mi-a iesit o minune. Multumim de reteta.

    Reply ↓
    1. costachel Post author28/10/2014 at 15:55

      Cu multă plăcere! Dar toate meritele aparțin executantei 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved