• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Varză nouă cu carne de pui

Jun 21, 2011 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre 0


Varză nouă cu carne de pui

E, dacă vreți, o reinterpretare de vară timpurie a unei clasice verze cu carne, însă rezultatul final e suficient de departe pentru a o putea considera o mâncare aparte. Frăgezimea și finețea sunt incomparabile, iar prospețimea o ține la distanță destul de mare față de ruda ei mult mai cunoscută și mai răspândită. Dar asta nu înseamnă că n-o să se simtă și ea bine însoțită de mămăligă, smântână și ardei iute. Sângele apă nu se face!

Pe masa din bucătărie ar trebui să aveți pregătite

2 verze noi potrivite (cam 1,5 kg, să zicem, poate și mai mult),
1 kg de carne de pui (cu os cu tot),
3-4 roșii,
1 ardei gras,
cam 250 g ceapă verde,
1 legătură de mărar,
borș după gust,
sare și piper boabe.

În ce privește carnea, aveți două variante: ori o rumeniți în tigaie pe toate părțile, ori o fierbeți parțial (în apă clocotită), procedeu care, pe lângă faptul că face mâncarea mai ușoară, ne mai oferă și niște supă.

Dacă optați pentru prăjeală, adăugați și partea albă a cepelor, mărunțită, dacă nu, căliți un pic ceapa separat, să se înmoaie

Oricum, în timp ce carnea își vede de treaba ei, curățați varza, tocați-o (nu prea mărunt) și amestecați-o cu cozile de ceapă verde (eventual și ceapa călită separat), roșii, ardei, mărar (curățate și tocate) sare și piper.

Ungeți un vas care merge la cuptor cu ulei și începeți să clădiți straturi de varză și carne, dezosată, mărunțită (și însoțită, firește, de ceapă, dacă au fost împreună în tigaie).

Turnați deasupra supă (sau apă) și borșul fiert separat (250-500 ml, cam pe-aici, însă depinde de cât de acru e, precum și de gustul dumneavoastră).

Băgați vasul (acoperit) în cuptor, la foc potrivit, unde trebuie să stea cam 2 ore (ultima jumătate de oră fără capac, să se rumenească un pic). Și, ca orice mâncare de varză, e mai bună reîncălzită.

Opționale? Păi întâi ați putea să vă gândiți la niște morcovi, să vină și ei cu un pic de dulceață, gust și culoare. Apoi, un pahar de vin alb sec e aproape musai la reîncălzire, dar nici la fierberea inițială n-are ce să strice. Niște smântână turnată deasupra aproape de final nu-i rea deloc, cât despre carne, firește că poate proveni și de la păsări mai coriace, ba chiar și de la porc sau vită, totul e ca pregătirea inițială să o aducă în stadiul de „aproape gata”. Fiindcă asta e problema acestei mâncări: varza nouă nu trebuie trecută din fiert, că se face pastă. De asta se toacă mai mare, nu se freacă înainte cu sare și trebuie grijă mare la timpul de fierbere.

Vinul? Apoi nu știu dacă din cauză că mâncarea de varză mă trimite cu gândul la nemți, dar un Riesling de Rhin chiar mi se pare optim în cazul de față.

S-ar putea să vă intereseze și:

Varză dulce cu carne Varză cu carne ca-n Tirol Varza cu carneVarză cu carne Carne cu fasole verdeCarne cu fasole verde

  • pui, varza, varza cu carne, varza noua

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved