• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Varză dulce cu carne

Sep 26, 2008 costachel Rețete, Rețete cu carne de porc, Rețete tradiționale românești 7


Varză dulce cu carne

Tare multe variante mai are și varza cu carne, dar n-o să stam acuma să ni le amintim pe toate (cât despre versiunile cu varza murată, au binemeritat dreptul de a avea un text separat, aici). Reamintindu-vă doar că, în principiu, mâncarea asta se poate face cam cu orice fel de carne mai grăsuță (fie ea de porc, vită, pasăre sau oaie), țin totuși să precizez că, în cazul de față, nu există nimic mai bun și mai potrivit decât costițele de porc. Acestea fiind zise, să trecem repede la treaba.

Așadar, pentru 4 amatori de varză cu carne pregătiți dumneavoastră

600 g de carne (dacă are, și ar trebui să aibă, oase, ceva mai mult),
1 varză (minimum 1,2 kg),
1 ceapă,
2-3 roșii,
1 ardei gras,
1 cană de borș (fiert și răcorit),
1 cană de vin alb sec,
cimbru,
piper boabe,
sare,
ulei.

Pregătiți întâi carnea: spălați-o, uscați-o, tăiați-o în bucăți civilizate și căliți-o puțin în ulei, cu ceapa tocată mărunt.

În timpul asta curățați varza, tocați-o, amestecați-o cu sare și, după vreo oră, luați-o la frământat și stors.

Ca să nu vă plictisiți cât stă varza la sare, opăriți roșiile, curățați-le de pielițe și mărunțiți-le. Nu uitați de ardei: curățați, spălați, tocați.

Puneți varza stoarsă într-un castron încăpător și amestecați-o cu roșiile, ardeii, cimbrul și piperul boabe. În mod normal sare nu mai trebuie, dar o verificare nu strică.

Ungeți o oală cu ulei (dacă ați avea niște șoric să puneți pe fundul ei, tare bine ar fi), puneți un strat de varză, așezați deasupra carnea și terminați cu restul de varză. Turnați deasupra borșul și vinul (dacă varza nu e aproape acoperita, mai adăugați vin, nu vă zgârciți!)

Odată ajunși aici, aveți doua variante: ori fierbeți acoperit pe aragaz timp de vreo oră, apoi scoateți capacul și băgați oala în cuptor să mai stea încă vreo juma’ de ora, cât se rumenește puțin, ori puneți din prima varza cu carne la cuptor, unde va sta cam două ore, din care ultima jumătate fără capac. Sfatul meu, mai ales dacă aveți o oala de lut smălțuit precum cea din poză, ar fi să alegeți a doua variantă.

Oricum ar fi, varza asta tot a doua zi va fi mai bună, iar lucru mai nimerit decât încălzirea ei în cuptor nu poate fi. Că lângă ea, când o puneți pe masa, trebuie să fie musai o mămăligă zdravănă și niscaiva ardei iuți, nu mai trebuie să vă spun.

Cât despre vin, un lucru e sigur: chiar dacă ați fiert varza cu carne în vin alb, în pahare trebuie să turnați un roșu. Ba chiar un roșu destul de zdravăn, că-i vorba de varză și de carne grasă aici. Așa că, dacă n-o fi chiar Cabernet, apoi măcar un Merlot de prin sud ar trebui să fie. Deși, fie și doar de dragul modernității și al soiurilor românești, nu pot să nu vă recomand aici și Novacul.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Varza cu carneVarză cu carne Varză cu carne ca-n Tirol Pilaf de varză dulcePilaf de varză dulce Varză nouă cu carne de pui

  • ardei, cuptor, porc, rosii, varza, varza cu carne

7 thoughts on “Varză dulce cu carne”

  1. Maria 16/01/2012 at 12:02

    Maestre, de ce aţi tăiat din listă cimbrul şi piperul boabe?

    Reply ↓
    1. costachel Post author16/01/2012 at 13:16

      Nu le-am tăiat eu, un plugin prea zelos n-a știut să semnaleze altfel că link-urile trebuiau reactualizate. Am reparat 🙂

      Reply ↓
  2. cofi 16/01/2012 at 14:23

    Acum, nu dau cu parul, dar la varza proaspata eu pus si marar la fel de proaspat.Imi place mirosul de mor!! :))

    Reply ↓
    1. costachel Post author16/01/2012 at 16:15

      Chiar dacă am uitat în text (un lapsus), subscriu! 🙂

      Reply ↓
  3. Gurmandel 01/03/2013 at 22:34

    Am pus niste retsina… 🙂
    Sint curios ce o sa iasa….

    Reply ↓
    1. costachel Post author02/03/2013 at 12:15

      Păi să ne spui și nouă, da? 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved