• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Varză călită alsaciană, by Julia Child

Nov 26, 2011 costachel Mâncăruri cu varză, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de garnituri, Rețete de la cititori 2


Ce, credeați că prietenul nostru, Mihai Ovidiu, s-a oprit din traducerea celebrei lucrări a Juliei Child, „Mastering the Art of French Cooking”? Ei bine nu, și ne-a trimis ieri un pachet consistent de rețete pe bază de legume, dintre care am ales pentru azi varza călită alsaciană („choucroute braisée a l’alsacienne”, în original).

În Franța, înainte ca varza acră să fie brezată cu vin, supă, legume aromate și mirodenii, se clătește întotdeauna cu apă rece timp de 15 – 20 de minute. Dacă nu ați apreciat prea mult până acum aroma majorității mâncărurilor pe bază de varză acră, această rețetă vă va transforma într-un admirator entuziast. Varza acră alcătuiește o garnitură savuroasă pentru gâscă, rață, fazan, porc, jambon sau cârnați, oricare dintre acestea putându-se găti împreună cu varza, conferindu-i un plus de aromă.

Pentru 6 persoane

0,9 – 1 kg (circa 5 căni) de varză acră proaspătă, tocată (se poate folosi și cea din conservă, dar nu va fi niciodată la fel bună ca aceea proaspătă)

Scurgeți varza (indiferent dacă este proaspătă sau conservată) de zeamă și înmuiați-o într-un vas mare cu apă rece, pentru 15 – 20 de minute, sau mai mult, schimbând apa de trei ori. Gustați varza, iar când excesul de sare și acreală a dispărut, scurgeți-o. Luând câte o mână odată, stoarceți-o, apoi puneți-o deoparte.

1 bucată de 250 grame de bacon

Scoateți șoriciul și tăiați baconul în lardons (bucățele de 20 – 25 mm lungime și 12 mm lățime). Fierbeți-le 10 minute în 2 litri de apă. Scurgeți-le.

½ cană morcovi feliați fin,
1 cană ceapă feliată,
4 linguri untură curată de găscă, porc sau unt.
O caserolă rezistentă la foc, cu capac, având volumul de circa 2,5 – 3 litri

Căliți baconul, morcovii și ceapa în untură sau unt, în caserola cu capac, circa 10 minute pe foc mic, fără să le rumeniți. Adăugați varza acră, amestecați și, când ați omogenizat totul bine, acoperiți vasul și fierbeți varza pe foc mic încă 10 minute.

4 fire de pătrunjel,
1 frunză de dafin,
10 boabe de ienupăr (sau turnați ¼ de cană de gin în caserolă),
6 boabe de piper (toate aceste ingrediente legate în tifon curat),
1 cană vin alb sec sau ⅔ cană vermut alb sec,
2 – 3 căni de supă limpede de vită ori pui (poate fi și din conservă),
sare,
Un disc de hârtie dat cu unt.

Introduceți săculețul de tifon în varza acră. Turnați vinul și suficientă supă cât să acopere varza. Asezonați ușor cu sare. Dați varza în clocot, pe aragaz. Așezați pe deasupra discul de hârtie dat cu unt. Puneți capacul și băgați oala în cuptorul preîncălzit, pe nivelul din mijloc. Reglați focul astfel încât varza să fiarbă încet 4 ½ – 5 ore și până când lichidul va fi absorbit de varză. Gustați cu atenție pentru a verifica asezonarea.

Dacă nu se servește imediat, dați vasul deoparte, descoperit. Reîncălziți pe foc mic înainte de servire.

Varza acră brezată se poate folosi ca pat pentru felii de friptură de porc, antricoate de porc, jambon sau cârnați prăjiți, ori friptură de gâscă, rață sau fazan. Felul este acompaniat, de regulă, de cartofi fierți și fie un vin rece alsacian, cum ar fi un Riesling ori Traminer, fie de un vin de casă de același tip sau bere.

Dacă doriți să gătiți carnea în varză, în timp ce se brezează, mai întâi rumeniți-o la tigaie în grăsime încinsă, apoi introduceți-o în varză, socotind timpul de gătire astfel încât să fie toate gata în același moment.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Salată de varză albă și roșie, cu nuci și oțet balsamicSalată de varză albă și roșie, cu nuci și oțet balsamic Creier cu sos matelote, povestit de Julia Child Varza cu carneVarză cu carne Bitociki à la Julia Child

  • brezare, Franta, ienupar, Julia Child, Mihai Ovidiu, varza, varza murata

2 thoughts on “Varză călită alsaciană, by Julia Child”

  1. Ana 26/11/2011 at 17:11

    Sper cǎ nu în forma asta va apǎrea cartea. “Iar când s-a îndepărtat suficient din gustul de saramură încât să vă satisfacă”, alte exemple de acest gen, plus tone de virgule în plus – nu cred cǎ domnul e traducǎtor profesionist, oricît de bune i-ar fi intenţiile.

    Reply ↓
    1. costachel Post author26/11/2011 at 18:19

      Nu, nu e traducător profesionist, iar eu nu mi-am făcut bine treaba de redactor (am reparat acuma). Iar cartea o să apară doar dacă o editură își va manifesta interesul, și atunci discuția va fi alta, inclusiv din punct de vedere, să-i zicem, filologic.. Dar, deocamdată, nu despre asta e vorba, ci despre cratiți, varza călită, Alsacia și Julia Child 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved