• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Variațiuni gustoase și mai puțin cunoscute pe tema peștelui cu mămăligă

Oct 24, 2011 costachel Rețete, Rețete cu pește, Rețete de la cititori 0


Nu, nu de peștele prăjit cu mujdei și mămăligă va fi vorba mai la vale, indiferent de ceea ce vedeți în fotografia de la deschidere (n-am avut altă poză generică pe tema asta, scuze!), ci de patru variante mai puțin obișnuite de prezentare împreună în farfurie a acestor ingrediente care se iubesc atât de mult. Și, ținând cont că ele provin din același generos grupaj de rețete pe bază de mălai și mămăligă pe care ni l-a trimis domnul Marian Rădulescu, mă opresc aici și mă grăbesc să-i dau cuvântul.

File de somn pe mămăligă

Se folosește o mămăligă caldă făcută cu 300 g făină de porumb. Se porționează fileul de somn și se pune într-un castron, se acoperă cu un pahar de lapte rece și se lasă la macerat câteva ore. Se taie și amestecă ceapa, morcovul, mărarul și pătrunjelul și se acoperă fileul de pește punându-se la macerat o oră. Se strivesc caperele în alt vas și se diluează cu un pahar de vin alb.

Într-o tigaie se pun la încălzit câteva linguri de ulei, se adaugă legumele și verdeața din marinată, amestecul de capere și vin, inflorescențe de broccoli sau conopidă și se lasă să se fiarbă cu o ceașcă de lapte de la macerare, până se înmoaie legumele și scad obținându-se un sos de consistența smântânii (sos ragu).

Se scot fileurile de somn de la marinat, se usucă, se dau prin făină și se prăjesc puțin în tigaie cu puțin unt la foc mic, potrivind din sare și piper după gust

Se unge cu untură o farfurie, se tapetează cu un strat nu prea gros de mămăligă, iar deasupra câte o bucată de file de somn, presărat cu cașcaval și ou bătut. Se pune vasul în cuptorul cald pentru 20-25 de minute. Se servește cald cu maioneză de usturoi subțiată cu sos ragu.

Supă-terci de pește

Se prepară un terci din 300 g de mălai, un litru jumate de apă și o lingură de unt sau margarină.

Spălați 1 kg file de pește. Tăiați o ceapă și prăjiți-o în 50-60 ml ulei, adăugați o rămurică de rozmarin tocată mărunt și după câteva minute adăugați peștele. Puneți sare, piper, 2 linguri de oțet, și după ce s-a prăjit un pic peștele, adăugați 400 pulpă g de roșie decojită, iar după 10 minute de fiert, cât să scadă sucul de roșii, se pune terciul, subțiat cu o ceașcă de lapte sau supă de legume și continuați să fierbeți la foc mic câteva clocote, în timp ce amestecați să se omogenizeze supa. Se pune în farfurie fierbinte, presărată cu pătrunjel verde tocat mărunt. Serviți cu crutoane.

Frigărui cu pește, brânză și mămăligă

Se face o mămăligă, se lasă să se răcească și se taie în rondele subțiri cu pahar cu gura nu mai largă de 3-4 cm.

Se ia un pește mare, somnul e cel mai indicat, se curăță de solzi și se eviscerează, se spală, se filează, se șterge cu prosop și se dă cu sare, piper după gust și se stropește cu zeama de la o lămâie. Se lasă la marinat câteva ore, apoi se înfige pe bețișoare o rondea de mămăligă, o foaie de ceapă, o felie de pește, o felie de roșie, o bucată de brânză, o felie de dovlecel sau vânătă, până se umple bețișorul și se frige pe grătar cu jar încins.

Același frigărui poți să le faci și la cuptor așezând frigăruile pe o tavă unsă cu unt sau ulei și stropite din când în când cu vin alb îndoit cu apă. Se servesc calde.

Trofne de mămăligă cu aromă de leuștean

Prăjiți într-o tigaie cu ulei o ceapă tăiată în patru. Când este bine rumenită puneți-o pe o farfurie și amestecați uleiul în care ați prăjit ceapa 300 g ciuperci tăiate fin. Prăjiți câteva minute adăugând 150 g file de pește tăiat bucățele, o jumate de legătură de pătrunjel și o legătură de leuștean, sare și piper după gust, apoi luați tigaia de pe foc.

Pregătiți o mămăligă din 300 g mălai și apă și, înainte să fie gata, adăugați tocănița preparată anterior.

După ce este gata mămăliga, răsturnați-o pe o masa umezită cu apă caldă, întindeți-o precum o foaie de plăcintă până ajunge la o grosime de 4-5 mm. Lăsați-o să se răcească, tăiați mămăliga în felii pătrate cu latura de 3-4 cm. și dați fiecare pătrățică prin făină și prăjiți-le în uleiul încins.

Se prăjesc pe foc până când devine crocante și se servesc calde, fie cu lapte bătut sau iaurt, fie garnitură la fripturi.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

File mai puțin cunoscute din frumoasa poveste de iubire a mămăligii cu carnea 3 variațiuni pe tema salată de vinete pentru iarnă Mamaliga pe paturiMamaliga fusion, sau Lasagna cu mamaliga Mămăliga noastră, cea de toate zilele și nu numai

  • branza, frigarui, malai, mamaliga, mamaliga la cuptor, Marian Radulescu, peste, supa

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved