Vanilia(Vanilla planifolia), ca și ardeiul iute, este originară din Mexic, fiind astfel, pentru noi, unul dintre cele mai „tinere” condimente (nu a fost comercializată în Europa decât odată cu începutul secolului al XVI-lea).
Păstăile sunt recoltate verzi și își capătă parfumul inimitabil după mai multe faze de înmuiere și uscare, proces care durează între câteva luni și chiar 2 ani, pentru cele mai bune varietăți.
Chiar dacă unii spun ca s-ar înțelege bine cu cărnurile albe, este folosită practic exclusiv pentru dulciuri, cu o mențiune specială pentru cele pe bază de ciocolată. Prețul ei ridicat se explică prin faptul că fecundarea acestei rude a orhideei se face manual (nu însă și în Mexic, unde există o albină care se achită minunat de aceasta sarcină).
Și n-am să uit în nici un caz sa precizez că varianta chimica (vanilina) are tot atâta legătură cu vanilia precum odinioară nechezolul cu cafeaua, ba chiar mai puțină. În schimb, are legătura cu cuișoarele!
În alte limbi: vanille, vanille Bourbon (fr.), vanilla (engl.), vaniglia (it.), vanille (germ.)