• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tortilla cu dovlecei

May 02, 2012 costachel Mâncăruri cu dovlecei, Rețete, Rețete cu legume, Rețete cu ouă, Rețete de aperitive, Rețete ovo-lacto-vegetariene 0


Tortilla de dovlecei

Despre o versiune de tortilla v-am mai povestit acum vreo câțiva ani, dar nu mi se pare deloc suficient, așa că vine mai la vale o variantă legumicolă absolut delicioasă, tare simplă și care o să le placă nu doar fanilor necondiționați ai dovleceilor (printre care, recunosc, mă număr și eu). Și, desigur, dacă o să vreți să scăpați ceva chorizo prin tigaie, firește că n-am cum să mă opun, dar deocamdată îmi fac datoria și vă povestesc o rețetă de bază pentru tortilla cu dovlecei, de la care să putem porni o discuție despre variante.

500 g dovlecei tineri,
6 ouă,
2 cepe,
3 linguri de ulei de măsline,
sare și piper.

Spălați și ștergeți dovleceii (dacă-s tineri, chiar n-aveți nevoie să le dați jos coaja), eliminați extremitățile și tăiați-i rondele subțiri. Curățați și tocați ceapa cât de mărunt, bateți ouăle năprasnic, dimpreună cu ceva sare și piper.

Încălziți uleiul într-o tigaie și căliți ceapa, la foc moale, 2-3 minute (cât să se înmoaie, nu să se rumenească). Adăugați rondelele de dovlecei și căliți-le vreo 10 minute, amestecând din când în când. Turnați ouăle și continuați prăjirea, amestecând.

Când tortilla începe să se prindă, nivelați-o, puneți capacul și coaceți-o, la același foc moale, câteva minute (vreo 10, dar mai discutăm), întorcând-o la jumătatea coacerii (ajutându-vă de un capac sau de o farfurie plată).

Puneți-o, în fine, cu multă grijă, pe un platou și lăsați-o să se răcorească, pentru că de obicei se servește călduță sau chiar rece.

Și câteva precizări necesare: tortilla asta iese mai frumoasă dacă dovleceii sunt din cei cu coaja verde dar, indiferent de culoare, dacă-s mai bătrâni e bine să-i curățați și chiar să le eliminați semințele. După gustul meu, omleta asta e mai bună dacă ceapa uscată e înlocuită de câteva fire de ceapă verde, iar la călirea inițială adăugați și un pic de usturoi. Ceva verdeață prin compoziție e, firește, mai mult decât indicată, fie doar și pentru culoare (pătrunjel sau, și mai bine, busuioc ori mărar, că se împacă tare bine cu dovleceii). Și desigur că, în loc de piper, puteți folosi ardei iute. Cât despre timpul exact de coacere, el depinde atât de diametrul tigăii pe care o aveți (adică de cât de groasă e tortilla), cât și de preferințele dumneavoastră personale: poate vă place mai rumenită, poate mai puțin rumenită…

Vinul pentru tortilla cu dovlecei? Sigur alb, proaspăt și ușor, mai departe depinde și de variante. În ce mă privește, aș bea o Fetească Regală, fie și numai de dragul multi-culturalității.

S-ar putea să vă intereseze și:

Tortilla Mini-tarte cu dovlecei și roșii Dovlecei umpluți cu brânzăDovlecei umpluți cu brânză Ochiuri pe pilaf de dovlecei

  • aperitiv, dovlecei, omleta, oua, Spania, tortilla

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved