Un tort de mandarine ușor de făcut, gustos și foarte spectaculos, numai bun de pus pe o masa festivă, mai ales după un meniu copios. Prospețimea răcoritoare a citricelor va cuceri cu siguranță pe toată lumea, copii și adulți deopotriva.
Aveți nevoie de
1 blat de tort (diametrul, dacă se poate, ar trebui să fie cu câțiva centimetri mai mare decât cel al formei pe care o veți folosi. Sau coaceți dumneavoastră un blat de pandișpan), 500 ml suc proaspăt de mandarine, 500 ml smântână proaspătă, 200 g zahăr, 30 g gelatină, 2 linguri de lichior de mandarine (sau de portocale), 2 clementine, 1 portocală.
Tapetați fundul unei forme de tort cu pergament, așezați deasupra blatul de tort, apăsându-l zdravăn și puneți la frigider.
Dați în clocot sucul de mandarine, amestecat cu 100 g zahăr, fierbeți 2 minute, stingeți focul, adăugați gelatina înmuiată în apă rece și scursă bine. Amestecați până se dizolvă.
Lăsați sa se răcorească, timp în care transformați smântâna în frișcă. Atunci când siropul începe sa se închege, parfumați cu lichior și amestecați-l cu frișca.
Turnați amestecul peste pandișpan (mai păstrați puțin, că o sa mai aveți nevoie după ce-l scoateți din formă), nivelați bine și puneți din nou forma în frigider, unde trebuie să stea măcar 4 ore.
Spălați citricele, uscați-le și tăiați-le felii foarte subțiri. Pregătiți un sirop cu 200 ml de apă și cu zaharul rămas. Când clocotește, puneți feliile de citrice și fierbeți totul 5 minute. Stingeți focul, lăsați sa se răcească și scurgeți cu grijă (peste siropul rămas turnați niște sifon rece și beți, că meritați).
Cam cu 20 de minute înainte de a servi, scoateți forma din frigider, transferați forma pe un platou (sper că aveți o forma cu margini detașabile) și folosiți amestecul de frișcă păstrat ca să obțineți un aspect perfect.
Chiar înainte de a duce tortul pe masă, decorați-l cu feliile de citrice și, dacă aveți, cu frunze de lamâi sau mandarin (bine spălate și uscate, firește!)
Eu nu am folosit gelatina pana acum, in cata apa se pune la inmuiat?
Ma refer la cea pudra, din asta am gasit..
In putina apa, cat s-o acopere, sa zicem.
Multumesc:)