• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tort de ciocolată cu scorțișoară

Aug 14, 2008 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 0


Tort de ciocolată cu scorțișoară

Nu-i chiar un tort, în accepțiunea curentă a termenului (în primul rând n-are făină!), dar nu contează. Important e că avem de-a face cu un desert minunat, chiar ușor exotic. Oricum, m-am gândit și la cei care s-au săturat de torturile clasice, cărora le ofer mai jos soluția pe tava (pe platou, pe farfurie, pe ce-o mai fi).

Pentru 4-6 persoane aveți nevoie de

200 g ciocolată menaj,
100 g unt,
4 oua,
1 linguriță de scorțișoară măcinată,
100 g zahar,
1 vârf de cuțit de sare,
zahăr pudră și ciocolata rasă pentru decor.

Încălziți cuptorul la un foc mijlociu spre moale. Mărunțiți ciocolata, tăiați untul cubulețe, puneți-le pe amândouă într-o crăticioară, la bain-marie, și amestecați tot timpul pana când ciocolata se topește și compoziția devine uniforma. Închideți focul și lăsați crema sa se răcorească.

Separați albușurile de gălbenușuri. Frecați gălbenușurile cu 2 linguri de zahar, adăugați scorțișoara și compoziția răcorită de ciocolată și unt și amestecați în continuare cu grijă, până se omogenizează.

Tapetați o forma cu marginile detașabile, al cărui diametru trebuie sa fie de circa 20 cm, cu hârtie pergament. Bateți albușurile spuma tare, împreună cu zaharul rămas și cu sarea. Amestecați-le cu compoziția de ciocolată. Turnați totul în forma, băgați în cuptorul încălzit și coaceți timp de 30 de minute (coacerea o verificați cu o scobitoare, pe care o înfigeți în prăjitură; dacă iese uscata, e gata).

Scoateți din cuptor și lăsați tortul să se dezumfle complet. Eliminați crusta care se desprinde și țineți totul la frigider timp de 4 ore. Scoateți tortul din forma, eliminați pergamentul, așezați pe un platou, presărați cu zahar praf, decorați cu ciocolata rasă și-i gata.

Ce bem la nonconformistul nostru tort de ciocolată? Păi după mine, cel mai bine ar merge un roșu dulce (am gustat recent unul de la Oprișor care ar fi perfect), dar nici dac-o fi vreun alb reușit (și, de preferință, venerabil) nu va fi deloc rău.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Tort cu ciocolata si nuciTort cu ciocolată și nuci Tort de ciocolata alb si negruTort de ciocolată alb și negru Negrese (brownies) cu scorțișoară Trufe de ciocolata cu lapteTrufe de ciocolată cu lapte

  • ciocolata, oua, scortisoara, tort, tort de ciocolata, unt

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved