• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tort de ciocolată alb și negru

Feb 21, 2011 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 19


Tort de ciocolata alb si negru

Iaca, distinși comeseni, o rețetă concepută parcă special pentru adoratorii sinceri și devotați ai ciocolatei, care apare, în varii forme, și-n blat, și-n cremă, dar și-n glazură. Care glazură, în cazul de față, este ceea ce francezii (și nu doar ei) numesc ganache, adică un amestec de ciocolata topită cu smântână (și unt, în varianta asta), folosit atât pentru decorarea torturilor și prăjiturilor, cât și pentru umplerea unor bomboane. Dar destul cu teoria, mai bine să trecem la practică, că avem un tort de ciocolată a cărui preparație începe din ajun (ceea ce nu-i rău deloc în cazul unor evenimente festive, care au musai nevoie de o masa îmbelșugată)

Pentru crema pregătiți

100 g ciocolată albă,
150 g smântână,
1 lingura rasă de zahăr pudră.

Pentru blat aveți nevoie de

250 g ciocolata menaj,
120 g unt moale (plus încă puțin pentru uns forma),
200 g zahar pudră,
6 ouă,
60 g faină (fără cea necesara pentru tapetarea formei).

În fine, pentru glazura (adică acel ganache de care vorbeam mai sus) adăugați

250 g ciocolata menaj,
25 g unt,
150 g smântână.

Mai întâi crema, care trebuie făcută, după cum spuneam, din ajun: topiți ciocolata la bain-marie (sau la microunda, în caz ca aveți). Bateți năprasnic smântâna (care trebuie sa fie cat mai rece) ca s-o transformați în frișcă, adăugând, la sfârșitul operațiunii, zaharul. Amestecați cu grijă cele două compoziții până la omogenizare și trimiteți crema obținută în frigider, să stea acolo până-i vine rândul din nou.

Apucați-vă de blat (tot cu o zi înainte): încălziți mai întâi cuptorul, la 180ºC. Ungeți forma de tort cu unt și tapetați-o cu faina.

Topiți ciocolata mărunțită împreună cu untul (la bain-marie sau microundă). Amestecați până când obțineți o crema onctuoasă.

Separați albușurile de gălbenușuri. Frecați-le mai întâi pe cele din urma cu zahărul, adăugați, puțin câte puțin, crema de ciocolată și unt, incorporați apoi făina cernută și, în fine, albușurile bătute spumă tare. Amestecați cu grija, cu mișcări de jos în sus, și turnați totul în forma.

Coaceți blatul cam 30 de minute, lăsați-l apoi să se liniștească încă vreo 10, scoateți din formă și cu asta basta, nu mai aveți deocamdată treaba cu el, trebuie să stea să se odihnească peste noapte. Și dumneavoastră la fel.

În ziua evenimentului tăiați blatul în două, puneți crema pe jumătatea inferioară, acoperiți cu cealaltă jumătate.

Topiți ciocolata, împreună cu untul, și amestecați până ce iar obțineți o cremă onctuoasă. Turnați atunci smântâna (nu de sus!) și bateți repede cu un tel până ce obțineți o textură netedă și strălucitoare.

Turnați atunci ganache-ul pe al nostru tort de ciocolată și întindeți-l repede cu o spatulă, îmbrăcând tortul complet. Lăsați să se răcorească (și sa se întărească) vreo 5-10 minute, decorați-l (tot cu ceva alb, mă gândesc eu…) și băgați-l la frigider pana în momentul servirii.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Tort cu ciocolata si nuciTort cu ciocolată și nuci Tort de ciocolată cu scorțișoară Cremă de ciocolată la pahar Cremă de ciocolată și rom la pahar

  • blat de tort, ciocolata, crema, desert, frisca, ganache, tort, tort de ciocolata

19 thoughts on “Tort de ciocolată alb și negru”

  1. adriana.c 21/02/2011 at 13:10

    ce pofta mi s-a facut!!!!o sa incerc sa-l fac, daca ma lasa pitica mea ;are doar 3 luni jumate si o trompeta de -mi perforeaza urechea daca o las singura 🙂

    Reply ↓
    1. Costachel 21/02/2011 at 14:09

      Din pacate, la sectiunea asta n-am niciun pic de competenta, asa ca n-as sti ce sfat sa dau 🙂

      Reply ↓
  2. Minoki 21/02/2011 at 14:19

    Misto retea si nu foarte complicata. Interesant si de retinut.

    Reply ↓
  3. pansy 22/02/2011 at 04:41

    acuma iarta-ma ca am nedumeriri.da’din experienta mea subtire ce e drept,un blat fara insiropare,cu crema pusa a doua zi,ar mai avea nevoie de o zi ,asamblata,pentru o asa zisa patrundere.sa nu ramana blatul sec.ca asta e farmecul torturilor romanesti fata de celelate,in afara de cele bulgaresti,care sunt cam la fel cu alea transilvane.cred ca trebuie pastrata o proportie intre sec si umed.si asta e sub 50% ,spre 30% dupa parerea mea pentru o torta reusita.spun toate astea pentru ca am o alta provocare din caietul mamei care e fara crema.simt si acum gutul tortei.si e numai din coca insiropata si o glazura,dar era o nebunie.am s-o incerc in curand,dar am problele ca e totul aproximativ,cam ca la sanda marin.dar imi aduc aminte ca era buna si spectaculoasa ,desi au trecut vreo 45 de ani.

    Reply ↓
  4. Costachel 22/02/2011 at 08:54

    Perfect de acord cu tine! Decat o precizare: n-am spus nicaieri si nicicand ca ar fi romaneasca reteta 🙂 Plus ca, la fel ca marea majoritate a retetelor de pe-aici, e si ea doar un punct de plecare. N-am avut ieri timp sa dau variante, asa ca hai sa le dau aici: blatul poate fi insiropat si aromat cu, sa zicem, rom, in timp ce crema ar putea fi parfumata cu vanilie. Sau invers. Sau poate ar da bine si niste nuci maruntite grosier, dupa cum o decorare cu visine din visinata (dau si eu doar un exemplu) ne strica aranjamentul alb-negru, dar gustul s-ar putea sa aiba de castigat. Ș.a.m.d.
    Și multumesc, pansy, ca m-ai starnit, parca vad ca uitam sa povestesc despre variante… 🙂

    Reply ↓
  5. emilia 22/02/2011 at 10:58

    Ciocolata menaj…este ciocolata reala?

    Reply ↓
    1. Costachel 22/02/2011 at 11:08

      Ar trebui sa definim ce-i aia ciocolata reala 🙂 Lasand gluma la o parte, da, numai ca e in stare (sa-i zicem) bruta si este folosita practic exclusiv pentru gatit. Dar sigur ca ai putea folosi, de pilda, o ciocolata neagra cu un continut mare de cacao, insa pretul prajiturii s-ar modifica si el corespunzator.

      Reply ↓
  6. emilia 22/02/2011 at 11:39

    Probabil ar trebui sa definim ciocolata reala. Ciocolata reala, adevarata pt ca asa se numeste ar trebui folosita de toata lumea.
    Voi cei care postati retete, ar trebui sa educati lumea sa manance adevarata ciocolata. (sper sa nu te superi 🙂 )
    Eu cred ca nu conteaza pretul daca vrei sa mananci ceva de calitate.

    Reply ↓
  7. animaloo 23/02/2011 at 13:42

    Ciocolata reala e chestia aia amara si najpa?

    Reply ↓
  8. emilia 23/02/2011 at 13:46

    Ciocolata reala poate fi neagra, cu lapte sau alba

    Reply ↓
  9. animaloo 23/02/2011 at 19:07

    si ciocolata iReala?
    e ciocolata+i ?

    Reply ↓
  10. emilia 25/02/2011 at 08:58

    este cacao+grasime vegetala

    Reply ↓
  11. Adelina 14/08/2012 at 22:50

    La cate grade ai copt blatul ?

    Reply ↓
    1. costachel Post author16/08/2012 at 09:19

      Păi 180º, am precizat în text 🙂

      Reply ↓
  12. maria 17/09/2014 at 18:00

    Tortul arata minunat,vreau sa il fac de ziua fiicei mele,dar am o intrebare: se poate insiropa blatul? Daca da, cum sa prepar siropul sa nu schimb gustjl tortului. Multumesc.

    Reply ↓
    1. costachel Post author19/09/2014 at 10:19

      Sigur că se poate. Și, ca să nu se schimbe gustul, ideal e un sirop simplu (apă plus zahăr, într-un raport corespunzător gradului de dulceață dorit). Însă, firește, siropul se poate și parfuma. În cazul de față ar merge, de pildă, vanilia, romul sau chiar cafeaua.

      Reply ↓
  13. maria 24/09/2014 at 12:10

    Tortul a iesit foarte bun,cu precizarea ca doar blatul sa fie facut din ajun iar crema cand il umplem,pentru ca se intareste si este imposibil de intins,este exact ca branza dulce,se sfaramiteaza. Multumesc ptr reteta.

    Reply ↓
  14. angela 28/12/2014 at 14:52

    nu am inteles daca ciocolata de menaj trebuie sa fie amuruie sau dulce.va rog sa imi spuneti

    Reply ↓
    1. costachel Post author28/12/2014 at 19:50

      Amăruie

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved