Un foarte simplu și gustos tort cu ciocolată și nuci urmează mai la vale (și n-are rost să vă mai spun cât de bine se potrivește ciocolata cu nucile, nu?). Nu se face greu deloc, foc de bun este, se poate lăsa peste noapte în frigider, ce mai, numai avantaje! Așa că mai bine să trecem la treabă, ca să vă convingeți și singuri.
Mai întâi, blatul:
4 ouă, 125 g zahăr pudră, 125 g faină, 1 lingură de cacao, 25 g unt (topit), 75 g ciocolată neagră (topită și ea), 150 g nuci, mărunțite (dar din cuțit, să se mai simtă!).
Încingeți întâi cuptorul, la 160°C.
Bateți bine ouăle cu zaharul, până când obțineți o spumă ușoară (cam 10 minute). Turnați deasupra făina, amestecată cu cacao (cernute amândouă) și amestecați cu grijă.
Adăugați untul și ciocolata, apoi și nucile. Omogenizați bine și turnați compoziția într-o formă (de 18 cm diametru e a mea), unsă cu unt și căptușită cu pergament.
Coaceți 30-35 de minute (aluatul trebuie să rămână oarecum moale, dar încercați-l cu scobitoarea, ca să fiți siguri). Lăsați-l 5 minute înainte de a-l scoate din formă. Când s-a răcit bine, tăiați-l în două.
Cât se coace și până se răcește, avem timp berechet pentru cremă, drept pentru care notați:
75 g ciocolată neagră, 125 g unt, 200 g zahăr pudră (sau din cel tos, dar fin), 2 linguri de lapte.
Și o să mai aveți nevoie de ceva miez de nucă, pentru decor.
Bateți bine zaharul cu untul, până obțineți o spumă. Incorporați apoi ciocolata topită și răcorită puțin. Când s-a omogenizat, tartinați și îmbrăcați tortul cu crema asta, decorați-l cu nucă și cu asta basta, îl puteți servi imediat sau, după cum spuneam, și mai târziu, inclusiv a doua zi.
Ei, vă dați seama că asta-i doar baza de discuție, fiindcă variantele de tort cu ciocolată și nuci nu sunt limitate decât de imaginația fiecăruia. Puteți stropi ușor blatul cu un sirop aromat (rom, vanilie, cafea, poate scorțișoară…) Puteți adăuga în cremă nuci râșnite, folosi pentru decor fructe confiate, în fine, sunt convins că ați înțeles ideea.
Cât despre băutură, o felie de tort cu ciocolată și nuci se va potrivi, probabil, cel mai bine cu cafeaua de la sfârșitul mesei. Sau hai, cu un lichior de cafea.
Îmi pare rău să aud asta, dar chiar n-am idee de ce (variabilele posibile sunt prea multe). Poate ouăle trebuiau bătute mai zdravăn și mai mult timp, poate făina e de vină, poate amestecarea a fost prea brutală și a scos aerul, poate o fi cuptorul (în sensul că ușa nu trebuie deschisă în timpul coacerii), poate… 🙁
nuca si ciocolata fac intotdeauna casa buna !
mie nu mi-a crescut blatul deloc…:((((
Îmi pare rău să aud asta, dar chiar n-am idee de ce (variabilele posibile sunt prea multe). Poate ouăle trebuiau bătute mai zdravăn și mai mult timp, poate făina e de vină, poate amestecarea a fost prea brutală și a scos aerul, poate o fi cuptorul (în sensul că ușa nu trebuie deschisă în timpul coacerii), poate… 🙁