Există, în zilele noastre, atâtea invenții alimentare și gadgeturi culinare că nu mai știm ce să facem cu ele. Unele sunt chiar stupide (vor veni și exemplele, într-un text viitor), însă altele se dovedesc destul de utile pentru scurtarea timpului de preparare ori rapida înfrumusețare a farfuriilor și platourilor noastre.
Există însă și invenții cât se poate de serioase. Săptămâna trecută, Royal Society (Academia de Științe a Marii Britanii) a stabilit că frigiderul, pasteurizarea și conservarea au fost cele mai importante inovații din istoria alimentară a omenirii. Iar printre învinși s-au numărat destule invenții epocale, precum plasa de pescuit, plugul sau cuptorul.
Proiectul a fost inițiat de un grup de Royal Society Fellows (sub acest nume sunt cunoscuți membrii Royal Society), printre care și un laureat la Premiului Nobel, grup condus de Sir Peter Williams, cel care ocupă actualmente funcția de Royal Society Treasurer. Academicienii au plecat de la o listă de aproximativ 100 de invenții alimentare și au ajuns, prin eliminare, la cele 20 anunțate încă din titlu.
No slides are available in this gallery
Acestea au fost supuse votului celorlalți membri ai Royal Society, dar și unor experți din domeniile industriei alimentare și a băuturilor. Criteriile de votare au fost în număr de patru: accesibilitate, productivitate, estetică și sănătate.
Cele trei învingătoare reprezintă succese anglo-franceze ale secolelor XVIII și XIX. Refrigerarea a fost prezentată la Glasgow în 1748, iar în 1805 a fost realizată prima variantă comercială. Prima pasteurizare a fost realizată în Franța, în 1862, iar conserva de tablă cositorită a fost patentată în 1810 de un negustor britanic, Peter Durand (iar cu un an înainte, francezul Nicolas Appert făcuse prima conservă, în borcane de sticlă astupate cu dopuri de plută).
Comentând rezultatele, Sir Peter Williams a declarat: „Royal Society Fellows au jucat un rol esențial în ultimii 350 de ani în ceea ce privește îmbunătățirea vieții oamenilor. Știința este chemată să răspundă provocărilor majore aduse de secolul XXI.”
„Ne-am gândit că ar fi oportun să ne uităm cum ne-au modificat diversele inovații modul nostru de a mânca și bea. Acest proiect a scos în evidență rolul major pe care știința și inovația le-au jucat pentru îmbunătățirea vieții noastre cotidiene și a sănătății noastre. Iar comunitatea științifică lucrează, în continuare, în această direcție.”
Și, dacă nu sunteți de acord cu alegerile făcute de Royal Society, aveți mai jos lista „scurtă”, în ordine alfabetică, a celor 20 de invenții alimentare selectate. Votați! Puteți alege 1,2 sau 3 răspunsuri.