Vazusem, zilele trecute, ca prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a facut public un top al mezelurilor, in functie de gradul lor de nocivitate. Si chit ca mi-am propus sa vad exact despre ce-i vorba, recunosc, m-am luat cu treaba si n-am mai apucat (sa-mi fie rusine, promit sa nu se mai repete!) Din fericire, ovidiucro a fost pe faza (multumesc frumos!) si mi-a trimis textul de mai la vale.
Specialistul in nutritie umana Gheorghe Mencinicopschi a facut topul celor mai nocive mezeluri din comert, sustinand faptul ca 14 portii de mezeluri pe luna cresc cu 78% riscul aparitiei unei boli pulmonare obstructive cronice.
1. Crenvurstii
Cei mai nocivi, clasandu-se pe primul loc al topului 10, sunt crenvurstii, care contin tocatura de oase, tendoane, pielite si grasime. Salmonella (care duce la toxiinfectii alimentare), care favorizeaza aparitia cancerului stomacal poate aparea chiar pe membrana crenvurstilor.
2. Salamurile
Locul doi este ocupat de salamuri, care sunt preparate din 60% slanina si sorici, 17% carne de calitate inferioara, aditivi care imita gusturile alimentelor, coloranti si alte produse chimice s.a.m.d.
3. Carnatii
Carnatii ocupa pozitia a treia a topului mezelurilor nocive. Contin 60% carne de porc si sorici, proteina vegetale din soia, apa,stabilizatori, antioxidanti, coloranti etc.
4. Parizerul
Parizerul ocupa locul patru in topul mezelurilor periculoase pentru sanatate, continand slanina (80%) si sorici de porc, 10% carne de pasare si oase macinate, faina de soia, condimante, care se amesteca, se fierb si apoi se ambaleaza.
5. Sunca taraneasca
Sunca taraneasca este pe locul cinci, continand carne procesata mecanic (slanina, urme de oase, sorici), antioxidanti, coloranti etc. Carnea se injecteaza cu o solutie de saramura si apoi se trece de trei ori prin malaxoare. Compozitia se toarna in forme metalice care sunt supuse unui tratamant termic de 75 grade Celsius. Dupa racire se ambaleaza in pungi de plastic vidate.
Si celelalte…
Pe locul sase in topul lui Mencinicopschi se afla pastrama de porc, pe sapte – cotletul de porc, pe opt – kaizerul, pe noua – mezelurile afumate (fumul lichid crescand riscul aparitiei unor maladii cronice grave si a cancerului). Pe ultimul loc al acestui top se situeaza lebarwurstii.
Mi se pare incorect sa faci un top atat de general. Gandeste-te cate salamuri si mezeluri executate corect sunt in lume, facute traditional, virsli de exemplu la ce intra? Crenvusti sau carnati?
Cum se defineste “sunca taraneasca”?
Cine spune ca absolut toti carnatii si toate salamurile si suncile, taranesti sau orasenesti contin chestiile respective?
E mult prea generalizat si spun asta fara sa intru in amanunte. Parerea mea.
Na ca nu pot da edit 🙂 Am deschis de ani de zile o rubrica despre alimente, preturi si ce contin, cu fotografii, pe doua forumuri, nu conteaza care, sunt destule care nu se incadreaza la categoriile de mai sus.
Intr-adevar, generalizarea e falsa (ca in toate cazurile, nu doar cele legate de mancare). Pe de alta parte, sunt lucruri care trebuie spuse (mai des). Asa ca, decat deloc, mai bine asa, zic eu (dar fireste ca nu-i obligatoriu sa am dreptate)
Nu e chestiune de dreptate sau nedreptate. Da, procentual, majoritatea mezelurilor se incadreaza la cele scrise in articol. Dar (pai fara dar, se mai face raiul?) procentele date la continutul de anumite ingredeiente, conform celor de mai sus sunt false in destul de multe cazuri.
Am vazut recent ca cei de la Brad au reusi sa isi comercializeze Virsli, scumpi ce e drept, complet naturali, termen de garantie scurt, logic.
Asta e un exemplu foarte recent dar mai sunt.
Eu, daca as fi mic producator sau chiar si mare dar care as tine la caliate, m-as simti lezata de asa un articol. Pe buna dreptate, cum ar fi za vina cineva si sa scrie ca vinurile sunt toate din pastile. Iac’asa, fara nici o chestie, numai ca are o functie din care isi permite.
De acord ca majoritatea mezelurilor sunt nocive. Dar daca ma duc in orice supermarket, pot sa pun pariu ca procentele de continut de carne, soia, etc, nu corespund articolului?
Si tot nu m-am lamurit care e sunca taraneasca si care e sunca din ailalta (antonimul taranescului care o fi?).
Orice om normal cred ca stie a citi o eticheta si poate alege sa manance sau nu ceva bun.
Asta una, trecem peste faptul ca cele bune sunt scumpe si na, decat sa mance numai ciorba de oase toata ziua pensionarul isi mai ia si un pateu de “ficat” si eventual da si la nepotel, aia e alta discutie.
Am o colectie foarte interesanta de etichete cu continutul multor produse, de aia spun ca nu se poate generaliza si cu atat mai putin procentual. Eu stiu crenvusti care contin 85% carne-carne, de porc, nu spun care, sa plateasca 😀
Cica gata, uitandu-ma pe poze, sa vaz cum pot ocoli nume de produse, cele mai odioase, aici da, odios e cuvantul corect, sunt mezelurile, lactatele si dulciurile pentru copii. Adica special pentru copii. Aia mi se pare deja crima, ma refer aici la dulciuri si mezeluri cu reclama la TV. Eu le pozez etichetele si le pun pe unde prind, poate macar cativa din cei ce vad pe internet renunta sa mai cumpere asa ceva, in pofida faptului ca au vazut la televizor.
O marca de parizer are o lista de ingrediente care ar face cinste oricarui laborator de cercetari chimice, ma gandesc ca or face experimente sa vada cat se poate scurta durata de viata daca sunt luati de mici subiectii, altfel nu imi explic.
costachel, eu inteleg ca gheorghe asta e tampit insa nu ma asteptam ca tu sa iei de buna declaratiile lui.
ai enumerat 90% din mezelurile existente. unele exista de zeci poate sute de ani, cand nu se inventasera inca aditivi. si mama face carnati. din carne de porc, grasime, sare, piper, usturoi. or fi si aia toxici?
Mai intai o precizare: Gheorghe Mencinicopschi e unul din mult prea putinii nutritionisti care stiu ce spun. A, ca, din motive de spatiu (fiindca pe subiect se pot scrie carti intregi), a generalizat, bagandu-le pe toate in aceeasi oala, e regretabil, fireste, dar pot intelege regula jocului.
Dupa aia, el se refera la produsele din comert. Sunt ferm convins ca acei carnati pe care ii face mama ta sunt cat se poate de sanatosi (apropo, mi-ai facut o pofta de carnati de casa… :-)) si cred ca esti de acord ca nu se compara, sub nici o forma, cu produsele purtand abuziv acelasi nume ce se gasesc in magazine (nici nu trebuie sa-i gust pe-ai mamei tale ca sa stiu asta!)
Mencinicopschi vorbeste (si bine face) despre produsele industrializate. Si, ca sa-i raspund si lui aphextwinz, nu neg ca exista si in comert produse bune (macar pe eticheta :-)), dar ele reprezinta exceptia, nicidecum regula.
Repet, generalizarea nu e buna, iar textul e atacabil din punctul asta de vedere. Numai ca ar fi cazul sa vedem padurea si sa lasam copacii in pace. Nu cred ca strica sa vorbim mai des de tocaturi de oase, carnuri injectate cu saramura, fum lichid, carne procesata mecanic si alte asemenea „inovatii” tehnice, pe care le mancam zilnic (ca stim sau nu stim). Poate invatam odata ca nu exista numai E-urile pe lumea asta, iar daca ele lipsesc, gata, sanatate curata!
A, si promit ca, daca tot am deschis subiectul, vom vorbi si despre minunatele plante si animale actuale, despre ierbicide, fungicide, pesticide, nitriți, fainuri animale, antibiotice, hormoni de crestere etc. Si despre politicile agro-alimentare care lipsesc cu desavarsire (ati remarcat, de pilda, ca Tabara, in afara lobby-ului pentru Organismele Modificate Genetic – OMG, nu prea face nimic?)
Si stiati ca agricultura (incluzand aici tot, de la samanta pana la produsul finit din farfurie) este de departe cel mai mare poluator din lumea contemporana?
Ca sa raspun la ultima intrebare (m-am prins ca e retorica, dar na, ma fac si eu ca nu stiu): da, alimentatia este raspunzatoare de majoritatea bolilor grave care exista si la fel, e responsabila si de vindecari ale unora intr-o anumita masura.
Problema ridicata, desi, cum zice si distinsul Costachel, nu e frumoasa generalizarea, e destul de spinoasa. Si s-ar putea purta discutii infinite.
Noi le purtam ei castiga, in marile orase e greu sa poti inlocui anumite chestiuni, mezeluri de exemplu, se vor cumpara intotdeauna, oricat le-ai face capul mare oamenilor.
Cu ce nu sunt de acord din ce a spus gazda noastra virtuala: ceea ce scrie pe eticheta, daca nu exista niste modele ilegale de eludare a legilor (da, spaga) trebuie sa fie corecte, pentru fiecare produs sper ca inca se mai intocmesc certificate LAREX.
Ce nu putem rezolva: nu putem scoate in ilegalitate folosirea produselor toxice care altereaza calitatea alimentelor, asta nu depinde de noi.
Ce cred eu ca putem face, chit ca e un donquijotism: putem invata oamenii sa citeasca o eticheta, sa isi rapeasca un minut din timp si sa o faca, e important. Si putem gasi retete de alimente care sa inlocuiasca mezelul, macar partial.
De ce: la tara da, mai sunt carnati de casa, salam, babic, pana si in cartier mai sunt macelarii cu produse corecte, eu am noroc de una deci ma pot da ca exemplu.
Dar la oras omul trebuie sa munceasca sa isi plateasca rate, intretina familia, cumpere o masina mai mare, o haina mai buna, gaseasca un statut si un loc in societate. Timpul e limitat. Si asa, mezelurile se vor vinde oricate semnale de alarma s-ar trage.
Dar putem da retete simple, care sa nu ocupe timp, care sa fie bune, care sa inlocuiasca macar partial nenorocirile din rafturi. Oricat de greu poate parea, o felie de carne rece pe un sandwich (nu mai intram in discutii despre calitatea furajelor, aia e), o bucata de fleica fiarta in zeama de varza, tot e un pas inainte.
Si ca sa inchei, stiu din ce in ce mai multe persoane care, fara a fi habotnice si a trece la diverse culturi trandy si pentru oameni bogati (vegani, hempre, ma rog) reusesc sa faca in casa o multime de chestii care inlocuiesc alimentele nocive.
Logic, nu are cum fi bun un kil de crenvusti din piept de pui (probabil 1% piept) care costa mai putin decat materia prima, nemaivorbind de o pastrama care costa mai putin decat muschiul din care a fost facuta.
Si daca vreti sa vedeti SF, in toamna in general e targul utilajelor de carmangerie, acolo e chiar ca in filme, ce intra pe o parte ca praf si plastic si iese pe cealalta ca aliment e mai ceva ca in filmele stiintifico-fantastice.
Am citit doar postul dar ce pot zice….nu putem manca numai vegetale, ca nici alea nu-s mai “bio”! Un lucru ce sunt curios este daca Aurora Odobesti este cum se spune:”Cea mai ecologica si produce cele mai BIO produse pe baza de carne din Romania si am auzit ca si din Europa”…ce pot spune doar mi-au precizat chestia asta diferite persoane in numar de vreo 15 care se ocupa cu asemenea lucruri….daca imi puteti satisface curiozitate si sa-mi raspundeti asta in cazul in care aveti de unde capata informatii….multumesc frumos
Sunt intrutotul de acord cu cei care trag un semnal de alarma in ceea ce priveste compozitia (era sa spun “calitatea”) produselor din comert.
Sunt in continuare sceptic (scuze Aphextwinz) in ceea ce priveste existenta unor produse de calitate pe rafturile magazinelor oraselor noastre.
Prin natura meseriei mele, am intrat in halele de fabricatie a catorva producatori de renume din carmangerie si cu retele nationale de distributie.
Pot spune ca nu are nici o tangenta ceea ce fac ei acolo cu produsele traditionale, romanesti.
Nu cred in existenta unor magazine cu “produse corecte”. Toti cei care produc mezeluri si alte alea asemenea lor, au o afacere ce trebuie sa aduca profit si sa plateasca in acelasi timp taxe (multe si mari) la stat. Mi-a ramas in minte exemplul unui prieten care si-a deschis o brutarie intr-o zona unde oamenii mergeau cu autobuzul ca sa-si cumpere paine. Preot fiind, a facut totul legal si “ca la carte”. Mi-a spus ca intr-un an de zile, dupa plata lucratorilor, a furnizorilor si taxelor a avut un profit net de ZECE LEI! Ce se facea omul asta daca ar fi trebuit sa traiasca din afacerea lui?
Am dat exemplul asta ca sa evidentiez ca sistemul este cel ce obliga fabricantii cinstiti sa gaseasca tot felul de “metode” pentru a produce profit.
In opinia mea, singura varianta (trecand peste chimicalele continute de materia prima) este sa fac in casa paine, mezeluri si tot ce pot si-mi permit.
In acelasi timp, ma inclin in fata celor ce semnaleaza “pericolele ambalate” din comert. Cine are urechi de auzit, sa auda. Cine mai crede in povesti, treaba lui.
@Ovidiu: Tare bun exemplul cu preotul. Am sa-l adaug la cele pe care le spun cand imi mai zic diversi natarai „vai, dar ce poate sa faca statul, e economie de piata, strainii sunt mai productivi, de-asta avem pe tarabe numai importuri”. Pai macar asta ar putea sa faca, daca nu sa sprijine (ca tot nu-i duce capul si/sau interesul), macar sa nu sufoce!
Ovidiu, prin natura meseriei si eu, de aia spun ca mai sunt cazuri, exceptii, desigur, am aratat dincolo etichete si am spus si de LAREX. Ca sa impacam si capra si varza, 90% ai dreptate, mai e un 10% (da, probabil sunt ingropati repede de marii producatori, am si aici exemple, nu pot imi permit sa dau nume) plus evaziunea fiscala de la “sibieni”, “baimareni”, “braneni”. Pe care o salut, inca mai gasesc lapte de vaca, smantana si unt vrac, sper sa nu se termine mini-evaziunea si sa mai fie.
In opinia mea exista varianta educatiei, fie ea si virtuala, adica semnalat dar dat si alternativa, pentru la bloc, acolo e consumatorul de prostii.
Ar fi interesanta o campanie anti-mezel cu produse care se pot face fara efort in apartament. Eu am incercat de mult si degeaba, dar cine stie.
“Costachel: cu surpriza, neplacuta de altfel, am constatat si la fata locului si conform celor invatate la scoala vis-a-vis de examenul organoleptic urmatoarele: exista produse de import mult mai bune ca cele care se fac la noi in momentul de fata.
Sudul Italiei sau al Turciei aduc legume mult mai gustoase si sanatoase in anumite perioade decat cele pe care scrie made in Romania si zici ca sunt din cauciuc. Trist dar adevarat.
Nasii mei au o ferma bio, pentru consum intern, personal cresc ce pot pe balcon si pervaz, pe cuvant ca se poate face mica productie care exista deja afara de ceva vreme si fara chimicale.
Cum avem din pacate (si nu din vina nimanui) cam 45 de ani in urma valului, poate se va ajunge si la asta si nu in conditiile in care dai pe un kil de branza “bio” in Dorobanti 75 de lei.
(ce ziceam, discutiile pot continua la infinit, oricum e bine ca suntem de acord in linii mari, am putea face o colectie de pseudomezeluri de casa sau idei pe tema asta, eu am cateva, poate convingem cat de cat).
@aphextwinz: Am cazut si eu in pacatul generalizarii 🙁 Nu, nu toate produsele de-afara sunt proaste, fireste ca nu, dar pe mine ma doare ca luminatii conducatori nu fac absolut nimic sa sprijine productia interna. Exemple:
Tabara declara ieri: „Reintroducerea culturii de soia modificată genetic este cerută de fermieri” (desigur, fermierii, si nu ministrul fost si actual lobby-ist Monsanto).
Adrian Radulescu, tot ieri „Este necesar ca fermierii să se unească şi să îşi deschidă minimarketuri”. Buna remarca, dar puteam s-o fac eu, un particular, el trebuia sa spuna „asiguram urmatoarele facilitati pentru cetatenii care vor sa faca treaba asta, ca noi zicem ca-i desteapta”, De aia e secretar de stat si nu bagator de seama…
Am luat-o pe tarla, stiu, dar uite cine conduce politica agroalimentara a tarii… Si astea-s doar stirile de ieri, pe care sunt sigur ca nu le-ai vazut in alta parte…
Nu gasesc neam pe site un mail ca sa nu mai stric subiectele public, eu am cateva adunate, pseudomezeluri. Si mai voiam sa il intreb pe Costachel daca dau link la subiectele lui (am mai pozat o eticheta) sa nu ii fac vreo brambureala pe aici.
Toata carnea care intra intra ca materie prima in mezeluri este mai intai tratata cu nitrit si nitrat de sodiu pentru a pastra o culoare placuta. Retele producatorilor din zilele noaste sunt mai greu de gasit, dar in cele de acum 20 de ani, publicate ca STAS, apar aceste substante si oricum mai putine chimicale decat se folosesc in zilele noastre.
Informatii privind tratarea carnii cu asemenea substante gasesti si la caserolele cu carne proaspata ( am vazut candva la carnea de vita livrata de Unicarm ).
Referitor la articol pot spune, folosind o expresie din alt sait, ca stirea face parte din “seria bau-baurilor”.
Ceva insa nu suna bine. Stirea este trunchiat transmisa.
Cred ca rezultatul consumului de mezeluri nocive difera de la individ la individ, in functie de multi factori printre care chiar si metodele de dezintoxicare folosite.
Ma indoiesc ca majoritatea oamenilor isi amintesc de cate ori consuma mezeluri intr-o luna (mai mult sau mai putin de 14 ori pe luna – pragul de periculozitate publicat aici ). Nu se precizeaza gramajul portiei. Pentru unii portia inseamna doua-trei feliute, adica in general 60 de grame, iar la altii portia poate fi de 9 de feliute (chiar mai mult ), adica vreo 200 de grame ( de vreo trei ori mai mult).
Cred ca este bine sa avem deschidere fata de ideea de a analiza cu atentie ceea ce cumparam, in general citind informatiile de pe ambalaj si alegand ceea ce este mai putin periculos. Putem opta si pentru produse care contin mai putine chimicale, cum ar fi: conservele obtinute prin sterilizare ( peste, legume, fructe, pateu – are ceva coloranti si nitrit de sodiu- ) si prin congelare. Cateodata iti poti face un sandwish cu friptura/gratar in loc de salam.
Din Topul mezelurilor nocive apartinand lui Mencinicopschi, asa cum este publicat ( rupt de explcatii), nu prea intelegi motivul pentru care mezelurile pe care le mancam de ani de zile sunt periculoase, respectiv ca:
– au valoare nutritionala scazuta – contin de fapt prea putine proteine de origine animala si prea multa tocatura (faina de oase, tendoane, pielite si grasime,… carne de calitate inferioara) si soia (proteina vegetala), condimente, apa. Nu se pomeneste de gelatina injectata de unii fabricanti in sunca presata ;
– materia prima provine de la animale crescute fortat in ferme industriale. (Cine a mancat porc de casa, crescut de bunica stie ca exista deosebire de gust ca de la cer la pamant intre acesta si ce se poate cumpara din comert );
– cantitatea de chimicale (stabilizatori, antioxidanti, coloranti) pe care le contin se cumuleaza in organism cu cea preluata din alte alimente.
Grasime baga si taranul cand face carnatii, soia s-a pus si in vremurile trecute, iar din oase, tendoane si organe se fac diferite produse naturiste si medicamente.
Unora le plac la nebunie tendoanele ( flaxurile) fierte, de la vita, piftia de porc, chiar si pielita rumenita de la pulpele de pui. Probabil ca nu intamplator, avand in vedere ca acestea contin colagen (gelatina animala) si intra in compozitia cartilagiilor si articulatiilor noastre. Uneori organismul este cel care dicteaza preferintele.
Se pare ca nu am fost croiti pentru a fi exclusiv vegetarieni. Alimentele de origine vegetala contin minerale, insa au dezavantajul lipsei de Vitamina B12 care este raspunzatoare pentru producerea celulelor rosii ale sangelui, aceasta nu se gaseste in plante.
Prin urmare, avand in vedere informatiile despre alimente ( inclusiv cele furnizate de d-l Mencinicopschi ) cred ca este bine sa fim atenti la ce si cat consumam. Alternativa este sa devenim cu totii crescatori de animale, sa ne punem in lada cate un porc, ca pe vremuri, sau sa experimentam pe propria piele posibilitatea de a deveni mutanti, adica de a supravietui cu alimentele cele mai bogate in chimicale, oferite de industrie/comert si consumate fara cenzura.
Vegetarienii si veganii iau suplimente alimentare ca sa suplineasca lipsa carnii (respectiv si cel mai important a B12-lui, corect). Ceea ce nu e grav, problema lor, ca sunt majori.
Mai ciudat mi se pare ca nu mai alapteaza si ca isi cresc copiii cu lapte de soia, ca e mai sanatos. Nu inteleg de ce nu le scot si caninii si gata. Ca aia sunt dovada clara a faptului ca nu suntem ierbivore.
A, ca nu mancam carne non stop si ca trebuie echilibrata alimentatia, de acord. Ca mezelurile nu sunt bune, de acord (desi oricat o dau de dupa dulap, cand am chef de o felie de parizer, chit ca nu mai e ca pe vremuri, iau de pofta).
Dar ca suntem mai sanatosi consumand exclusiv buruieni, nu sunt de acord.
Stiu, nu are legatura cu ‘pschi, era asa, o adaugare la cele de mai sus. Am zis eu ca trebuia sa va faceti forum 😀
iertati aia cu iau suplimente ca sa suplineasca :)) am fost la dentist, anestezia se simte si la nivel cerebral, mi-a spus mie cineva sau a dat la TV 😀
Ca sa nu-mi aprind paie-n cap cu vegetarienii (nici cu evlaviosii de tin post non-stop, da-i mai trendy sa-si zica vegani :-)), zic doar atat: mi se pare exagerata teoria determinismului alimentar (conform careia consumul de carne a transformat maimuta in om), dar sunt mult prea multe date stiintifice care dovedesc indubitabil ca, daca n-ar fi mancat carne, specia umana n-ar fi ajuns aici. De la aspectul fizic (dimensiunile stomacului, ale creierului etc.) si pana la inmultire si dominarea planetei. Cat despre sanatatea vegetarienilor, conform mai multor studii (printre care si cel al paleonutritionistului Neil Mann), oamenii de Cro-Magnon (vanatori, culegatori si pescari) nu aveau niciuna din bolile cronice de nutritie aparute dupa ce omul s-a transformat in agricultor, iar hrana vegetala a devenit preponderenta.
Dar discutia e mult prea vasta, n-are rost s-o schematizez aici, asa ca mai bine ma opresc.
acuma eu nu pot sa neg ce ai spus ca nu am date.dar am contradate sa le zic asa.eu am un cummnat indonezian si a facut guta chit ca manca aproximativ ce e el obisnuit sa manance.e in romania de mai mult 40 de ani si doctorul i-a spus sa manace ce e familia lui obisnuita sa manace in indonezia.desi aici manca doar carne de vita si legumele gatite romanesteste ,plus felurile lui de mancare.ca din aceasta dilema nu vom iesi.nimeni nu pune la socoteala si stresul vietii.care cred ca nu tine neaparat de romania noastra.concuzia este ca eu cred ca informatiile sunt sumare,inclusiv domnul mencikovchi cred ca vorbeste din varful limbii.l-am auzit vorbind contrar doctorului sotului meu,care are arteriopatie obliteranta,are artera piciorului infundata in 3 locuri..si cu sfaturile doctoritei asteia a noastre,care e tanara,si ne-a invata ce are voie si vaselor zepter ,sa stii ca nu e reclama gratuita,colesterolui lui sau dus la nivel normal in 6 luni.si se mentine de 5 ani.am scapat de operatie,care era cu cantec.pentru ca oricand putea porni un cheag .sigur ca sunt niste principii generale de alimentatie.dar eu cred in continuare ca sunt o multime de doctori nutritionisti,fara atata mediatizare si care sunt grozavi.
Pai presupun (si sper!) ca sunt, problema e ca pe aia mediatizati ii vezi peste tot, cu sfaturile lor tembele si sfertodocte incluse 🙂 Iar Mencinicopschi e, totusi, cel mai respectabil si cu studiile facute la zi dintre ei (si nici nu-i asa de mediatizat ca, de pilda,… dar mai bine nu.
Repet, textul e mega-general, dar chiar si asa, mi se pare o sinteza decenta. Si subliniez sinteza, fiindca altminteri sigur ca pot fi date exemple si contraexemple la fiecare paragraf in parte 🙂
Pe la inceputurile mele canadiene am cochetat cu ideea unui magazin cu produse ca la mama acasa. Zis si facut, l-am deschis si-am inceput cu partenerul de afacere, asa zis ‘specialist wannabe’, sa fierbem supa de oase, sa facem felurite baitzuri, sa marinam carnurile, sa preparam carnatiie ct. Toate bune si frumoase, produsele super gustoase, dar cu termen de garantie f scurt, iar pt o afacere ce debuteaza si care se vrea desigur profitabila marfa, aruncata inseama drum sigur spre faliment.
Am contactat o firma specializata cu prafuri si solutii pt gust, culoare etc. Au venit si ne-au tinut un traning de cateva ore, timp in care am invatat sa injectam carnurile cu pudra cu aroma de sunca, sa le injectam cu o pudra care pastreaza carnea umeda, sa dam cu spray pt o culoare caramel apoi cu spray pt un gust de afumatura (ff important era sa nu uitam sa purtam manusi pt ca pe termen lung toate minunile de mai sus sunt cancerigene).
http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/alimente/otrava-pe-care-o-mancam-in-fiecare-zi-1072799
Si asta nu e totul…
Mi se pare incorect sa faci un top atat de general. Gandeste-te cate salamuri si mezeluri executate corect sunt in lume, facute traditional, virsli de exemplu la ce intra? Crenvusti sau carnati?
Cum se defineste “sunca taraneasca”?
Cine spune ca absolut toti carnatii si toate salamurile si suncile, taranesti sau orasenesti contin chestiile respective?
E mult prea generalizat si spun asta fara sa intru in amanunte. Parerea mea.
Sanatate.
Na ca nu pot da edit 🙂 Am deschis de ani de zile o rubrica despre alimente, preturi si ce contin, cu fotografii, pe doua forumuri, nu conteaza care, sunt destule care nu se incadreaza la categoriile de mai sus.
No da-ti-o dracului de treaba. Hai sa nu mai mancam carne deloc. Cred ca-s toate mezelurile pe ista.
Intr-adevar, generalizarea e falsa (ca in toate cazurile, nu doar cele legate de mancare). Pe de alta parte, sunt lucruri care trebuie spuse (mai des). Asa ca, decat deloc, mai bine asa, zic eu (dar fireste ca nu-i obligatoriu sa am dreptate)
Nu e chestiune de dreptate sau nedreptate. Da, procentual, majoritatea mezelurilor se incadreaza la cele scrise in articol. Dar (pai fara dar, se mai face raiul?) procentele date la continutul de anumite ingredeiente, conform celor de mai sus sunt false in destul de multe cazuri.
Am vazut recent ca cei de la Brad au reusi sa isi comercializeze Virsli, scumpi ce e drept, complet naturali, termen de garantie scurt, logic.
Asta e un exemplu foarte recent dar mai sunt.
Eu, daca as fi mic producator sau chiar si mare dar care as tine la caliate, m-as simti lezata de asa un articol. Pe buna dreptate, cum ar fi za vina cineva si sa scrie ca vinurile sunt toate din pastile. Iac’asa, fara nici o chestie, numai ca are o functie din care isi permite.
De acord ca majoritatea mezelurilor sunt nocive. Dar daca ma duc in orice supermarket, pot sa pun pariu ca procentele de continut de carne, soia, etc, nu corespund articolului?
Si tot nu m-am lamurit care e sunca taraneasca si care e sunca din ailalta (antonimul taranescului care o fi?).
Orice om normal cred ca stie a citi o eticheta si poate alege sa manance sau nu ceva bun.
Asta una, trecem peste faptul ca cele bune sunt scumpe si na, decat sa mance numai ciorba de oase toata ziua pensionarul isi mai ia si un pateu de “ficat” si eventual da si la nepotel, aia e alta discutie.
Am o colectie foarte interesanta de etichete cu continutul multor produse, de aia spun ca nu se poate generaliza si cu atat mai putin procentual. Eu stiu crenvusti care contin 85% carne-carne, de porc, nu spun care, sa plateasca 😀
Gata, sanatate!
Cica gata, uitandu-ma pe poze, sa vaz cum pot ocoli nume de produse, cele mai odioase, aici da, odios e cuvantul corect, sunt mezelurile, lactatele si dulciurile pentru copii. Adica special pentru copii. Aia mi se pare deja crima, ma refer aici la dulciuri si mezeluri cu reclama la TV. Eu le pozez etichetele si le pun pe unde prind, poate macar cativa din cei ce vad pe internet renunta sa mai cumpere asa ceva, in pofida faptului ca au vazut la televizor.
O marca de parizer are o lista de ingrediente care ar face cinste oricarui laborator de cercetari chimice, ma gandesc ca or face experimente sa vada cat se poate scurta durata de viata daca sunt luati de mici subiectii, altfel nu imi explic.
Acum gata 😀
costachel, eu inteleg ca gheorghe asta e tampit insa nu ma asteptam ca tu sa iei de buna declaratiile lui.
ai enumerat 90% din mezelurile existente. unele exista de zeci poate sute de ani, cand nu se inventasera inca aditivi. si mama face carnati. din carne de porc, grasime, sare, piper, usturoi. or fi si aia toxici?
Mai intai o precizare: Gheorghe Mencinicopschi e unul din mult prea putinii nutritionisti care stiu ce spun. A, ca, din motive de spatiu (fiindca pe subiect se pot scrie carti intregi), a generalizat, bagandu-le pe toate in aceeasi oala, e regretabil, fireste, dar pot intelege regula jocului.
Dupa aia, el se refera la produsele din comert. Sunt ferm convins ca acei carnati pe care ii face mama ta sunt cat se poate de sanatosi (apropo, mi-ai facut o pofta de carnati de casa… :-)) si cred ca esti de acord ca nu se compara, sub nici o forma, cu produsele purtand abuziv acelasi nume ce se gasesc in magazine (nici nu trebuie sa-i gust pe-ai mamei tale ca sa stiu asta!)
Mencinicopschi vorbeste (si bine face) despre produsele industrializate. Si, ca sa-i raspund si lui aphextwinz, nu neg ca exista si in comert produse bune (macar pe eticheta :-)), dar ele reprezinta exceptia, nicidecum regula.
Repet, generalizarea nu e buna, iar textul e atacabil din punctul asta de vedere. Numai ca ar fi cazul sa vedem padurea si sa lasam copacii in pace. Nu cred ca strica sa vorbim mai des de tocaturi de oase, carnuri injectate cu saramura, fum lichid, carne procesata mecanic si alte asemenea „inovatii” tehnice, pe care le mancam zilnic (ca stim sau nu stim). Poate invatam odata ca nu exista numai E-urile pe lumea asta, iar daca ele lipsesc, gata, sanatate curata!
A, si promit ca, daca tot am deschis subiectul, vom vorbi si despre minunatele plante si animale actuale, despre ierbicide, fungicide, pesticide, nitriți, fainuri animale, antibiotice, hormoni de crestere etc. Si despre politicile agro-alimentare care lipsesc cu desavarsire (ati remarcat, de pilda, ca Tabara, in afara lobby-ului pentru Organismele Modificate Genetic – OMG, nu prea face nimic?)
Si stiati ca agricultura (incluzand aici tot, de la samanta pana la produsul finit din farfurie) este de departe cel mai mare poluator din lumea contemporana?
Ca sa raspun la ultima intrebare (m-am prins ca e retorica, dar na, ma fac si eu ca nu stiu): da, alimentatia este raspunzatoare de majoritatea bolilor grave care exista si la fel, e responsabila si de vindecari ale unora intr-o anumita masura.
Problema ridicata, desi, cum zice si distinsul Costachel, nu e frumoasa generalizarea, e destul de spinoasa. Si s-ar putea purta discutii infinite.
Noi le purtam ei castiga, in marile orase e greu sa poti inlocui anumite chestiuni, mezeluri de exemplu, se vor cumpara intotdeauna, oricat le-ai face capul mare oamenilor.
Cu ce nu sunt de acord din ce a spus gazda noastra virtuala: ceea ce scrie pe eticheta, daca nu exista niste modele ilegale de eludare a legilor (da, spaga) trebuie sa fie corecte, pentru fiecare produs sper ca inca se mai intocmesc certificate LAREX.
Ce nu putem rezolva: nu putem scoate in ilegalitate folosirea produselor toxice care altereaza calitatea alimentelor, asta nu depinde de noi.
Ce cred eu ca putem face, chit ca e un donquijotism: putem invata oamenii sa citeasca o eticheta, sa isi rapeasca un minut din timp si sa o faca, e important. Si putem gasi retete de alimente care sa inlocuiasca mezelul, macar partial.
De ce: la tara da, mai sunt carnati de casa, salam, babic, pana si in cartier mai sunt macelarii cu produse corecte, eu am noroc de una deci ma pot da ca exemplu.
Dar la oras omul trebuie sa munceasca sa isi plateasca rate, intretina familia, cumpere o masina mai mare, o haina mai buna, gaseasca un statut si un loc in societate. Timpul e limitat. Si asa, mezelurile se vor vinde oricate semnale de alarma s-ar trage.
Dar putem da retete simple, care sa nu ocupe timp, care sa fie bune, care sa inlocuiasca macar partial nenorocirile din rafturi. Oricat de greu poate parea, o felie de carne rece pe un sandwich (nu mai intram in discutii despre calitatea furajelor, aia e), o bucata de fleica fiarta in zeama de varza, tot e un pas inainte.
Si ca sa inchei, stiu din ce in ce mai multe persoane care, fara a fi habotnice si a trece la diverse culturi trandy si pentru oameni bogati (vegani, hempre, ma rog) reusesc sa faca in casa o multime de chestii care inlocuiesc alimentele nocive.
Logic, nu are cum fi bun un kil de crenvusti din piept de pui (probabil 1% piept) care costa mai putin decat materia prima, nemaivorbind de o pastrama care costa mai putin decat muschiul din care a fost facuta.
Si daca vreti sa vedeti SF, in toamna in general e targul utilajelor de carmangerie, acolo e chiar ca in filme, ce intra pe o parte ca praf si plastic si iese pe cealalta ca aliment e mai ceva ca in filmele stiintifico-fantastice.
tii, iar am scris mult la o cafeluta 🙂
Sanatate!
Am citit doar postul dar ce pot zice….nu putem manca numai vegetale, ca nici alea nu-s mai “bio”! Un lucru ce sunt curios este daca Aurora Odobesti este cum se spune:”Cea mai ecologica si produce cele mai BIO produse pe baza de carne din Romania si am auzit ca si din Europa”…ce pot spune doar mi-au precizat chestia asta diferite persoane in numar de vreo 15 care se ocupa cu asemenea lucruri….daca imi puteti satisface curiozitate si sa-mi raspundeti asta in cazul in care aveti de unde capata informatii….multumesc frumos
Sunt intrutotul de acord cu cei care trag un semnal de alarma in ceea ce priveste compozitia (era sa spun “calitatea”) produselor din comert.
Sunt in continuare sceptic (scuze Aphextwinz) in ceea ce priveste existenta unor produse de calitate pe rafturile magazinelor oraselor noastre.
Prin natura meseriei mele, am intrat in halele de fabricatie a catorva producatori de renume din carmangerie si cu retele nationale de distributie.
Pot spune ca nu are nici o tangenta ceea ce fac ei acolo cu produsele traditionale, romanesti.
Nu cred in existenta unor magazine cu “produse corecte”. Toti cei care produc mezeluri si alte alea asemenea lor, au o afacere ce trebuie sa aduca profit si sa plateasca in acelasi timp taxe (multe si mari) la stat. Mi-a ramas in minte exemplul unui prieten care si-a deschis o brutarie intr-o zona unde oamenii mergeau cu autobuzul ca sa-si cumpere paine. Preot fiind, a facut totul legal si “ca la carte”. Mi-a spus ca intr-un an de zile, dupa plata lucratorilor, a furnizorilor si taxelor a avut un profit net de ZECE LEI! Ce se facea omul asta daca ar fi trebuit sa traiasca din afacerea lui?
Am dat exemplul asta ca sa evidentiez ca sistemul este cel ce obliga fabricantii cinstiti sa gaseasca tot felul de “metode” pentru a produce profit.
In opinia mea, singura varianta (trecand peste chimicalele continute de materia prima) este sa fac in casa paine, mezeluri si tot ce pot si-mi permit.
In acelasi timp, ma inclin in fata celor ce semnaleaza “pericolele ambalate” din comert. Cine are urechi de auzit, sa auda. Cine mai crede in povesti, treaba lui.
@Dorinel: acum aud pentru prima oara de ei.
@Ovidiu: Tare bun exemplul cu preotul. Am sa-l adaug la cele pe care le spun cand imi mai zic diversi natarai „vai, dar ce poate sa faca statul, e economie de piata, strainii sunt mai productivi, de-asta avem pe tarabe numai importuri”. Pai macar asta ar putea sa faca, daca nu sa sprijine (ca tot nu-i duce capul si/sau interesul), macar sa nu sufoce!
Ovidiu, prin natura meseriei si eu, de aia spun ca mai sunt cazuri, exceptii, desigur, am aratat dincolo etichete si am spus si de LAREX. Ca sa impacam si capra si varza, 90% ai dreptate, mai e un 10% (da, probabil sunt ingropati repede de marii producatori, am si aici exemple, nu pot imi permit sa dau nume) plus evaziunea fiscala de la “sibieni”, “baimareni”, “braneni”. Pe care o salut, inca mai gasesc lapte de vaca, smantana si unt vrac, sper sa nu se termine mini-evaziunea si sa mai fie.
In opinia mea exista varianta educatiei, fie ea si virtuala, adica semnalat dar dat si alternativa, pentru la bloc, acolo e consumatorul de prostii.
Ar fi interesanta o campanie anti-mezel cu produse care se pot face fara efort in apartament. Eu am incercat de mult si degeaba, dar cine stie.
“Costachel: cu surpriza, neplacuta de altfel, am constatat si la fata locului si conform celor invatate la scoala vis-a-vis de examenul organoleptic urmatoarele: exista produse de import mult mai bune ca cele care se fac la noi in momentul de fata.
Sudul Italiei sau al Turciei aduc legume mult mai gustoase si sanatoase in anumite perioade decat cele pe care scrie made in Romania si zici ca sunt din cauciuc. Trist dar adevarat.
Nasii mei au o ferma bio, pentru consum intern, personal cresc ce pot pe balcon si pervaz, pe cuvant ca se poate face mica productie care exista deja afara de ceva vreme si fara chimicale.
Cum avem din pacate (si nu din vina nimanui) cam 45 de ani in urma valului, poate se va ajunge si la asta si nu in conditiile in care dai pe un kil de branza “bio” in Dorobanti 75 de lei.
(ce ziceam, discutiile pot continua la infinit, oricum e bine ca suntem de acord in linii mari, am putea face o colectie de pseudomezeluri de casa sau idei pe tema asta, eu am cateva, poate convingem cat de cat).
“am putea face o colectie de pseudomezeluri de casa sau idei pe tema asta, eu am cateva, poate convingem cat de cat”
Hai s-o facem!
@aphextwinz: Am cazut si eu in pacatul generalizarii 🙁 Nu, nu toate produsele de-afara sunt proaste, fireste ca nu, dar pe mine ma doare ca luminatii conducatori nu fac absolut nimic sa sprijine productia interna. Exemple:
Tabara declara ieri: „Reintroducerea culturii de soia modificată genetic este cerută de fermieri” (desigur, fermierii, si nu ministrul fost si actual lobby-ist Monsanto).
Adrian Radulescu, tot ieri „Este necesar ca fermierii să se unească şi să îşi deschidă minimarketuri”. Buna remarca, dar puteam s-o fac eu, un particular, el trebuia sa spuna „asiguram urmatoarele facilitati pentru cetatenii care vor sa faca treaba asta, ca noi zicem ca-i desteapta”, De aia e secretar de stat si nu bagator de seama…
Am luat-o pe tarla, stiu, dar uite cine conduce politica agroalimentara a tarii… Si astea-s doar stirile de ieri, pe care sunt sigur ca nu le-ai vazut in alta parte…
Nu gasesc neam pe site un mail ca sa nu mai stric subiectele public, eu am cateva adunate, pseudomezeluri. Si mai voiam sa il intreb pe Costachel daca dau link la subiectele lui (am mai pozat o eticheta) sa nu ii fac vreo brambureala pe aici.
Da, rezolvam orice brambureala 🙂
Toata carnea care intra intra ca materie prima in mezeluri este mai intai tratata cu nitrit si nitrat de sodiu pentru a pastra o culoare placuta. Retele producatorilor din zilele noaste sunt mai greu de gasit, dar in cele de acum 20 de ani, publicate ca STAS, apar aceste substante si oricum mai putine chimicale decat se folosesc in zilele noastre.
Informatii privind tratarea carnii cu asemenea substante gasesti si la caserolele cu carne proaspata ( am vazut candva la carnea de vita livrata de Unicarm ).
Referitor la articol pot spune, folosind o expresie din alt sait, ca stirea face parte din “seria bau-baurilor”.
Ceva insa nu suna bine. Stirea este trunchiat transmisa.
Cred ca rezultatul consumului de mezeluri nocive difera de la individ la individ, in functie de multi factori printre care chiar si metodele de dezintoxicare folosite.
Ma indoiesc ca majoritatea oamenilor isi amintesc de cate ori consuma mezeluri intr-o luna (mai mult sau mai putin de 14 ori pe luna – pragul de periculozitate publicat aici ). Nu se precizeaza gramajul portiei. Pentru unii portia inseamna doua-trei feliute, adica in general 60 de grame, iar la altii portia poate fi de 9 de feliute (chiar mai mult ), adica vreo 200 de grame ( de vreo trei ori mai mult).
Cred ca este bine sa avem deschidere fata de ideea de a analiza cu atentie ceea ce cumparam, in general citind informatiile de pe ambalaj si alegand ceea ce este mai putin periculos. Putem opta si pentru produse care contin mai putine chimicale, cum ar fi: conservele obtinute prin sterilizare ( peste, legume, fructe, pateu – are ceva coloranti si nitrit de sodiu- ) si prin congelare. Cateodata iti poti face un sandwish cu friptura/gratar in loc de salam.
Din Topul mezelurilor nocive apartinand lui Mencinicopschi, asa cum este publicat ( rupt de explcatii), nu prea intelegi motivul pentru care mezelurile pe care le mancam de ani de zile sunt periculoase, respectiv ca:
– au valoare nutritionala scazuta – contin de fapt prea putine proteine de origine animala si prea multa tocatura (faina de oase, tendoane, pielite si grasime,… carne de calitate inferioara) si soia (proteina vegetala), condimente, apa. Nu se pomeneste de gelatina injectata de unii fabricanti in sunca presata ;
– materia prima provine de la animale crescute fortat in ferme industriale. (Cine a mancat porc de casa, crescut de bunica stie ca exista deosebire de gust ca de la cer la pamant intre acesta si ce se poate cumpara din comert );
– cantitatea de chimicale (stabilizatori, antioxidanti, coloranti) pe care le contin se cumuleaza in organism cu cea preluata din alte alimente.
Grasime baga si taranul cand face carnatii, soia s-a pus si in vremurile trecute, iar din oase, tendoane si organe se fac diferite produse naturiste si medicamente.
Unora le plac la nebunie tendoanele ( flaxurile) fierte, de la vita, piftia de porc, chiar si pielita rumenita de la pulpele de pui. Probabil ca nu intamplator, avand in vedere ca acestea contin colagen (gelatina animala) si intra in compozitia cartilagiilor si articulatiilor noastre. Uneori organismul este cel care dicteaza preferintele.
Se pare ca nu am fost croiti pentru a fi exclusiv vegetarieni. Alimentele de origine vegetala contin minerale, insa au dezavantajul lipsei de Vitamina B12 care este raspunzatoare pentru producerea celulelor rosii ale sangelui, aceasta nu se gaseste in plante.
Prin urmare, avand in vedere informatiile despre alimente ( inclusiv cele furnizate de d-l Mencinicopschi ) cred ca este bine sa fim atenti la ce si cat consumam. Alternativa este sa devenim cu totii crescatori de animale, sa ne punem in lada cate un porc, ca pe vremuri, sau sa experimentam pe propria piele posibilitatea de a deveni mutanti, adica de a supravietui cu alimentele cele mai bogate in chimicale, oferite de industrie/comert si consumate fara cenzura.
Vegetarienii si veganii iau suplimente alimentare ca sa suplineasca lipsa carnii (respectiv si cel mai important a B12-lui, corect). Ceea ce nu e grav, problema lor, ca sunt majori.
Mai ciudat mi se pare ca nu mai alapteaza si ca isi cresc copiii cu lapte de soia, ca e mai sanatos. Nu inteleg de ce nu le scot si caninii si gata. Ca aia sunt dovada clara a faptului ca nu suntem ierbivore.
A, ca nu mancam carne non stop si ca trebuie echilibrata alimentatia, de acord. Ca mezelurile nu sunt bune, de acord (desi oricat o dau de dupa dulap, cand am chef de o felie de parizer, chit ca nu mai e ca pe vremuri, iau de pofta).
Dar ca suntem mai sanatosi consumand exclusiv buruieni, nu sunt de acord.
Stiu, nu are legatura cu ‘pschi, era asa, o adaugare la cele de mai sus. Am zis eu ca trebuia sa va faceti forum 😀
Sanatate!
iertati aia cu iau suplimente ca sa suplineasca :)) am fost la dentist, anestezia se simte si la nivel cerebral, mi-a spus mie cineva sau a dat la TV 😀
Ca sa nu-mi aprind paie-n cap cu vegetarienii (nici cu evlaviosii de tin post non-stop, da-i mai trendy sa-si zica vegani :-)), zic doar atat: mi se pare exagerata teoria determinismului alimentar (conform careia consumul de carne a transformat maimuta in om), dar sunt mult prea multe date stiintifice care dovedesc indubitabil ca, daca n-ar fi mancat carne, specia umana n-ar fi ajuns aici. De la aspectul fizic (dimensiunile stomacului, ale creierului etc.) si pana la inmultire si dominarea planetei. Cat despre sanatatea vegetarienilor, conform mai multor studii (printre care si cel al paleonutritionistului Neil Mann), oamenii de Cro-Magnon (vanatori, culegatori si pescari) nu aveau niciuna din bolile cronice de nutritie aparute dupa ce omul s-a transformat in agricultor, iar hrana vegetala a devenit preponderenta.
Dar discutia e mult prea vasta, n-are rost s-o schematizez aici, asa ca mai bine ma opresc.
acuma eu nu pot sa neg ce ai spus ca nu am date.dar am contradate sa le zic asa.eu am un cummnat indonezian si a facut guta chit ca manca aproximativ ce e el obisnuit sa manance.e in romania de mai mult 40 de ani si doctorul i-a spus sa manace ce e familia lui obisnuita sa manace in indonezia.desi aici manca doar carne de vita si legumele gatite romanesteste ,plus felurile lui de mancare.ca din aceasta dilema nu vom iesi.nimeni nu pune la socoteala si stresul vietii.care cred ca nu tine neaparat de romania noastra.concuzia este ca eu cred ca informatiile sunt sumare,inclusiv domnul mencikovchi cred ca vorbeste din varful limbii.l-am auzit vorbind contrar doctorului sotului meu,care are arteriopatie obliteranta,are artera piciorului infundata in 3 locuri..si cu sfaturile doctoritei asteia a noastre,care e tanara,si ne-a invata ce are voie si vaselor zepter ,sa stii ca nu e reclama gratuita,colesterolui lui sau dus la nivel normal in 6 luni.si se mentine de 5 ani.am scapat de operatie,care era cu cantec.pentru ca oricand putea porni un cheag .sigur ca sunt niste principii generale de alimentatie.dar eu cred in continuare ca sunt o multime de doctori nutritionisti,fara atata mediatizare si care sunt grozavi.
Pai presupun (si sper!) ca sunt, problema e ca pe aia mediatizati ii vezi peste tot, cu sfaturile lor tembele si sfertodocte incluse 🙂 Iar Mencinicopschi e, totusi, cel mai respectabil si cu studiile facute la zi dintre ei (si nici nu-i asa de mediatizat ca, de pilda,… dar mai bine nu.
Repet, textul e mega-general, dar chiar si asa, mi se pare o sinteza decenta. Si subliniez sinteza, fiindca altminteri sigur ca pot fi date exemple si contraexemple la fiecare paragraf in parte 🙂
Pe la inceputurile mele canadiene am cochetat cu ideea unui magazin cu produse ca la mama acasa. Zis si facut, l-am deschis si-am inceput cu partenerul de afacere, asa zis ‘specialist wannabe’, sa fierbem supa de oase, sa facem felurite baitzuri, sa marinam carnurile, sa preparam carnatiie ct. Toate bune si frumoase, produsele super gustoase, dar cu termen de garantie f scurt, iar pt o afacere ce debuteaza si care se vrea desigur profitabila marfa, aruncata inseama drum sigur spre faliment.
Am contactat o firma specializata cu prafuri si solutii pt gust, culoare etc. Au venit si ne-au tinut un traning de cateva ore, timp in care am invatat sa injectam carnurile cu pudra cu aroma de sunca, sa le injectam cu o pudra care pastreaza carnea umeda, sa dam cu spray pt o culoare caramel apoi cu spray pt un gust de afumatura (ff important era sa nu uitam sa purtam manusi pt ca pe termen lung toate minunile de mai sus sunt cancerigene).
Dezolant! Este?
Este!