• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Top 10: cele mai bizare ingrediente care apar în compoziția unor sortimente de bere

Feb 26, 2013 costachel Fițe peste fițe, Mozaic, Topuri 1


bere

Dintre numeroasele topuri, îndeobște serioase, pe care le realizează redacția The Drinks Business, se mai strecoară din când în când și unele mai „ușoare”. Este și cazul selecției ce urmează mai la vale, una care ne sugerează cam cât de mare e grădina Domnului, văzută atât din perspectiva berarului cât și, mai ales, din cea a băutorilor de bere. Că dacă nu s-ar bea, nu s-ar fabrica, nu-i așa?

bere cu banane

10 – Banane

Un început mai degrabă pașnic (ce, beri din fructe nu s-au mai văzut?), cu Sprecher Mbege Ale, o bere care provine din SUA (Sprecher Brewing Company se află în Wisconsin). Modelul ar fi cel al berilor est-africane mbege. Altminteri, în afară de sucul de banane folosit, licoarea pare să fie mai curând plină de ingrediente care țin de marketing. Carevasăzică, e African Style, dar și fire-brewed (vechea metodă europeană de încălzire a cazanelor direct la flacără, folosită ca instrument de promovare de mai cunoscuta Stroh din Detroit pentru berile sale cam caramelizate). Însă, mai presus de toate, e gluten-free!

bere cu cannabis

9 – Canabis

În caz că nu știați, în 1996 Germania și-a schimbat legislația anti-drog pentru a permite cultivarea de „EU-Hemp”, atâta vreme cât „scopul comercial nu duce la folosirea ei ca narcotic”. În mai deja au fost cultivate 1.500 de hectare (bio, da ce credeați?), iar Dupetit Natural Products Gmbh a lansat în scurtă vreme Cannabia beer. O bere făcută ca un Pilsner (bio!), dar într-o a doua etapă, înainte de încheierea fermentației, se adaugă „un ingredient special din cânepă organică, apă curată de izvor și un amestec de zahăr bio”. Sănătate curată, ce mai!

bere cu muștar

8 – Boabe de muștar

Ne mutăm în Belgia pentru Wostyntje Mustard Ale, o dark blond ale făcută din „90% malț de orz, 10% Munich malt, două feluri de hamei, zahăr candel și boabe de muștar”. Trecând peste ușoara depășire a barierei de 100%, să mai notăm doar că notele de degustare diferă atunci când e vorba de gradul de intensitate al aromei de muștar, care se pare că devine evidentă doar atunci când berea începe să se încălzească în pahar. Așa că, dacă vă place ca berea să fie rece de să-ți crănțăne-n dinți, musai trebuie să puneți muștar peste mici, nu vă puteți lipsi de el!

bere cu curry

7 – Curry

Era imposibil ca profundele urme pe care le-a lăsat India în gastronomia britanică să nu apară, la un moment dat, și în bere. În cazul de față e vorba, de fapt, despre Barley tikka vindaloo, un proiect care-i aparține lui Stuart Howe (foto), berarul-șef de la Sharp’s Brewery. El a folosit pentru această „bere de curry” ingrediente specifice precum praf de ardei iuți, ghimbir, coriandru, cardamom și fenicul. Și zice că merge de minune cu poppadom-uri sparte cu lovituri de karate!

bere cu pizza

6 – Pizza

Da, o bere de pizza (la propriu, cum ar veni!), inventată în 2006 de Tom și Athena Seefurth din Campton Township (Illinois). Circulă chiar și o legendă (luată de bună de The Drinks Business) că Mamma Mia’s Pizza Beer ar fi făcută prin introducerea unei pizza Margherita în timpul fermentației (ca un pliculeț de ceai). Pe site-ul lor, inventatorii susțin însă că, pur și simplu, au avut un excedent de roșii și de usturoi. Au mai pus în berea lor de casă ceva busuioc și oregano, le-a plăcut ce-a ieșit și au început s-o vândă. Atenție, însă, berea nu conține mozzarella, e 100% vegetariană!

bere cu stridii

5 – Stridii

Folosirea stridiilor pentru fabricarea berii nu e o idee nouă. Este atestată în mod cert în 1929, în Noua Zeelandă, iar în Marea Britanie în 1938. Asocierea stridiilor cu bere este însă mult mai veche, e o modă care datează din secolul al XVIII-lea. Și, în virtutea acestei tradiții, mai multe companii de pe mapamond propun propriul lor sortiment de Oyster Stout. Însă e vorba doar de un artificiu de marketing, care vrea să sugereze că respectiva bere se potrivește foarte bine cu stridiile. Actualmente însă, singurii care pun chiar delicioasele moluște în butoaie se pare că sunt irlandezii de la Porterhouse Brewing Company. Iar Porterhouse Oyster Stout este, după propriile lor afirmații, unul dintre cele mai vândute sortimente ale lor. Și încă un amănunt: pentru a sublinia faptul că ei chiar folosesc stridii, nu uită niciodată să precizeze că acest sortiment nu se adresează vegetarienilor!

bere cu tămâie și smirnă

4 – Aur, tămâie și smirnă

În acest atotcuprinzător val de marketing trebuia să-și facă loc, nu-i așa, și puțină religie. Așa că berarii de la The Lost Abbey (americani, da’ ce credeați?) pun în vânzare, cu ocazia fiecărui Crăciun, Lost Abbey’s Gift of the Magi, o specialitate ce are în ea darurile magilor: aur, tămâie și smirnă (de fapt aur propriu-zis nu, e vorba doar de o „bere aurie”). Și, dacă ar fi să ne luăm după promovare, e o bere care se adresează atât credincioșilor, cât și păcătoșilor.

bere cu drojdii din barbă

3 – Drojdie din barbă

O știre care a făcut turul mapamondului în toamna trecută: o berărie din Oregon (Rogue Ales Brewery Company) va folosi drojdii provenite din barba berarului-șef (John Maier, foto) pentru a realiza o nouă specialitate de bere. „Nu veți bea o barbă, a declarat președintele Brett Joyce, ci doar o bere foarte bună care, întâmplător, conține drojdii care provin dintr-o barbă”. Un artificiu de marketing cam discutabil (ca să nu zic altfel) pentru o bere, New Crustacean, a cărei lansare a fost anunțată la începutul acestui an.

bere cu excremente de pisica

2 – Excremente de zibetă asiatică

Cred că ați ghicit deja, este vorba despre faimoasa (și teribil de scumpa) cafea obținută din boabele nedigerate complet și eliminate de zibeta asiatică (am mai amintit-o aici). Cu ea și-au parfumat norvegienii de la Mikkeller sortimentul Beer Geek Brunch Weasel, un Imperial Oatmeal Stout cu un „finiș bogat, de espresso”.

bere cu coaie

1 – Fudulii de taur

Mai întâi o precizare: chiar dacă apare din nou termenul „oyster”, nu mai e vorba despre stridii. „Rocky Mountain Oyster” este numele dat unui preparat foarte popular în Denver: fudulii de taur prăjite. Iar una din berăriile din oraș, Wynkoop Brewing Company, a decis să meargă mai departe. Cu ocazia ediției de anul trecut a Great American Beer Festival a produs un lot de 8 butoaie de Rocky Mountain Oyster Stout, la fabricarea căreia a folosit 11 kg de fudulii de taur, feliate și prăjite de sous chef Andrew Langlo. Iar Wynkoop și-a prezentat berea ca fiind „ușor vâscoasă, cu o culoare închisă și profundă. Are parfum de sirop de ciocolată, Kahlua și espresso”. Se pare că ideea a prins și e posibil ca această bere să fie produsă în mod constant. Only in America…

S-ar putea să vă intereseze și:

Bere fără mahmurealăInvenția secolului: o bere care te-mbată, dar nu-ți dă mahmureală! Bere SkolTop 10: cele mai vândute mărci de bere Care sunt cele șapte alimente cel mai des falsificate? Arome ciudate neobișnuite bereTop 10 arome ciudate de bere

  • bere, top

One thought on “Top 10: cele mai bizare ingrediente care apar în compoziția unor sortimente de bere”

  1. Niko-LG 27/02/2013 at 19:18

    Doamne, si-ai si gardu-nalt…

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved