Jan 11, 2011 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete tradiționale românești 10
Că tot râdeam recent de diminutive, iaca vine astăzi rândul celei mai răspândite (probabil!) rețete alintate din spațiul mioritic: tocănița. N-are o carne preferată (doar să fie puțin grăsuță) și cam orice legumă suplimentară poate să apară pe neașteptate și cu voioșie în cratiță (obținând noi atunci variantele cu cartofi, cu ciuperci, cu morcovi ori cu mai știu eu ce). Singura constantă în tocăniță o reprezinta sosul, cu multa ceapă și roșii, bașca alte câteva ingrediente (verdeață, în primul rand, dar nu numai) menite să-i confere individualitate națională, regională, județeană, locală și chiar familială. Că așa-i tocănița noastră, întotdeauna aceeași, dar niciodată exact la fel.
Lista de cumpărături zice așa:
cam 1 kg de carne (după cum ziceam mai sus cu ceva, nu multă!, grăsime și, de preferință, cu os),
de la 300 g ceapă în sus,
½ kg de roșii (sau echivalentul în varii produse conservate),
mărar,
pătrunjel,
sare,
ulei,
la care se adaugă (aici vin preferințele mele personale, nu-i musai să le treceți la obligatorii)
1 morcov,
1 ardei gras,
½ căpățână de usturoi,
1 ardei iute (în lipsa, piper),
1 pahar de vin alb sec,
cimbru.
Faceți mai întâi toaleta ingredientelor, tăindu-le apoi pe fiecare după cum le e felul: carnea bucăți civilizate, legumele mărunt, usturoiul feliuțe, iar verdeața cât de fin, cu precizarea că ar fi bine să scăpați roșiile de pielițe, iar ardeii (în primul rând cel iute!) de semințe și vinișoare.
Încingeți puțin ulei într-o tigaie și rumeniți puțin carnea pe toate părțile. Dacă vreți o mâncare mai ușoară, carnea poate fi fiartă (dar adăugați în oala încă 1 ceapă și 1 morcov), procedeu care prezintă avantajul că ne va oferi și o foarte buna supă pentru stins prăjeala.
Puneți ceapa, morcovul, ardeiul iute și usturoiul la călit într-o cratiță, în vreo doua linguri de ulei. Sărați, amestecați și, când începe să se înmoaie și ziceți că a prins gust, adăugați carnea, învârtiți de vreo doua ori cu lingura, turnați vinul (sau supa de care vorbeam mai sus), puneți capacul și lăsați să fiarbă până când se frăgezește carnea și e gata să cadă de pe os (dacă-l are!).
Adăugați ardeiul gras, cimbrul și, după vreo 5 minute, roșiile (acum puneți și piperul, dacă n-ați folosit ardei iute). Vedeți cât de gros e sosul (aici n-am ce să vă spun, e după gustul fiecăruia) și mai puneți ceva lichid dacă trebuie.
Încă 5-10 minute de clocote mici, până când totul e fiert perfect, iar sosul a ajuns la consistența dorită. În fine, nu vă mai rămâne decât să reglați de sare și de iute, să presărați verdeața tocată (și ceva usturoi suplimentar, dacă vă place), să puneți capacul și să stingeți focul.
Sau, dacă aveți ceva mai mult timp la dispoziție, puteți lăsa tocănița cu mai mult sos și, după ce ați presărat verdeața și ați mai amestecat o dată, să băgați cratița în cuptorul încins, la foc mijlociu, unde trebuie să mai stea vreo 20-30 de minute, să scadă și să se rumenească puțin. Va fi perfectă.
Variantele, după cum spuneam, sunt practic nenumărate și n-am să insist prea mult. Vă spun doar că, dacă vreți să adăugați și o legumă la tocănița noastră, vă trebuie cam ½ kg, cu precizarea că, probabil, veți avea nevoie de ceva mai mult sos (adică un supliment de roșii și vin/supă), mai ales dacă în cratiță se vor prezenta cartofi (care au bunul obicei să înghită lichid când fierb).
Ca garnitură, tradițională este, firește, mămăliga, dar versatila noastră tocăniță se simte foarte bine și lângă piure, cu murături prin preajmă.
Vinul? Păi depinde de felul cărnii. Parcă aș zice Crâmpoșie la pui, Băbească la porc și Fetească Neagră la vită (na, ca să fie numai soiuri autohtone!), dar e tare greu să dai sentințe ferme pentru atât de imprevizibila noastră tocăniță.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
M-ati lovit la sentiment. Si cu tocanita (care, indiferent de varianta, e buna sau foarte buna) dar cel mai grav cu pepenasii aia murati de langa.
Pacat ca targul Iesilor e cam departe, dar avem acolo prieteni buni, dati adresa, trimitem la furat 🙂
Faina descrierea, buna mancarea, mester carmaciul (stiu, mi-am amintit de tocanele cu ce se gasea pe vremuri, chiar si cu carne in suc propriu, care avea pile la casa de comenzi).
Multa sanatate!
Ghinion, pepenasii&castravetii sunt din piata, n-am avut timp toamna trecuta sa pun vreo muratura 🙁
Asta e terorism culinar! Deci, vesnic aud, aaaaa, nu tocanitza, dupa care produsul in speta dispare ca batut de tornada!
Incerc sa explic ca o tocanitza nu iese de doua ori la fel, aiurea, pot sa predic la pereti! Dar cand e vorba de confruntat cu dusmanul, dispare ca in basme, dusmanul, adica tocanitza! Daca ii mai pun si niste muraturi, c’est la vie…toujours..!
Asta e, toti o dispretuim (declarativ!), toti o iubim (in taina!)… Si seamana atat de bine cu noi…
Si spre care piata sa ne indreptam pentru pepeni murati? Mai gasim, si noi, astia care nu am avut timp sau butoi? La toamna ii indes in borcan …
Buna ziua din nou! Am fost absent de la a mai comenta retele de pe acest site dar acum am revenit si ce pot zice altceva decat aprecierea mea pentru acest fel de mancare cat si pentru celelalte pe care le-am incercat. Superbe deserturile noi si foarte delicioase!
@Andreea: daca spun Muzeul Patrunjelului, de pe ieseanul Bulevard al Independentei, ajuta? 🙂 (pentru cei care nu stiu, e o piata aparuta din fantezia lui Simirad, cam pustie de felul ei, care nu intra in niciun caz intr-un top 3, sa zicem, al pietelor iesene)
@Dorinel: multumesc frumos!
Miine o fac, adaug cartofi si mazare iar carnitza va fi de free range purcel…
buna!
nici nu stiu cum sa formulez ceea ce vreau sa spun. cel mai bine e sa fie simpla formularea mea: sunteti extraordinari!
toate retele voastre sunt bine concepute, frumos explicate, simple- fara intortocheli.
va multumesc!
<3
Cu tare multă plăcere 🙂