• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tocăniță de pui cu ciuperci

Nov 10, 2010 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete cu ciuperci, Rețete tradiționale românești 3


În principiu estivală, populara tocăniță de pui (cu ciuperci, în cazul de față) se bucură de un binemeritat succes pe plaiurile mioritice, profitând și de nenumăratele forme de conservare a roșiilor (în bulion, suc, mai subțire sau mai gros și chiar pastă). Ceea ce nu ne poate indica decât faptul că avem de-a face cu o mâncare teribil de gustoasă și relativ lesne de făcut, așa că ar fi păcat să ne gândim la ea doar când e sezonul tomatelor proaspete. Și cred că nu mai are rost să vă spun că se poate face, la fel de bine, și din porc sau vită, doar cu modificarea corespunzătoare a timpilor de fierbere și probabila sporire cantitativa a lichidului necesar.

Drept pentru care, trecând direct la treaba, notați:

cam 750 g carne (sau și mai mult, dacă-i cu os),
4 cepe mari,
1/2 căpățână de usturoi (sau după gust),
500 g roșii (sau echivalentul în varii tipuri de conservare),
1 ardei gras,
500 g ciuperci,
1 ardei iute (facultativ),
1 legătură de pătrunjel,
1 legătură de mărar,
1 linguriță de cimbru uscat (1 lingura, dacă-i proaspăt),
1 pahar de vin (sau supă),
ulei,
sare.

Pregătiți mai întâi marfa: spălați și curățați tot, tăiați carnea în bucatele potrivite, ciupercile în funcție de mărime (jumătăți, sferturi sau felii), ceapa peștișori, usturoiul și ardeiul iute feliuțe, ardeiul gras cubulețe, iar verdeața mărunt

Începeți cu ciupercile: căliți-le, separat și pe rand (sa fie pe un singur strat, ca altminteri ajung sa fiarbă în zeama lor și nu mai e sotare), în puțin ulei, eventual cu ceva usturoi suplimentar, musai cu putina sare. Când sunt gata, puneți-le deoparte, ca le vine și lor rândul.

Încingeți uleiul într-o cratiță potrivită, căliți întâi puțin ceapa cu usturoiul și cu facultativul ardei iute, adăugați și carnea, continuați călirea câteva minute, adăugați și ardeii, sărați, piperați, presărați cimbrul și stingeți cu vin (supă). Puneți capacul, lăsați sa fiarbă pana ce carnea mai ca-i gata (eventual completați cu puțin lichid, dacă simțiți ca-i nevoie).

Adăugați și roșiile curățate de pieliță și tocate mărunt, plus ciupercile, încă cinci minute de clocote fără capac, reglați de sare (eventual piper, dacă n-ați pus ardei iute), presărați verdeața și stingeți focul (deși, dacă ați mai avea timp sa mai țineți oala și-n cuptorul încins la foc potrivit, vreo 20 de minute, ar fi și mai bine).

Serviți cu mămăligă, piure de cartofi sau orice garnitură vă place și/sau credeți că s-ar potrivi.

Ceva secrete? Pai în primul rand aflați (în caz ca nu știați deja) că pentru tocăniță e mai bună carnea cu os decât cea fără. Dacă materia prima de bază e pui sau porc, e bine sa va aduceți aminte ca nu-i chiar bună carnea foarte grasă, și nu doar din motive legate de siluetă, colesterol etc., ci și pentru că grăsimea în exces ia mult din prospețimea unei mâncări ce trebuie sa rămână, totuși, una estivala.

Și firește că puteți înlocui ciupercile cam cu ce legumă vreți, de obicei cu o pregătire preliminară a acesteia, care poate fi sotare (cartofi, morcovi, țelină, vinete, dovlecei etc.) sau opărire (mazăre, fasole verde).

Vinul? Ei, nu-i foarte mofturoasă tocănița noastră, în principiu e suficient sa fie alb, ușor (dacă nu-i prea grasă) și sec. Iar dacă aveți senzația că mă gândesc acum la vreo Crâmpoșie ori Zghihară, probabil aveți dreptate. Dar, firește, dacă veți folosi carne de porc sau de vită, atunci schimbați culoarea, treceți pe roșu.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Tocaniță de puiTocăniță de pui (porc, vită etc.) Tocăniță cu ceapă verde Pui cu ciuperci și smântânăPui moldovenesc cu (ciuperci și) smântână Pui cu ciuperci si sos de rosiiPui cu ciuperci și sos de roșii

  • ceapa, ciuperci, porc, pui, pui cu ciuperci, rosii, vita

3 thoughts on “Tocăniță de pui cu ciuperci”

  1. Traian 10/11/2010 at 10:31

    Recomand Zghihara de Husi facuta la Vinicola Averesti! Aciditate sarita de 9!!! Prietenii stiu de ce…

    Reply ↓
  2. Costachel 10/11/2010 at 10:54

    Pai cu aciditatea asta, pot s-o recomand si (sau numai) la porc gras! Iar in alta ordine de idei, daca-i vine pofta vreunui cetitor s-o guste (nu mai zic de mine…), eu ce fac, il trimit direct la crama? 🙂
    Of, Doamne, musai trebuie sa ajung la Averesti, ca m-ati inebunit. De pofta 😀

    Reply ↓
  3. Traian 10/11/2010 at 11:01

    Promitem ca mergem cu prima ocazie!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved