• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tocăniță de cartofi

Apr 01, 2011 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de post, Rețete tradiționale românești 5


Tocanita de cartofi

Tocănița de cartofi (sau iahnia, sau mâncărica, e tot aia) reprezintă, iubiți comeseni, un tare bun exemplu despre modul în care arată multe dintre rețetele românești de post, obținute prin extragerea cărnii și lăsarea legumelor singure, seduse și abandonate. Fiindcă, dacă-i zi de dulce, poposesc de obicei lângă cartofii noștri cu sos de ceapă și roșii ba pasărea, ba vita, ba porcul (inclusiv sub formă de cârnați și alte celea). Însă trebuie să facem și o precizare: tocănița de cartofi e atât de bună încât se face de multe ori și în afara postului, mai ales în zona brașoveano-secuiască și cea nord-moldavă (Suceava&Botoșani, în primul rând, dar nu numai). După cum bine zicea și Radu Anton Roman, o tocăniță de cartofi „scoate glorios din vară curtea rămasă prematur fără slănină (c-a avut oameni la zidit gardul) și-i salvează găinile de moarte năpraznică”

Ce-avem nevoie?

1 kg de cartofi,
5 roșii (sau echivalentul în varii forme de conservare),
3 cepe mari,
1/2 căpățână de usturoi (sau după gust),
1 ardei gras (facultativ, dar e mai bine cu),
4-5 linguri de ulei,
cimbru, mărar, pătrunjel,
sare și piper.

Curățați mai întâi ceapa și usturoiul, tocați-le mărunt și trimiteți-le în uleiul încins să se înmoaie. Faceți toaleta cartofilor, tăiați-i bucăți potrivite și puneți-i peste ceapă, împreună cu ardeiul (făcut fâșii sau cubulețe) amestecați de câteva ori, lăsați-le să prindă nițel gust împreună și turnați apă clocotită cât aproape să acopere cartofii. Lăsați totul să fiarbă 15 minute, amestecând din când în când (sau scuturând cratița).

Dacă-i cazul, dați jos pielița roșiilor și tocați-le mărunt. Când cartofii sunt aproape gata, adăugați-le și pe ele în cratiță, împreună cu cimbru tocat și piper râșnit chiar atunci. Încă două-trei minute de clocote mici, reglați de sare, presărați mărar și pătrunjel (ambele curățate și tocate, firește!), puneți capacul, stingeți focul și cu asta basta. Serviți mâncarea caldă, răcorită sau de-a dreptul rece, că unii chiar o preferă așa.

Variante? Păi în postul mare aproape sigur o să intervină niște ceapă verde, plus usturoi așijderea (și că veni vorba de usturoi: dacă sunteți fani, puteți face o persillade, de ce să tocați pătrunjelul singur?). Puteți pune și ceva dafin, dacă vă place (mie nu prea!). Înspre Ardeal, mărarul dispare, dar vine tarhonul (eventual și ceva chimen pisat). Iar dacă nu-i post, unora, mai ales dinspre Suceava, le place să toarne și niște smântână deasupra, direct în farfurie.

Ce turnăm în pahare la o tocăniță de cartofi? Ei, Doamne iartă-mă, dacă nici cartofii nu-s foc de primitori, atunci cine să mai fie? Alb, ușor și sec trebuie să fie vinul nostru, alte criterii nu prea are de îndeplinit.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Cartofi țărănești Cartofi cu sos de rosii si usturoiCartofi la cuptor cu usturoi și sos de roșii Tocanita de cartofi cu ciuperciMâncare de cartofi cu ciuperci Cartofi noi cu ciuperci și usturoi

  • cartofi, ceapa, rosii

5 thoughts on “Tocăniță de cartofi”

  1. aphextwinz 01/04/2011 at 13:57

    Alb, usor si sec sa fie 🙂

    Ce voiam eu sa spun ca sa completez tabloul (desi e aproape finalizat), e ca am facut mancarica aproape la fel dar cu leurda. Si ce le mai place!

    Am avut cartofi albi, nu sapunari, asa ca am pus rosiile pe la jumatatea fierberii, ca sa ii tina intregi, in rest tot aia.

    Faina reteta, mester carmaciul (mi-a ramas pe creier comentariul ala si daca nu visai numai fostele cantari ale Romaniei si pe unde ne mai zbenguiam in ritmuri de versuri din astea cand eram mai mici, plus intampinarile la aeroport cu garoafa in mana strigand Ceausescu PCR, scuzati de off).

    Reply ↓
  2. costachel Post author01/04/2011 at 14:08

    Iaca, n-am incercat niciodata cu leurda. Numai sa gasesc data viitoare 🙂

    Iar in ce priveste soiul cartofilor, aici e o intreaga problema (de gust!) fiindca, de pilda, unora le place sosul mai gros (deci albi, sa se sfarame un pic si sa lege). Dar fiecare stie care-s gusturile de-acasa, așa că, din punctul meu de vedere, toti cartofii-s buni la reteta asta 🙂

    Reply ↓
  3. aphextwinz 01/04/2011 at 15:32

    Aici ii corect, merita incercati si cu leurda, a mancat pana si carnivorul familiei, mai exact a raschetat cratita.

    Altceva voiam sa zic si foarte offtopic: nu apar articolele unul sub altul, alea cu bautura sunt separate de cele de mancare? Ca am vazut abia pe un alt site treaba cu productia de struguri si aici cand intrai nu dadui de ea.

    Scuze de off, sanatate!

    Reply ↓
  4. costachel Post author01/04/2011 at 15:56

    Nu, stirile apar numai in dreapta sus si dupa aia sanatate, daca le vrei sa le vezi pe toate trebuie sa studiezi categoria „featured” (am vrut s-o rebotez „stiri”, n-am reusit, asa ca pana una alta ramane asa :-() Pe de alta parte e bine, ca stirile au viata lor (mai ales ca multe-s cam enervante), iar cele gustoase si voioase raman netulburate 🙂

    Reply ↓
  5. aphextwinz 02/04/2011 at 10:58

    Am inteles sa traiti. Nu e problema, numai ca iaca nu stiam.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved