Această tocăniță cu ceapă verde era odată o mâncărică românească clasică de primăvară (sau vară timpurie), numai că, datorită minunilor agriculturii moderne, se poate face, în zilele noastre, aproape în orice sezon, că doar ceapa verde lipsește destul de rar de pe tarabe. Așa că, indiferent de anotimp, dacă o vedeți prin piață, sfatul meu sincer este să începeți deja aprovizionarea pentru rețeta care urmează: o tocăniță cât se poate de bună și cu o prospețime absolut inegalabilă.
Aveți nevoie, pentru 4 persoane, de
1 kg carne (de pasăre, porc, vită etc.), 2-3 cepe uscate, 4-5 legături de ceapă verde, 1/2 căpățână de usturoi (sau 1 legătură, dacă aveți noroc și-l găsiți verde), 4 roșii (sau echivalentul în suc ori bulion), 1 ardei gras, vin alb, ulei, mărar, pătrunjel, sare și piper.
Grijiți carnea cum se cuvine și tăiați-o cubulețe. Tocați mărunt ceapa uscată, la fel și usturoiul (dacă-i din cel uscat) și puneți-le la călit în ulei. Când se-nmoaie puțin, adăugați carnea. Mai prăjiți vreo 5 minute, amestecând din când în când, stingeți cu un păhărel de vin alb sec, puneți capacul și lăsați la înnăbușit până e carnea aproape gata (dacă lichidul dispare înainte de termen, ceea ce, mai ales la vită, e foarte probabil, completați tot cu vin).
În timpul asta, curățați roșiile de pielițe și sâmburi, tocați-le mărunt, hăcuiți mărunțel și ardeiul (după ce l-ați spălat și curățat, firește!), așijderea ceapa verde (dimpreună cu usturoiul, dacă-i verde și el) și adăugați totul la carne, atunci când ziceți că a sosit momentul. În cazul în care zeama vi se pare insuficientă, mai adăugați nițel vin și lăsați totul să fiarbă vreo 10 minute.
Dacă aveți timp, când începe mâncarea să fiarbă din nou, băgați oala în cuptorul încins: o să aibă nevoie de vreo jumătate de oră, dar va fi mai bine (iar sfatul ăsta e valabil în cazul oricărei mâncări cu sos). Când e gata, reglați de sare și piper, presărați verdeața tocata mărunt, puneți capacul și începeți să mestecați mămăliga, că acuși vine lumea la masă, să se bucure de-o tocăniță cu ceapă verde.
Alte tertipuri? Păi dacă vă place mâncarea mai picantă, un ardei iute, curățat de semințe și vinișoare, tocat mărunt și pus la călit odată cu ceapa n-are ce să strice. Sau (toamna, mai ales) puteți pune vreo 4 ardei, însa copți, curățați și tăiați. După cum s-ar putea să vă placă niște cimbru, adăugat în oala odată cu roșiile
Vinul pentru a noastră tocăniță cu ceapă verde? Păi depinde de carnea folosita și de cât e ea de grasă. Eu aș opta pentru un Merlot la purcelul slab, o Zghihară de Huși la pasăre și un Cabernet la vită (sau la porcul gras).