• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tobia Graciano, Rioja DOC, 2007

Jan 06, 2011 costachel Băuturi, Vinuri 4


Pentru cei care nu stiu, Graciano este un soi de struguri rosii, originar din Rioja. N-are nici pe departe raspandirea lui Tempranillo (atinge doar 1% din productie), dar este foarte important pentru cupaje. Chiar daca este folosit in proportie mica, aduce cu el culoare, aciditate, aroma si sporeste sansele de maturizare (ca sa nu zic imbatranire) frumoasa a vinului.

Acestea fiind zise, nu-mi ramane decat sa deduc ca vinul asta reprezinta, chiar si pentru spanioli, o raritate. Chiar nu stiu cati podgoreni mai fac vinuri 100% Graciano si mi-e lene sa caut. Am spus cele de mai sus doar pentru a face o introducere informativa si ca sa semnalez celor care cauta unicitatea inaintea calitatii (treaba lor!) ca vinul despre care taman am inceput sa povestim ii intereseaza, la o adica, si pe ei.

Altminteri, vinul asta mi-a adus cumva aminte de fratiorul alb si baricat despre care v-am povestit recent. Fiindca in pahar gasim tot un vin rustic (caracteristica subliniata oarecum si de faptul ca nu e filtrat), dar de o mare eleganta. Care incepe inca de la culoare, un rosu intens, cu note violacee. Un nas frumos si complex, din care se detaseaza niste note mentolate, urmate de fructe rosii, un strop de piper si parca nitica vanilie (normal, a fost tinut 10 luni in baricuri noi de stejar, vai!, unguresc). Gustul vine perfect in prelungire, cu aceleasi fructe rosii, tanini exact cat sa nu supere si, peste toate, o mare senzatie de prospetime. E cat se poate de rotund vinul asta dar, atentie!, nu e neted ca o bila de biliard, ci are o groaza de mici asperitati, tare placute, care se completeaza reciproc de minune (nu stiu daca v-a placut imaginea, dar alta n-am la indemana). Cat despre final, e lung cat o zi de post (ei, hai, cu dezlegare la peste!) si te indeamna sa-ti mai torni repede al doilea pahar.

Ce mi-a placut cel mai mult la vinul asta e ca stie sa vorbeasca cu toata lumea. Are si „duca-s-ar pe gat”, are si complexitati interesante pentru cunoscatori si, mai ales, demonstreaza ca nu-ti trebuie cine stie ce mari soiuri pentru a face vinuri memorabile (91 de puncte Parker, in caz ca va intereseaza, plus situarea intre primele 50 de vinuri din Rioja).

Cu ce-l potrivim? Pai, si datorita prospetimii, mai intai cred c-ar veni fripturile la gratar (muschiul de vita, in primul rand). Apoi va face casa foarte buna cu preparatiile simple, cu timpi mici de pregatire si care si-au pastrat aromele distincte, gen friptura cu sos forestier. Sau l-as vedea langa o rata cu mere, ca doar tot carne rosie se chema ca are si dumneaei. La un pahar cu prietenii, se va intelege foarte bine cu afumaturile, gen jamon (fireste!), prosciutto crudo etc. Cat despre vanat, as zice sa fie din cel cu pene, nu cu par. Si banui ca va insoti perfect si tocaturile noastre din carne amestecata, inclusiv (sau mai ales) niste sarmale in foi de varza dulce.

S-ar putea să vă intereseze și:

Tobia Blanco, Fermentado en Barrica, Rioja DOC, 2009 Vinurile Tobia Orchid Boulevard Merlot 2007 Wine Princess, Rosé Cuvée, sec, 2007

  • degustari, Graciano, Rioja, Tobia, vin

4 thoughts on “Tobia Graciano, Rioja DOC, 2007”

  1. George Mitea 06/01/2011 at 11:17

    Parca ne-a onorat Razvan Avram dupa SERVE, cu licoarea asta. Daca mai tin eu bine minte:). Un vin foarte bun, intr-adevar.

    Reply ↓
  2. Costachel 06/01/2011 at 15:36

    Banui ca tii bine minte, fiindca nu-i chiar usor de uitat nea Graciano asta 😀

    Reply ↓
  3. Cazan cu Vin 10/01/2011 at 17:30

    Dar unde ai gasit vinul asta si cam la ce pret? Din cate stiu eu, Tobia e adus de Imporito, dar sincer nu prea i-am mai vazut activi in ultima perioada.

    Reply ↓
  4. Costachel 11/01/2011 at 08:42

    Nu e adus de Imporito, ci de Directa, iar amanunte mai multe primesti daca scrii la goodpoint@directa.ro. Cat despre pret, albul baricat e cam 40 de lei, Graciano vreo 80, dar exista o promotie (inca valabila) prin care le poti lua pe amandoua la 89 de lei (si aici, cu oarecare aproximatie)

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved