• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tobia Blanco, Fermentado en Barrica, Rioja DOC, 2009

Dec 26, 2010 costachel Băuturi, Vinuri 0


De la inceput vreau sa va spun ca, mai intai, la vinul asta m-a nedumerit eticheta. Si nu neaparat pentru ca nu prea stiu carui animal apartin ochii galbeni din peisaj, ci fiindca nu-mi dadeam seama ce cauta dumnealor prin preajma paharelor noastre. Mister.

Dupa ce-am gustat vinul, m-am lamurit (desi nu chiar de tot). Mister, cam asta e cuvantul care defineste cupajul asta alb de la Tobia, maturat in baricuri noi de stejar frantuzesc (productie limitata la 22 de butoaie). Pai de pilda pe eticheta originala scrie ca e 80% Viura, 20% Malvasia, iar pe traducerea romaneasca 50% Malvasia, 35% Viura si 15% altele. Nu c-ar conta foarte tare, dar orisicatusi…

Lasand gluma la o parte, retineti ca mirosul este fin si delicat, cu ceva flori, un strop de citrice, parca si ceva note minerale, dar e dominat cam mult de lemn dupa gustul meu (aveam la un moment dat senzatia, placuta, nu zic nu, ca am ajuns intr-o poienita proaspat defrisata, intr-o dimineata cu multa roua). Gustul, proaspat, rotund si un pic untos, aduce in plus ceva mere verzi, putin grepfrut, basca unda obligatorie de vanilie. Iar finalul, tare placut, e lung de nu se mai poate.

Numai ca descrierea asta (fara pic de mister) nu prea zice mare lucru. Asa ca recunosc, nu pot povesti vinul asta decat rugandu-va sa va inchipuiti o fata de la tara (de la ei, adicatelea campesina, nu tarancuta!), plina de prospetime, exuberanta, frageda si crocanta (scuze pentru ultimele doua epitete, la vin ma gandeam, da?). Apoi sulemeniti-o si imbracati-o in straie de mare doamna, cat sa para distinsa, eleganta, sobra, dar cam distanta si (de ce n-as spune-o?) lejer snoaba. Care dintre cele doua o fi? Mister!

Mai clar? Un vin cat se poate de reusit (chiar memorabil, si nu doar prin dilemele de interpretare) dar pe care nu prea stii de unde sa-l apuci si in care sertaras al memoriei sa-l bagi. Ca nu mai e un vin usor si sprintar, de baut vara cu cana, dar nici nu e vreun super-rafinat pursange. Un singur lucru e clar: vinul e bun si tare bine ar face producatorii romani, si in general toti carcotasii care se plang de soiurile noastre albe prefiloxerice, mici si jucause (de-alde Francusa, Zghihara, Cramposie, Iordana, Creata, Galbena etc.), sa bea un pahar din el. Macar ca sa vada ca e mult mai rentabil ca, in loc sa te plangi ca n-ai, sa pui mana sa obtii maximum din ce ai.

Cu ce-l potrivim pe masa? Eu am avut norocul sa destup sticla la un sparanghel cu sos maltez, cu care s-a potrivit minunat. Altminteri, vad cupajul asta langa paella (stiu, banal, scuze!), sau insotind preparate cat de zglobii din carne de pasare, pe care campesina sa le sustina, iar doamna sobra sa le tempereze.

Update: Razvan Avram mi-a povestit că prima oara i-a fost servit cu jamon, reamintindu-mi indirect (cu sau fara intentie) ca vinurile baricate (inclusiv albe) se impaca foarte bine cu afumaturile. Asa ca, iaca, am reparat omisiunea!

S-ar putea să vă intereseze și:

Tobia Graciano, Rioja DOC, 2007 Vinurile Tobia Rioja, Drăgășani, Adamclisi, plus trei vinuri fără alcool Domeniile Samburesti, Cabernet Sauvignon, 2009, DOC-CMD, sec

  • degustari, Malvasia, Rioja, Tobia, vin, Viura

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved