• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tilsit (tilsiter)

Feb 29, 2012 costachel Dicționar de brânzeturi, Dicționare 6


Tilsit Tilsiter

Tilsit (sau tilsiter) este o brânză produsă atât în Elveția, cât și în Germania, apărută spre sfârșitul secolului al XIX-lea în orașul Tilsit (astăzi Sovetsk) din Prusia Orientală. Este o brânză produsă din lapte pasteurizat de vacă, cu un conținut în grăsimi ce variază între 30 și 60%, cu pasta de culoare galbenă, semidură, cu găuri și crăpături neregulate.

Controverse istorice despre Tilsit

Dacă asupra orașului natal al tilsiterului nu există niciun dubiu (de altfel, clădiri ce au aparținut vechii fabrici de brânză din Tilsit există și astăzi), identitatea inventatorilor constituie încă un subiect de discuții.

Una dintre variante susține că primii fabricanți ar fi fost membrii familiei Westphal, originară din valea Emmenthal, care ajunseseră să se stabilească la Tilsit pe la mijlocul secolului al XIX-lea. Ei au încercat să refacă acolo brânza lor de acasă dar, datorită faptului că mucegaiurile, drojdiile, bacteriile și, deloc în ultimul rând, umiditatea și climatul erau diferite, a rezultat o brânză nouă, pe care au botezat-o cu numele orașului în care se stabiliseră.

O altă variantă spune însă că inventatorii ar fi fost niște imigranți ruși care, încercând să copie rețeta de Gouda, au realizat această nouă varietate de brânză.

În fine, tot la capitolul istorie, cel care a introdus tilsiterul în Elveția a fost Hans Wergmüller, din Bisseg (cantonul Thurgau) care, după războiul franco-prusac din 1870, s-a stabilit pentru o perioadă la Tilsit. Întors acasă, în 1893, a început o producție de tilsiter, modificând însă puțin rețeta originală.

Fabricația

Dacă în Germania putem considera că această brânză se fabrică încă din momentul (incert) al apariției sale, în Elveția ea se produce, după cum am văzut, din 1893, utilizând rețeta re-importată. Nu este protejată de vreun DOC, așa că variantele sunt numeroase, unele utilizând lapte nepasteurizat, chiar cu adaos de smântână, și există inclusiv versiuni aromatizate cu boabe de piper sau de chimion.

Tilsiterul este produs de obicei în forme paralelipipedice, bucățile au aproximativ 4 kilograme, iar perioada de maturare durează de obicei 2 luni.

Și, dacă în Germania este produs practic în toate regiunile, în Elveția fabricarea acestei brânze se face doar în cantoanele Thurgau, Saint-Gall și Zürich.

La masă

Savoarea tilsiterului variază, în funcție de varianta de fabricare, de la delicată până la puternică. Este considerată o brânză „comună”, așa că este folosită de cele mai multe ori în sandviciuri, la micul dejun, în salate, dar și în sosuri, peste cartofi sau (asta e!) burgeri.

Băutura care o însoțește cel mai des este berea, dar se potrivește foarte bine și cu un Riesling, ba chiar, în funcție de versiune și de modul de utilizare, se poate turna în pahar un vin roșu.

Foto: Wikipedia

S-ar putea să vă intereseze și:

Șvaițer (Emmental) Sbrinz Salată de brânzeturi cu nuciSalată de brânzeturi cu nuci și migdale Pecorino

  • branza, Elvetia, Germania, tilsiter

6 thoughts on “Tilsit (tilsiter)”

  1. The Wandering Oltean 04/03/2012 at 00:24

    Am o bucata din brinza asta in frigider si sint de acord ca merge bine de tot cu bere, de preferinta belgiana 🙂

    Reply ↓
  2. Alina 19/04/2012 at 15:46

    Se produce si la noi in zona Covasna alaturi de Tekeroi si Trapist. Cele trei branze cu T 🙂
    Cea mai aromata din cele trei mi se pare Tekeroiul (e si cea mai “invechita” din cate am inteles).

    Reply ↓
  3. costachel Post author20/04/2012 at 11:38

    La Tekeroi, recunosc, m-ai pierdut 🙂 E cumva totuna cu brânza de Techereu?

    Reply ↓
    1. Alina 20/04/2012 at 12:14

      Din pacate nu imi e familiara branza de Techereu. Tekeroi-ul este un sortiment de branza care il produc secuii pe la noi (sau cine a reusit sa fure reteta de la ei :))
      Am gasit niste linkuri care o descriu http://www.karpatenmilk.ro/ro/produse/4-branza-maturata-tekeroi si http://www.karpatenmilk.ro/ro/produse/4-branza-maturata-tekeroi
      Eu gasesc la noi in Brasov la o alimentara mica ce se aprovizioneaza de la un producator din Covasna. Recunosc ca foloseam uneori tekeroiul sa inlocuiesc parmezanul. Nu e acelasi lucru – clar – dar tare buna e si asa 🙂

      Reply ↓
      1. say_cheese 29/01/2014 at 10:20

        Servus Alina,

        Crezi ca ai putea sa ne divulgi si noua coordonatele alimentarii din Brasov de unde cumperi Tekeroi din ala superbun de Karpatenmilk? Nu de alta, da’ murim de pofta dupa ce am trecut ca termitele prin 2 kg de mostre si vestea ca ar putea exista un punct local de reaprovizionare a creat deja agitatie printre “branzofilii” din casa :))

        Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved