• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tartine cu spumă de țelină și costiță afumată

Oct 26, 2010 costachel Rețete, Rețete de aperitive 6


Un aperitiv tare simpatic, tartinele astea, și bag mâna-n foc că vor face furori pe orice masă, fie ea una normală sau, dimpotrivă, cu fițe-n draci (dar atunci vor fi cu „mousse de celeri”, firește!). Și ca să le mai laud doar puțin, pe lângă faptul ca-s tare bune, notați că nu se fac prea greu, sunt ieftine și nici nu depind de sezon.

1 rădăcină potrivită de țelină,
100 g costiță afumată,
3-4 linguri de smântână,
zeamă de lămâie,
pătrunjel,
sare,
piper,
pâine (evident!).

Începeți prin a curăța și spăla țelina. Tăiați-o cubulețe, frecați-o cu zeama de lămâie (să nu se înnegrească) și fierbeți-o, fie în apă sărată, fie (mai bine) în aburi.

Ca să nu vă plictisiți, tăiați costița fâșiuțe subțiri și rumeniți-o într-o tigaie antiaderentă (fără altă grăsime).

Când s-a înmuiat țelina (cam 10 minute, dar depinde de dimensiunea cubulețelor, așa că gustați!) scurgeți-o bine, lăsați-o să se răcorească puțin, puneți-o în mixer împreună cu smântâna, sărați, piperați și transformați totul în pastă.

Prăjiți 4 felii de pâine (preferabil neagră, aș zice eu), tartinați-le cu piureul, așezați deasupra bucățelele de costiță crocante, presărați ceva pătrunjel și serviți.

Variante? Păi mai întâi firește că puteți înlocui țelina cu alte legume (mazărea și conopida mi-au venit primele în minte, dar sigur nu se oprește lista aici). În loc de costiță sigur o sa meargă alte afumături, iar o idee pe care n-am putut s-o aplic (n-aveam) ar fi sa râșniți deasupra și ceva piper roz, sau poate chiar din cel amestecat, în patru culori.

Vinul? Păi sigur, costița mă împinge spre un roșu, dar țelina mă trage îndărăt, așa că nu văd alta soluție ca să le-mpac decât să vă recomand un rozé sec. Dar dacă tartinele astea vor fi doar un fel dintre multele aperitive de pe o masa festivă, o să meargă cu vinul alb pe care l-ați ales pentru debut, n-o sa facă mofturi prea mari

S-ar putea să vă intereseze și:

Sparanghel cu costita afumataSparanghel cu costiță afumată Frigărui de pește cu costiță afumată și dovlecei Ficăței soté cu costiță afumată și sos de vin Salată de țelină cu muștar

  • aperitiv, costita, smantana, tartine, telina

6 thoughts on “Tartine cu spumă de țelină și costiță afumată”

  1. Raluca 26/10/2010 at 12:57

    Ar merge în loc de costiţa “magret de canard” afumat? Fix aseara l-am pus aşa simplu, pe pâine, fiindca nu am avut nicio idee mai bună 🙁
    A fost divin şi aşa, nu-i problemă:)

    Reply ↓
    1. Costachel 26/10/2010 at 13:08

      Cum sa nu mearga? Da’ atunci sigur spuma de telina o sa fie “mousse de celeri” 😀

      Reply ↓
  2. Flori 26/10/2010 at 20:30

    Domnule Costachel( e alint ?! ca am un prieten, maaaaaaaaaaaare “noceur” caruia ii spun Costache…:) ), aveti, in ceea ce priveste povestitul retetelor, o tactica SUBVERSIVA.. :))) As tot sta sa va citesc/admir si bineinteles sa degust tot ce postati ! Am mai si incercat retetele… dar m-am gandit ca merita sa va scriu cateva cuvinte, ca nu strica nimanui ceva admiratie :)) SUUUUUPER post, SUUUUUUPER talent (“Talent: a face cu usurinta ceea ce este greu altuia” Amiel)INCANTATOARE persoana … 🙂

    Reply ↓
  3. Andreea 26/10/2010 at 20:32

    Ce idee faina!! Acum imi ploua-n gura 🙂

    Reply ↓
  4. Sophie 28/10/2010 at 14:57

    Bag mana-n foc ca Raluca a pus intrebarea stiind deja raspunsul. Dar si eu as da sfoara-n tara dac-as avea magret de canard in frigider.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved