• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tartină napolitană

Oct 21, 2012 costachel Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete cu pește, Rețete de aperitive, Rețete de pizza 4


Tartină napolitană

Ei, evident că denumirea de tartină napolitană e cumva ciudată, dar chiar n-am găsit alta mai bună. Și, în fond, cam despre asta este vorba: o tartină caldă, la cuptor, garnisită în modul specific al unei pizze napolitane. În rest, că o să tăiați pâinea în lung (e mai spectaculos, firește), că o s-o tăiați felii (și veți obține un fel de mini-pizze), e numai și numai alegerea dumneavoastră.

1 pâine (gen franzelă, să zicem),
1 conservă de fileuri de hamsii (anchois) în ulei,
circa 20 de măsline,
150 g mozzarella,
250 ml sos de roșii,
busuioc proaspăt,
ulei de măsline,
piper,

plus, facultativ,

200 g ciuperci,
1 cățel de usturoi,
cam 20 g unt,
sare.

Dacă folosiți ciuperci, spălați-le repede, curățați-le și tăiați-le lamele. Încălziți untul într-o tigaie, sărați-l ușor, turnați și puțin ulei. Căliți ciupercile, împreună cu usturoiul tocat, cam 6-7 minute. Sărați, piperați.

Pregătiți sosul de roșii, fie prin deschiderea vreunui borcan achiziționat din comerț, fie preparându-l în casă (opțiunea mea se îndreaptă în cazul de față spre cel cu usturoi).

Terminați preparațiile preliminare prin scurgerea hamsiilor și felierea mozzarellei (dacă vreți să scoateți și sâmburii măslinelor…)

Încingeți grill-ul cuptorului. Tăiați pâinea pe lung (sau, după cum spuneam mai sus, feliați-o). Ungeți-o cu ulei de măsline, întindeți un strat subțire de sos și repartizați uniform ciupercile, măslinele, hamsiile și feliile de mozzarella. Piperați fără zgârcenie și băgați această tartină napolitană la cuptor, unde trebuie să stea vreo 4-5 minute (până se topește brânza și prinde doar un pic de culoare).

Scoateți tartina/tartinele din cuptor, presărați-o cu frunzulițe de busuioc (dacă-s prea mari, rupeți-le) și serviți imediat.

Variante? Păi cam ca la orice pizza, mai mult sau mai puțin nenumărate. Puteți înlocui ciupercile cu vreo carne, sau poate cu ardei grași sau… și așa mai departe.

Ce bem la această delicioasă tartină napolitană? Păi firește că va depinde foarte mult de variante, însă pentru cea de mai sus parcă aș zice un Riesling sau (omagiu hamsiilor!) un Aligote.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Salată napolitană de paste Pizza napolitană, în Patrimoniul cultural al UNESCO? Omleta la cuptorOmletă la cuptor cu de toate Ciuperci umplute în stil italian

  • ciuperci, cuptor, hamsii, masline, mozzarella, pizza, tartine

4 thoughts on “Tartină napolitană”

  1. aphextwinz 21/10/2012 at 18:50

    Eu i-am zis (nu era al fel, ca idee) pseudopizza si mi-am luat bascheti in cap 😀 Asta cu tartina e buna si mi-ati dat o idee de scris ceva despre tartine si canapele. Si foame.

    Reply ↓
    1. costachel Post author21/10/2012 at 19:29

      Da, probabil era mai aproape de adevăr dacă-i ziceam canapea napolitană și nu tartină. Da’ de-acuma… 🙂

      Reply ↓
  2. Stefan 01/11/2012 at 09:39

    Nu e mai corect spus “Tartina” napoletana?? Napolitana, totusi inseamna altceva, nu?

    Reply ↓
    1. costachel Post author01/11/2012 at 09:52

      Nu. În limba română, locuitorii orașului Napoli se cheamă napolitani, vorbesc între ei napolitană și așa mai departe. Deci și tartina rămâne napolitană, la fel ca și prăjiturica respectivă 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved