• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tarte cu pere condimentate

Jun 16, 2011 costachel Rețete, Rețete de dulciuri, Rețete lacto-vegetariene 2


Tarte cu pere condimentate

Mai întâi și mai întâi o precizare: firește că puteți să faceți doar o unică (și mare) tartă cu pere, că n-are cine să vă oprească, doar că mi s-a părut mie mai interesantă varianta porțiilor mici, individuale. Pe de altă parte, atâta vreme cât la baza desertului ăstuia minunat e aluatul franțuzesc, iar nu cel fraged, desigur că denumirea de tartă e nițeluș improprie. Numai că, firește, n-are rost să ne împiedicăm în detalii, mai bine să trecem la treabă, ca să vedem mai bine despre ce-i vorba în narațiune.

Așadar:

1 pachet de aluat franțuzesc,
5 pere,
50 g unt,
1 lingură de miere,
1 linguriță de scorțișoară (pudră),
2 cuișoare, zdrobite,
1 plic de zahăr vanilat,
1 vârf de linguriță de nucșoară,
1 vârf de cuțit de ghimbir (pudră).

Încălziți mai întâi cuptorul la 180ºC. Curățați perele și tăiați-le felii subțiri (o răzătoare în V e absolut perfectă în acest moment). Căptușiți cu aluat 6 forme mici de tarte și înțepați pe fund cu furculița din loc în loc.

Topiți untul într-o tigaie antiadezivă, adăugați condimentele și mierea. Când amestecul se caramelizează ușor și începe să-și schimbe culoarea, adăugați feliile de pere și amestecați cu multă grijă, ca să se îmbibe cu caramelul fără să se zdrobească.

Umpleți, în fine, tartele cu amestecul ăsta și băgați formele la cuptor, unde trebuie să stea cam 30 de minute.

Despre variante nu știu dacă are rost să vorbim, pentru că e clar că, de pildă, în loc de pere ar putea fi și mere sau gutui, iar în simfonia de condimente e loc suficient de joacă.

Vinul perfect pentru aceste tarte cu pere? Apoi numai la un Gewürztraminer (traminer condimentat, adică) mă poate duce gândul. Nu neapărat la vreun alsacian, precum cele despre care vă povesteam nu demult, dar cam pe-aici. Altminteri, cam orice vin șugubăț și demidulce își poate găsi locul prin pahare.

S-ar putea să vă intereseze și:

Tartă Tatin cu pere Pere cu vin roșu și piper Pere umplute cu cremă de bânzăPere umplute cu cremă de brânză Pere cu ciocolată piperată

  • aluat frantuzesc, caramel, miere, pere, tarta, unt

2 thoughts on “Tarte cu pere condimentate”

  1. aphextwinz 16/06/2011 at 12:16

    Mi-ati montat in minte combinatia de arome numai din poze si descriere, e gewurz cu tarta cu pere, mama ei de jucarie, ca mie nu imi plac dulciurile. Foarte faina combinatia vin/desert, faina ideea, poate cumpar ceva de-a gata si un gewurt daca s-o mai gasi. De Jidvei.

    Reply ↓
  2. costachel Post author17/06/2011 at 08:11

    Corect, tarta e mai mult pretext 😀

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved