Vinete, dovlecei, ardei grași, ce mai, un festival al legumelor de vară are loc în tarta asta excelentă, un fel de verișoară legumicolă a mult mai celebrei quiche lorraine. Se face simplu, e foarte gustoasă, e de vară, ce mai, numai argumente în favoarea studierii ei mai îndeaproape.
Mai întâi, firește că avem nevoie de aluat de tartă (fraged), așa că notați:
250 g făină, 125 g unt, puțină apă rece (ca gheața!), sare.
Tăiați untul cubulețe mici, cerneți făina pe masa de lucru, amestecați-o cu untul, frământați repede cu vârful degetelor, adăugați apă câtă trebuie (câteva linguri) pentru a obține un aluat neted, faceți o minge, lăsați-o în frigider măcar jumătate de oră. A, și dacă preferați, ca și mine, să faceți aluatul cu robotul, v-am povestit aici cum.
După care vine rândul umpluturii:
1 vânătă, 2 dovlecei mici (sau 1 mare, dar probabil va trebui să-l curățați de semințe), 1 ardei gras roșu, 50 g măsline negre, 1 ceapă mică (mai bună ar fi 1 hașmă), măghiran, cimbru, 2 ouă, 100 ml smântână, 4 linguri de parmezan ras, 4 linguri de ulei (extravirgin) de măsline, sare, piper.
Curățați și spălați vânăta, ardeiul și dovleceii, tăiați-le cubulețe. Scoateți sâmburii măslinelor, jumătate tăiați-le feliuțe, pe lung, iar restul lăsați-le întregi. Spălați, curățați și tocați verdețurile, dacă le-ați găsit proaspete, dacă nu, firește, nu.
Curățați, în fine, ceapa, tocați-o și căliți-o în ulei, la foc moale. Adăugați cubulețele de vinete și ardei. Continuați călirea, timp de vreo 10 minute, amestecând din când în când. Puneți dovleceii și măslinele tăiate, sărați, piperați și căliți în continuare, alte 10 minute, neuitând să amestecați.
Întindeți aluatul foaie, puneți-l într-o formă de tartă (cam 26 cm diametru, la cât aluat e), tapetată cu hârtie pergament (foaie de copt sau cum Dumnezeu îi mai spune pe etichetă), înțepați-l ușor pe fund, cu o furculiță, puneți deasupra altă foaie de pergament, deasupra niște boabe de fasole cu care nu aveți ce face și (pre)coaceți tarta 15 minute, în cuptorul încins la 180ºC. Scoateți, eliminați fasolea și foaia de deasupra, lăsați-o în pace, că acuși îi vine rândul din nou (între noi fie vorba, etapa asta o puteți face din ajun).
Bateți strașnic ouăle cu smântâna și parmezanul, adăugați legumele și verdețurile, omogenizați, vărsați compoziția peste tartă, decorați cu măslinele întregi rămase și băgați totul în cuptor, tot la 180ºC, unde trebuie să mai stea 25-30 de minute.
Scoateți, puneți tarta pe o grilă, să se răcorească un pic, și serviți-o caldă, sau chiar călduță.
Cât despre vin, Sauvignon Blanc aș cam pofti eu la rețeta asta, dar cam orice alb sec și nu prea acid o să se înțeleagă suficient de bine cu tarta noastră cu legume.