• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tartă de mazăre

Mar 26, 2013 costachel Rețete, Rețete cu legume, Rețete de aperitive, Rețete de tarte sărate, Rețete ovo-lacto-vegetariene 0


Tartă de mazăre

Nu, nu prea e de post această excelentă tartă de mazăre și nici nu prea ar avea cum să fie. Pentru că, pe lângă ouăle obligatorii pentru acest gen de preparație, mai intervine în narațiune și nițel iaurt. Plus că și supa în care se fierbe mazărea ar fi optim să fie de carne (oase, pasăre etc.). Dar asta contează, zic eu, mai puțin, fiindcă până la urmă scopul acestor pagini e acela de a da idei bune și gustoase, nu de a sprijini diete, fie ele de natură religioasă ori nu. Drept pentru care, acestea fiind zise, notați:

500 g mazăre boabe,
1 ceapă (să zicem roșie, mai mult de dragul culorii),
2 ouă,
1 pahar (poate și mai bine) de supă,
100 g iaurt,
3 linguri de pesmet,
10 frunze de busuioc,
unt,
sare.

Tocați mărunt ceapa și trimiteți-o într-o crăticioară, să fiarbă împreună cu supa (care supă firește că poate fi și de legume). Adăugați mazărea și fierbeți totul, la foc mic, aproximativ 25 de minute (dacă mazărea e congelată, vedeți timpii indicați pe pachet). Dacă lichidul scade prea mult, mai adăugați puțină supă.

Stingeți focul, scurgeți (dacă mai aveți ce) și lăsați mazărea și ceapa să se răcorească.

Adăugați, amestecând, iaurtul, 2 linguri de pesmet, busuiocul tocat și gălbenușurile (unul câte unul). Dacă vi se pare că-i cazul, puteți adăuga un pic de pesmet în plus.

Bateți albușurile spumă tare și omogenizați-le cu compoziția de mazăre.

Ungeți cu unt o formă rotundă (cu pereții mai înalți), tapetați-o cu pesmetul rămas. Turnați compoziția, nivelați-o și băgați tava în cuptorul încins dinainte la 170ºC. Când a prins o culoare frumoasă (cam 45 de minute) e gata. Se servește caldă, cu un pahar de vin alb sec (să zicem Sauvignon Blanc?) alături

Ca variante, m-aș gândi probabil mai întâi la vechii prieteni ai mazării (adică 1-2 morcovi tăiați cubulețe și puși la fiert odată cu mazărea). Sau poate aș vrea s-o fac mai consistentă pe dumneaei, tarta de mazăre, și i-aș strecura în compoziția și niște jambon. Sau poate, mai ales dac-aș fi american, m-aș gândi la niște brânză (eventual aș amesteca niște pesmet cu parmezan ras și-aș presăra deasupra, împreună cu niște bucățele de unt). Dar, cum n-am încercat niciuna din aceste versiuni, nu-mi asum nicio răspundere!

Și tot la capitolul variante ar intra, firește, și schimbarea vasului de copt. Fiindcă ați putea, de pildă, să turnați compoziția într-o tavă dreptunghiulară și să tăiați la sfârșit coptura în cubulețe, pe care să le serviți comesenilor la scobitoare. Sau poate veți vrea să folosiți o formă de chec. Repet, n-am încercat, așa că nu pot fi sigur decât de un lucru: chiar dacă va fi vorba de preparație foarte asemănătoare, vă va fi cam greu să-i spuneți tot tartă de mazăre.

S-ar putea să vă intereseze și:

Mazare cu carneMâncare de mazăre cu carne Mancare de mazareMâncare de mazăre Chec de curcan cu mazăre, șuncă și gorgonzola Pui cu mazăre și costiță

  • cuptor, iaurt, mazare, oua, tarta

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved