• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tartă cu praz

Apr 27, 2011 costachel Mâncăruri cu praz, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de tarte sărate, Rețete ovo-lacto-vegetariene 4


Nu, la vale nu urmează versiunea de tartă cu praz a lui Păstorel (dar dacă n-o știți și vă interesează, v-o comunic imediat!). Cea de față urmează un original franțuzesc, și nu e de mirare, în concluzie, că seamănă un pic cu Quiche lorraine. Însă prazul, care e totuși primadona din umplutura de mai la vale, o face să fie ceva mai mult decât o biată variantă. Dar mai bine să vedem despre ce-i vorba, nu?

Pentru aluat avem nevoie de

250 g făină,
125 g unt (rece!),
1 gălbenuș,
câteva linguri de apă (tot rece!).

Frământați repede, la început cu vârful degetelor, făina cu untul, adăugați gălbenușul și frământați-o până când se omogenizează, adăugând, dacă-i nevoie, câte o lingură de apă. Și, cum presupun că știți că tipul ăsta de aluat nu trebuie lucrat în exces, vă mai spun doar că, după ce l-ați transformați în minge și l-ați ținut jumătate de oră la frigider, nu mai trebuie decât să întindeți o foaie rotundă, să tapetați cu ea o formă, să o înțepați din loc în loc cu o furculiță și s-o băgați la loc în frigider, să stea acolo până-i vine din nou rândul.

Bun, umplutura acuma.

6 fire de praz,
50 g piept afumat (sau poate costiță ori vreo altă afumătură),
60 g unt,
300 g smântână,
2 gălbenușuri,
1 ou întreg,
100 g cașcaval ras,
ulei, curry,
sare,
piper.

Eliminați mai întâi partea verde a prazului, tăiați ce vă rămâne bucățele. Încingeți untul într-o tigaie, puneți prazul, sărați, căliți puțin (până începe să-și lase zeama), micșorați focul, acoperiți și lăsați-l la înnăbușit vreun sfert de oră.

Separat, căliți afumătura, la foc viu, în puțin ulei, cam 5 minute. Scurgeți-o bine și trimiteți-o pe șervețele.

Bateți bine smântâna cu oul și gălbenușurile, sărați, piperați (mai din belșug, aș zice).

În fine, repartizați uniform prazul și costița peste aluat, turnați deasupra compoziția lactato-ouată, acoperiți cu niște folie de aluminiu și băgați tava în cuptorul deja încălzit (200ºC).

După vreo jumătate de oră scoateți, eliminați folia, presărați cu curry plus cașcaval ras și înapoi la cuptor, să se topească brânza și să se rumenească un pic (puteți pentru faza a doua să bagați tava direct sub grill).

Pe masă ar fi bine să ajungă, dacă nu fierbinte, măcar caldă, iar în pahare eu mi-aș turna un Riesling, dar e mai mult chestie de poftă momentană. Cam orice alb sec și nearomat, ba chiar și un roze ori chiar roșu ușurel o să se împace bine cu tarta noastră cu praz, care nu-i cine știe ce pretențioasă.

(Visited 1,808 times, 1 visits today)

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Plăcintă cu prazPlăcintă cu praz Musaca de cartofi cu ciuperci si prazMusaca de cartofi piure cu ciuperci și praz Praz gratinat cu suncaPraz gratinat cu șuncă Praz cu smântânăPraz cu smântână

  • afumatura, aluat fraged, cascaval, costita, curry, oua, praz, smantana, tarta

4 thoughts on “Tartă cu praz”

  1. Maria 16/11/2011 at 09:46

    Am făcut-o aseară, este minunată! Foarte apreciată! Şi am cam exagerat cu prazul 😀

    Reply ↓
  2. costachel Post author16/11/2011 at 16:23

    Exces de praz? Nu cred că există așa ceva… 🙂

    Reply ↓
  3. niku chef 05/10/2012 at 01:17

    E buna da pica foarte greu la stomac eu stiu o reteta asemanatoare se numeste quiche in loc de afumatura se pune bacon e acam la fel deci cum am zis e bestial de bun dar pica greu

    Reply ↓
    1. costachel Post author05/10/2012 at 07:44

      Păi baconul nu-i afumătură? 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Căutați prin site

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Cristina on Borș de fasole cu verdețuri de primăvară și sfeclă roșie
  • costachel on Castraveți cu ciuperci și smântână, recomandați de Julia Child
  • Magda Vieriu on Castraveți cu ciuperci și smântână, recomandați de Julia Child
  • 5 idei de sandwich-uri numai bune pentru călătoriile cu maşina • Natalia Dabija on Sos rémoulade
  • lacri on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

Top 3 astăzi

  • Afumături - tehnici de preparareAfumături – tehnici de preparare
  • Jambon de casă, în două varianteJambon de casă, în două variante
  • CostachelCostachel

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More
Privacy & Cookies Policy

Necessary Always Enabled

loading Cancel
Post was not sent - check your email addresses!
Email check failed, please try again
Sorry, your blog cannot share posts by email.