O tartă cu brânză dulce simplă și excelentă care, pe lângă faptul că e foarte bună, mai e și teribil de versatilă, în sensul că poate fi parfumată (cu sau fără eliminarea stafidelor) cu cele mai diverse arome. Dar cum dumneavoastră vă știți gusturile mult mai bine decât mine (evident!) mă opresc aici cu palavrele de început și dau drumul la narațiune.
Așadar, pentru aluat aveți nevoie de:
225 g făină, 125 g unt foarte rece, tăiat cubulețe, 3-4 linguri de apă rece ca gheața, 1 strop de sare.
Frământați repede (sau folosiți mixerul, v-am povestit pe scurt aici), faceți o minge, țineți aluatul la rece măcar jumătate de oră, întindeți o foaie, îmbrăcați forma (23 de cm, la cantitățile de mai sus) și coaceți (cu ceva boabe de fasole pe fund, puse pe un disc de pergament) timp de 10-15 minute, în cuptorul încălzit dinainte, la 200ºC.
Cât despre umplutură, pentru ea aveți nevoie de
500 g brânză de vaci, cât mai proaspătă, 2-300 g zahăr (dumneavoastră știți cât de dulce trebuie să fie tarta), 3 ouă, 1-2-3 linguri de făină (iarăși, depinde cât de tare sau de moale vreți să fie la final compoziția), 75 g stafide,
plus varii arome, opționale și după buna dumneavoastră plăcere.
Puneți mai întâi la înmuiat stafidele, de preferință în rom, dar nu-i obligatoriu. Transformați brânza în pastă (înainte se trecea prin sită, acum e probabil mai comod mixerul) și bateți-o strașnic cu zahărul, ouăle și făina (eventual, s-ar puteți să vreți să o înlocuiți cu ceva griș). Adăugați, în fine, și stafidele umflate bine, turnați compoziția peste tarta precoaptă, nivelați și băgați totul la cuptor, vreo 20 de minute (aceeași temperatură), sau până când se rumenește frumos.
Variantele, după cum spuneam la început, sunt nenumărate. Lămâia, portocala, vanilia și încă multe altele pot interveni cu deplin succes în compoziție, așa că, măcar în ceea ce mă privește, tarta asta cu brânză nu va fi de două ori la fel.
Cât despre vin, la versiunea mai sus povestită aș alege o Tămâioasă, dar firește că depinde și de aromele de care taman vorbeam, că s-ar putea să poftească la vreun Muscat ori Gewürztraminer.