Sigur, la o primă vedere ați putea zice că tarta asta cu brânză de vaci nu e altceva decât o variantă mai elaborată a tartei clasice, doar cu stafide. Aveți oleacă de dreptate, nu zic nu, însă vă rog să mă credeți că este vorba, totuși, de o prăjitură deosebită. Păi, în primul rând, e mult mai bună rece, scoasă atunci din frigider, ceea ce o trimite direct în categoria deserturilor estivale, care ne fac să suportăm mai ușor canicula. Iar dacă vă mai spun că se face și foarte simplu (muncește mixerul pentru noi, adică), sper că v-am convins că-i timpul să trecem în bucătărie.
Aluatul
250 g făină, 150 g unt rece, tăiat cubulețe mici, 1 vârf de cuțit de sare, 3-4 linguri apă ca gheața (toate cantitățile sunt date pentru o formă de tartă cu un diametru de aproximativ 23 cm).
Frământați repede făina, sarea și untul, cu vârful degetelor, adăugați apă, faceți o minge, înveliți în folie și trimiteți aluatul în frigider, să stea acolo măcar jumătate de oră. Dacă vreți să-l faceți cu robotul, v-am povestit aici cum.
Scoateți aluatul din frigider, întindeți o foaie, puneți-o într-o formă de tartă, înțepați ușor, din loc în loc, cu furculița, așezați deasupra o foaie de pergament, puneți niște boabe de fasole și coaceți aluatul 15 minute, la foc potrivit.
Umplutura
250 g brânză de vaci (cât mai proaspătă și mai grasă), 2 ouă, zahăr după gust (să zicem de la 100 g în sus), 3-4 piersici, 1 tabletă de ciocolată neagră, mărunțită,
eventual ceva esențe.
Tăiați mai întâi piersicile felii și curățați-le de coajă. Transformați în pastă brânza împreună cu ouăle, zahărul, plus eventualele esențe. Adăugați apoi jumătate din ciocolată și omogenizați.
Scoateți aluatul din cuptor, eliminați, firește, pergamentul cu fasolea, lăsați la răcorit un pic, turnați deasupra compoziția de brânză, așezați feliile de piersici în cercuri concentrice și presărați ciocolata rămasă (dacă o dați prin răzătoare, probabil o să vă iasă mai frumos decât în poza de mai sus).
Băgați din nou tava la cuptor, coaceți încă 20-25 de minute, scoateți cu grijă din formă, lăsați tarta să se răcorească (preferabil pe o grilă). După cum vă spuneam, ar fi bine să mai stea și în frigider ceva timp înainte de servire.
Cât despre vin, mi s-a părut că ar fi mers de minune un Traminer dulce. Dar n-am avut…