• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tarhon

Jul 23, 2008 costachel Dicționar de verdețuri, Dicționare 2


Tarhonul (Artemisia dracunculus) este originar din stepele Asiei centrale și face parte dintre ierburile aromate clasice (chiar dacă la noi se pare că nu prea vrea să părăsească Ardealul și Bucovina).

A cucerit marea bucătărie franceză, așa că deloc întâplător este astăzi Franța principalul producător din lume.

Dintre cărnuri se înțelege foarte bine cu pasarea și cu unii pești.

Este un component de bază al celebrelor sosuri bearnaise și remoulade. Se împacă excelent cu oțetul, așa că, de obicei, unde-i oțet e și tarhon, fie ca-i vorba de murături, marinate sau ciorbe.

Dacă până acum n-ați făcut cunoștință cu aceasta plantă, faceți niște chifteluțe marinate, înlocuind oțetul cu vin alb sec și dafinul cu tarhon. O să vă placă la nebunie.

Și, ca fapt divers, în Azerbaidjan, Georgia și Armenia (plus, prin extensie, Kazahstan, Rusia și Ucraina) tarhonul este folosit și pentru producerea unei băuturi răcoritoare, acidulată, numită Tarhun.

În alte limbi: estragon (fr.), tarragon (engl.), dragoncello (it.), estragón (sp.) deutscher estragon (germ.)

S-ar putea să vă intereseze și:

Mușchi de vițel cu tarhon Cotlet de porc cu sos de smantana, mustar si tarhonCotlet de porc cu sos de smântână, muștar și tarhon Default ThumbnailSos bearnez Dafin

  • Artemisia dracunculus, verdeturi

2 thoughts on “Tarhon”

  1. Elena Negoi 03/10/2018 at 09:12

    Bună dimineața ! Am gustat ieri niste murături care erau aromate si cu tarhon. Aveau un gust foarte plăcut. Din păcate nu am de unde să iau rețeta care cred că este asemănătoare cu cea de castraveți bulgărești. Oare dețineți o asemenea rețetă ? Sau poate îmi puteți spune pe ce link o pot găsi . Mulțume frumos. I zi plăcută !

    Reply ↓
    1. costachel Post author08/03/2019 at 13:28

      Pur si simplu, la murăturile „normale”, adaugati și tarhon după gust (nu prea mult, aș zice)

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved