• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tapenade

Sep 20, 2010 costachel Dicționar de sosuri, Dicționare, Rețete, Rețete de aperitive 1


Dacă sunteți curioși care-i originea denumirii de tapenade, atunci aflați că vine de la numele occitan al caperelor (tapena). Altminteri, destul de complicată chestia de mai la vale, fiindcă ba e aperitiv, ba sos, chiar și umplutură uneori, așa că e destul de dificil de încadrat într-o categorie aparte. Însă, în fond, nici nu prea contează, atâta vreme cât e foarte bună nebunia asta provensală, și nici greu nu se face. Dar mai bine haidem în bucătărie, să vedem mai exact despre ce-i vorba.

Pentru a umple un castronel de dimensiuni satisfăcătoare aveți nevoie de

350 g măsline negre,
4 căței de usturoi,
100 g de hamsii (anchois), preferabil conservate în sare,
100 g capere,
zeama de la 2 lamai,
cam 250 ml ulei,
plus, la facultative, verdețuri după plac (de obicei se folosesc cimbru, rozmarin, maghiran sau oregano).

Mai întâi, munca de jos: desărați fileurile de hamsii (sau scurgeți-le bine de ulei), scoateți sâmburii măslinelor, stoarceți lămâile, curățați usturoiul, separați caperele din zeama în care au stat.

Apoi, prin procedeul pe care-l preferați (tradițional în mojar, modern în mixer) transformați în pastă cât mai fină toate ingredientele, cu excepția uleiului și folosind doar zeama unei singure lămâi (nu strică să dați prin sită amestecul obținut).

Începeți apoi să amestecați, ca la maioneză, turnând uleiul în fir subțire și, din când în când, zeama lămâii ramase. Nu-i obligatoriu să turnați chiar tot uleiul: când ziceți că nu mai înghite, opriți-vă.

Sare? În mod normal nu vă trebuie, ba chiar n-ar fi rău să desărați puțin măslinele înainte, dacă vi se pare că trebuie. Și, tot la tertipuri, 1 lingura de rom brun pusă la sfârșit cică ar da un gust foarte interesant. Nu știu, nu s-a nimerit să am prin casă, dar promit să încerc cu proxima ocazie.

Cât despre servire, tapenade poate fi pastă tartinabilă, sos de înmuiat legume crocante (morcovi, tulpini de țelină verde etc), umplutură pentru ouă (în cazul ăsta adăugați gălbenușurile în amestec), garnitură lângă cărnuri sau pești la grătar, în fine, cred că doar imaginația utilizatorului poate constitui o limita în cazul acestei paste foc de versatile.

A, și se conserva foarte ușor: puneți-o în borcane, cu grijă, să n-aveți goluri de aer, turnați ulei deasupra (un strat subțire, nu mai mult) și băgați-o la frigider. Acuma nu știu cât de mult rezistă, ca n-am avut niciodată atâta răbdare.

S-ar putea să vă intereseze și:

Mille feuilles de roșii, cu feta și tapenade Default ThumbnailMaioneza Default ThumbnailSos vinegreta Mini-tarte de cartofi cu cașcaval afumat

  • aperitiv, capere, Franta, hamsii, lamaie, masline, sos, tapenade, ulei

One thought on “Tapenade”

  1. cofi 21/09/2010 at 18:37

    Eu am facut ciocanele fara piele invelite cu tapenade la cuptor, desi nu arata foarte apetisant ca se inchide tare la culoare, sunt delicioase. Recomand calduros.

    Reply ↓

Leave a Reply to cofi Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved